Τρώει απίστευτο “ξύλο” ο Ερντογάν: Πρέπει η Τουρκία να αποκτήσει νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16; Φυσικά όχι η απάντηση των αναλυτών στις ΗΠΑ

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Το «19FortyFive» σε άρθρο της Maya Carlin σημειώνει ότι η τουρκική κυβέρνηση υπέβαλε αρχικά το αίτημά της να αποκτήσει τα νέα μαχητικά F-16 το 2021, ωστόσο, η ενδεχόμενη πώληση υπόκειται στην έγκριση του Κογκρέσου.

Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πρέπει πρώτα να συμφωνήσει σε ορισμένες προϋποθέσεις, προκειμένου να επιτύχει το πράσινο φως από το Κογκρέσο.

Συγκεκριμένα, η υποστήριξη της Τουρκίας για την επέκταση του ΝΑΤΟ και μία συμφωνία για να σταματήσει την αποσταθεροποίηση της Συρίας παραμένουν οι κορυφαίες προτεραιότητες για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Τίτλος του κειμένου: Should Turkey Get New F-16 Fighter Jets? – Πρέπει η Τουρκία να αποκτήσει νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16;

Η αρθρογράφος σημειώνει και τα εξής:

Αν και η Τουρκία παρέμεινε σύμμαχος του ΝΑΤΟ για περισσότερα από 70 χρόνια, οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον ήταν στην καλύτερη περίπτωση συγκεχυμένες. Το 2019, οι ΗΠΑ αφαίρεσαν επίσημα την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter, μετά τη συμφωνία της να αποκτήσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400.

Η ενδεχόμενη χρήση από την Τουρκία μιας ρωσικής πλατφόρμας συλλογής πληροφοριών μαζί με το κορυφαίο μαχητικό της Αμερικής θα αποτελούσε σημαντικό κίνδυνο εθνικής ασφάλειας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Επιπλέον, αυτή η ενέργεια έδειξε ότι ο Ερντογάν δεν ήταν πρόθυμος να ακολουθήσει τη δέσμευση που ανέλαβαν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να περιορίσουν τη χρήση και την απόκτηση ρωσικών συστημάτων.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει επίσης καταδικαστεί ευρέως για τις αυταρχικές εσωτερικές του πολιτικές και την εγκατάλειψη ορισμένων πολιτικών ελευθεριών που θα περίμενε κανείς από ένα μέλος του ΝΑΤΟ.

Το 2022, ο αριθμός των δημοσιογράφων που φυλακίστηκαν στην Τουρκία σχεδόν διπλασιάστηκε, γεγονός που δείχνει την αυξανόμενη καταστολή της ελεύθερης έκφρασης από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) που εδρεύει στις ΗΠΑ, η Τουρκία βρίσκεται επί του παρόντος ως ο τέταρτος πιο παραγωγικός δεσμοφύλακας δημοσιογράφων στον κόσμο.

Η Τουρκία εισήχθη για πρώτη φορά στο General Dynamics F-16 Fighting Falcon τη δεκαετία του 1980, όταν η χώρα είχε στόχο να αντικαταστήσει τα παλαιότερα μοντέλα αεροσκαφών της με ενημερωμένη τεχνολογία.

Σήμερα, η Τουρκία διατηρεί τον τρίτο μεγαλύτερο στόλο F-16 παγκοσμίως – πίσω από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Όπως περιγράφεται από το The Drive, ο στόλος των F-16 της Τουρκίας έχει γίνει μάρτυρας σημαντικών πολεμικών ενεργειών κατά τη διάρκεια τριών δεκαετιών υπηρεσίας. Η πρώτη αποστολή μάχης, στην οποία συμμετείχαν τα τουρκικά μαχητικά F-16, ήταν η Επιχείρηση Deny Flight του ΝΑΤΟ το 1993, όταν τα αεροσκάφη στάλθηκαν στην Ιταλία, για να επιβάλουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Πιο πρόσφατα, ο υπάρχων στόλος F-16 της Άγκυρας χρησιμοποιήθηκε για τη διεξαγωγή επιθέσεων και στοχευμένων επιθέσεων κατά του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στο βόρειο Ιράκ, καθώς και στη Συρία για την κατάρριψη αεροσκαφών που διείσδυσαν στον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Tiger Claw 2019-2020, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν περισσότερους από 500 στόχους του PKK στη βόρεια περιοχή του Ιράκ με τη βοήθεια των μαχητικών F-16.

Οι βομβαρδισμοί της Άγκυρας στο Ιράκ και τη Συρία δεν έχουν ακόμη επιβραδυνθεί.

Ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (State Department) έχει ανεπίσημα ειδοποιήσει τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ότι σχεδιάζει να προχωρήσει με την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία, ορισμένα μέλη του Κογκρέσου εξέδωσαν καυστικές επιπλήξεις για μια τέτοια πώληση.

Στην καλύτερη περίπτωση, η Τουρκία παρέμεινε αναξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ όλα αυτά τα χρόνια. καθιστώντας δύσκολη την παροχή ενημερωμένων μαχητικών αεροσκαφών στον αυταρχικό πρόεδρό της.

Maya Carlin είναι συντάκτης θεμάτων Άμυνας Μέσης Ανατολής στον ιστότοπο 19FortyFive. Είναι επίσης αναλύτρια στο Center for Security Policy και πρώην συνεργάτης στο IDC Herzliya στο Ισραήλ. Γράφει επίσης σε πολλά άλλα ΜΜΕ, όπως The National Interest, Jerusalem Post και Times of Israel.

ΠΗΓΗ: «19FortyFive» σε άρθρο της Maya Carlin 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: