Τσιτσιπάς: H αυτοπεποίθηση αυξάνεται όταν κερδίζεις αλλά τείνει να τροφοδοτεί τον εγωισμό, χρειάζεται ισορροπία…

FILE PHOTO: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πανηγυρίζει κατά την διάρκεια του αγώνα με τον Tallon Griekspoor στο Australian Open 2023. EPA, JOEL CARRETT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT




«Είναι σημαντικό να έχεις ισορροπημένο μυαλό». Λόγια του Στέφανου Τσιτσιπά, αλλά και ο τίτλος στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Έλληνας πρωταθλητής του τένις, στην ιστοσελίδα του Australian Open.

Το πρώτο Grand Slam της περιόδου, στο οποίο βρίσκεται ήδη στον 4ο γύρο (φάση των «16»), όπου εκεί θα αντιμετωπίσει τον Ιταλό Γιανίκ Σίνερ, με τον Έλληνα να προηγείται με 4-1 στις μεταξύ τους συναντήσεις.

«Δεινός φωτογράφος, ο Τσιτσιπάς μοιράστηκε στιγμιότυπα από το πρόσφατο ταξίδι του στη Δυτική Αυστραλία στο πλαίσιο του United Cup, θαυμάζοντας τα τοπία της περιοχής και την πλούσια πολιτιστική ιστορία», όπως αναφέρεται στην εισαγωγή.

Όταν του ζητήθηκε να ονομάσει μια άλλη δεξιότητα που θέλει να μάθει, ο Τσιτσιπάς ανέφερε τις ξένες γλώσσες.
«Μιλάει ήδη ελληνικά, αγγλικά και ρωσικά (η μαμά του Τζούλια εκπροσώπησε τη Σοβιετική Ένωση στο τένις)», σημείωσε η ιστοσελίδα.

«Ήταν όνειρό μου από παιδί να μιλάω άπταιστα πολλές γλώσσες», είπε ο Νο. 4 του κόσμου στο ausopen.com.
«Δεν είχα την ευκαιρία να μάθω αυτές τις γλώσσες εδώ και μερικά χρόνια λόγω των ταξιδιών μου. Έχω την τάση να χρονοτριβώ. Αν δεν ήμουν τόσο ενεργός στο τένις όσο είμαι τώρα, σίγουρα θα ήθελα να μάθω περισσότερες γλώσσες και να έχω την ικανότητα να επικοινωνώ με οποιονδήποτε πολιτισμό ή οποιοδήποτε έθνος στον κόσμο. Νομίζω ότι είναι η μεγαλύτερη υπερδύναμη. Θα ήθελα να μάθω ισπανικά, πορτογαλικά και μανδαρίνικα ή ιαπωνικά», τόνισε.

Ο Τσιτσιπάς φόρεσε μια φανέλα με ιαπωνικό θέμα στην προετοιμασία του AO 2023, που ο 24χρονος είπε ότι αντιπροσωπεύει τη «σύνδεση μεταξύ του αθλητισμού και του αρχαίου πολεμικού πνεύματος» του ασιατικού έθνους.

Ο Έλληνας πρωταθλητής έφτασε στον τέταρτο γύρο του Australian Open χωρίς να χάσει σετ, για να συναντήσει τον Γιανίκ Σίνερ στο Melbourne Park για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Αν και ο μοναδικός τελικός του Grand Slam του Τσιτσιπά ήταν στο Roland-Garros το 2021, το πρόσφατο ρεκόρ του στο Australian Open είναι σημαντικό. Έφτασε στους ημιτελικούς σε τρεις από τις τέσσερις τελευταίες εκδόσεις, προκαλώντας ενθουσιασμό στον σημαντικό ελληνικό πληθυσμό της Μελβούρνης.
Οι νίκες ήταν συχνά δραματικές, συμπεριλαμβανομένης εκείνης επί του Ρότζερ Φέντερερ το 2019 – σώζοντας και τα 12 break points – και του Ράφαελ Ναδάλ το 2021, όταν ήταν πίσω δύο σετ.

Για το παιχνίδι εκείνο κόντρα στο Ναδάλ, αποκάλυψε: «Ήταν μια μεγάλη επιστροφή. Ένιωσα σχεδόν σαν όνειρο όταν έπαιζα».

Η κατάκτηση του τίτλου AO 2023 μπορεί απλώς να επιταχύνει τα πιθανά σχέδια του Τσιτσιπά.«Είναι μια νέα αρχή», είπε ο Τσιτσιπάς. «Είναι μια νέα ευκαιρία να έρθω εδώ και να δείξω καλό τένις. Έχω προετοιμαστεί πολύ σκληρά για να παρουσιάσω κάτι φρέσκο για το 2023. Η Αυστραλία είναι ένας εξαιρετικός προορισμός. Νομίζω ότι το τένις μου είναι σε καλή κατάσταση αυτή τη στιγμή. Απλά πρέπει να ξεκινήσω δυνατά. Πρέπει να είμαι εκεί ψυχικά και νομίζω ότι αυτό θα απαιτήσει περισσότερο για μένα».

Σχετικά με το θέμα της ψυχικής πλευράς του τένις, τόσο κρίσιμο σε ένα ατομικό άθλημα , ο Τσιτσιπάς στοχεύει να βρει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της πίστης και της υπερβολικής πίστης.

«Φυσικά, η αυτοπεποίθησή σου αυξάνεται πολύ όταν κερδίζεις», είπε. «Τείνει να τροφοδοτεί τον εγωισμό σου ταυτόχρονα. Επομένως, είναι σημαντικό να ρυθμίσεις τις ισορροπίες σου και να μην αισθάνεσαι υπερβολική αυτοπεποίθηση. Και φυσικά, μην το μειώνεις και αυτό. Είναι σημαντικό να έχεις ισορροπημένο μυαλό όταν βρίσκεσαι σε μία πορεία όπως αυτή».

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: