Ο κύβος ερρίφθη: Και Abrams και Leopard στην Ουκρανία μετά από συμφωνία ΗΠΑ – Γερμανίας

FILE PHOTO: Το αμερικανικό άρμα μάχης Μ1 Abrams. Screenshot via YouTube




Κάνοντας στροφή 180 μοιρών, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι θα άρουν τις αντιρρήσεις τους για την αποστολή αμερικανικών αρμάτων μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία και μια ανακοίνωση για το θέμα αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και εντός της εβδομάδας, γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η ανακοίνωση θα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διπλωματικής συνεννόησης με τη Γερμανία με βάση την οποία το Βερολίνο θα συμφωνήσει να στείλει μικρότερο αριθμό των δικών του αρμάτων Leopard 2 αλλά και να εγκρίνει την επανεξαγωγή τους από την Πολωνία και άλλες χώρες προς την Ουκρανία.

  • Με τον τρόπο αυτόν θα διευθετηθεί η διαφωνία που απειλούσε με ρήξη τη δυτική συμμαχία, έντεκα μήνες μετά την έναρξη του πολέμου.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστούν είπαν ότι δεν γνωρίζουν αν έχει ληφθεί μια οριστική απόφαση για την αποστολή των Abrams στην Ουκρανία, μια ενέργεια που θα ενθάρρυνε τη Γερμανία να πράξει το ίδιο.

Το Πεντάγωνο δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν αυτές τις πληροφορίες.

Γερμανικό “ναι” στην Πολωνία για τα Leopard

Η εγκυρότητα των πληροφοριών της Wall Street Journal μοιάζει να επιβεβαιώνεται από το πρακτορείο Bloomberg το οποίο σε δικό του δημοσίευμα επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει, αναφέρει ότι “η Γερμανία αναμένεται να δώσει στην Πολωνία έγκριση αύριο Τετάρτη για επανεξαγωγή των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία”. Το ίδιο επισημαίνει και δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel.

Έπειτα από πολλές ημέρες ισορροπίας μεταξύ της διστακτικότητας του Όλαφ Σολτς να παράσχει τα περίφημα τανκς στο Κίεβο και της αποφασιστικότητας της Βαρσοβίας να προχωρήσει χωρίς την έγκριση του Βερολίνου, απ’ ό,τι φαίνεται η διαδικασία θα προχωρήσει διά της επίσημης οδού.

Ανώτερος αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η τελική απόφαση για το εάν η Γερμανία θα στείλει Leopard στην Ουκρανία ή θα επιτρέψει σε άλλες χώρες να το πράξουν θα ληφθεί στην καγκελαρία στο Βερολίνο. «Όπως και να έχει, η απόφαση θα ληφθεί προφανώς στην καγκελαρία, με συναίνεση από την κυβέρνηση», δήλωσε ο Τομπίας Λίντνερ, υφυπουργός Εξωτερικών.

«Η στάση της υπουργού μου σε αυτή τη συζήτηση είναι γνωστή, πιστεύω», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην Μπέρμποκ, που είπε την Κυριακή ότι η Γερμανία δεν θα σταθεί εμπόδιο σε άλλες χώρες που επιθυμούν να προμηθεύσουν τανκς Leopard στο Κίεβο.

Επιβεβαιώνει ο Γερμανικός Τύπος

Ανάλογες πληροφορίες μεταδίδει και ο γερμανικός Τύπο επιβεβαιώνοντας ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση φέρεται να έχει ήδη λάβει απόφαση για αποστολή αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2A6, έπειτα από διαβουλεύσεις εβδομάδων και υπό το βάρος έντονης κριτικής που ασκήθηκε τόσο από τους συμμάχους της Γερμανίας όσο και στο εσωτερικό σε βάρος του καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Το Βερολίνο αναμένεται να επιτρέψει και σε όσους διαθέτουν τα εν λόγω γερμανικής κατασκευής άρματα να τα διαθέσουν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του περιοδικού Der Spiegel και των εφημερίδων BILD και Sueddeutsche Zeitung, η Γερμανία θα αποστείλει άμεσα μία ίλη – 14 άρματα – στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, θα εγκρίνει την αποστολή αρμάτων Leopard – συνήθως παλαιότερου τύπου 2 Α4 – από άλλες χώρες, καθώς η προϋπόθεση συγκατάθεσης της Γερμανίας για τη μεταπώληση ή τη διάθεσή τους σε τρίτους περιλαμβάνεται στους όρους πώλησης των αρμάτων. Νωρίτερα σήμερα σχετικό αίτημα υπέβαλε στο Βερολίνο η πολωνική κυβέρνηση, ενώ, όπως επισημαίνει το Spiegel, ανάλογος σχεδιασμός υπάρχει και στις σκανδιναβικές χώρες.

Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο (Τετάρτη), μια ημέρα κατά την οποία ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών στην «ώρα του καγκελάριου» στην Bundestag, ενώ αργότερα θα παραχωρήσει συνέντευξη στην τηλεόραση του ZDF.

Νωρίτερα απόψε, μεταδίδει η BILD, κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο έχει αποφασιστεί η παράδοση αρμάτων μάχης Abrams M1 στην Ουκρανία. Το Βερολίνο είχε κατ’ επανάληψη τονίσει ότι θα συντονίσει τις σχετικές αποφάσεις του με αυτές της Ουάσινγκτον, ενώ ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είχε δηλώσει ευθέως ότι «θα μας διευκόλυνε πολύ εάν οι ΗΠΑ ελάμβαναν αντίστοιχη απόφαση». «’Αρματα μάχης μόνο μαζί», φέρεται να είχε ξεκαθαρίσει στον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και ο Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με την BILD.

Η επικεφαλής της Επιτροπής ‘Αμυνας της Bundestag Μαρί-‘Αγκνες Στρακ-Τσίμερμαν (FDP), χαιρέτισε νωρίτερα απόψε την απόφαση της κυβέρνησης. «Ήταν δύσκολη, αλλά αναπόφευκτη», σημείωσε και έκανε λόγο για «ανακουφιστικά νέα για τον ουκρανικό λαό». Η απόφαση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την ανατροπή της βάρβαρης επίθεσης της Ρωσίας εναντίον μιας αθώας χώρας, πρόσθεσε η κυρία Στρακ-Τσίμερμαν και τόνισε ότι «με την πολύ μεγάλη βοήθεια που έχει προσφέρει η Γερμανία τους τελευταίους μήνες και θα συνεχίσει να προσφέρει από κοινού με τους εταίρους της, σήμερα γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα στον δρόμο επιστροφής στην ελευθερία και στην ειρήνη – δεν θα εγκαταλείψουμε αυτές τις προσπάθειες μέχρι να ολοκληρωθεί αυτός ο δρόμος».

Με πληροφορίες από Wall Street Journal μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ/Bloomberg

 

Η Rheinmetal πετά το γάντι στo Βερολίνο: Ετοιμα έως και 139 Leopard 2 για την Ουκρανία τους επόμενους μήνες…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: