Το σενάριο της μεγάλης απόδρασης του Πούτιν: Θα ορίσει διάδοχο – αχυράνθρωπο για να γλιτώσει τη μοίρα του Καντάφι εκτιμά πρώην συνεργάτης του

O Vladimir Putin στις 13 Ιανουαρίου 2023. EPA, SERGEI BOBYLEV, SPUTNIK, ΚREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT




Ο  Βλαντιμίρ Πούτιν θα ορίσει τον εκλεκτό διάδοχό του φέτος αντί να κινδυνεύσει να ανατραπεί καθώς η δημοτικότητά συνεχίζει να υποχωρεί, ισχυρίζεται πρώην στενός συνεργάτης του.

Η δήλωση ανήκει στον Αμπάς Γκαλιάμοφ (Abbas Gallyamov), πρώην κειμενογράφο ομιλιών του Πούτιν ο οποίος θεωρεί βέβαιο ότι ο Πούτιν θα επιδιώξει να παραδώσει την εξουσία σε έναν επιλεγμένο διάδοχο και να αποσυρθεί στο «παλάτι» του στη Μαύρη Θάλασσα, (αξίας ειρήσω εν παρόδω πάνω από 1 δισ. ευρώ) παρά να ρισκάρει την άθλια μοίρα που επιφυλάσσεται στους ανατρεπόμενους τυράννων όπως ο Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Ρώσος ηγέτης θα επιδιώξει να παραδώσει την εξουσία σε έναν τεχνοκράτη που θα μπορούσε να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία και τη Δύση και πιθανότατα να μην ξανακατέβει υποψήφιος στις εκλογές του 2024, είπε ο Γκαλιάμοφ στο κανάλι Khodorkovsky Live YouTube (δείτε στο τέλος του κειμένου το βίντεο)

Ο Γκαλιάμοφ εκτιμά ότι ο δυνάστης πιθανότατα θα διορίσει έναν «έμπιστο υποχείριο» για πρόεδρο – όπως τον δήμαρχο της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν ή τον αναπληρωτή αρχηγό του προσωπικού του Ντμίτρι Κόζακ.

Ο φόβος της βαριοπούλας του Πριγκοζίν

Ο κύκλος του Πούτιν δεν τον βλέπει πλέον ως «εγγυητή της σταθερότητας» και ανησυχεί για την άνοδο του Γεβγένι Πριγκοζίν (Yevgeny Prigozhin), επικεφαλής του ιδιωτικού στρατού Wagner, ο οποίος μέχρι στιγμής παραμένει πιστός στο Κρεμλίνο, αλλά μπορεί να γυρίσει την πλάτη του σε μια ελίτ που θα θεωρείται αποτυχημένη στον πόλεμο, είπε ο Γκαλιάμοφ.

Και είναι πολλοί αυτοί που φοβούνται ότι θα σφαγιαστούν με τη βαριοπούλα του Πριγκοζίν, την τιμωρία που επεφυλάχθη στους στρατιώτες που καταδικάστηκαν επειδή αρνήθηκαν να πολεμήσουν ή προσπάθησαν να αυτομολήσουν στην Ουκρανία.

Από την έναρξη του πολέμου του Πούτιν, σύμμαχοί του όπως ο Πριγκόζιν και ο Τσετσένος διεστραμμένος πολέμαρχος Ραμζάν Καντίροφ  άρχισαν να επιδιώκουν εξουσία και προβολή, υπονοώντας ότι μια μέρα θα μπορούσαν ίσως να θελήσουν να τον αντικαταστήσουν. 

Το κλίμα παραμένει βαρύ για τον Πούτιν που κατηγορείται τις τελευταίες ημέρες ότι «οδήγησε τους δικούς του ανθρώπους σε σφαγή κατά χιλιάδες» στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει την αμφισβητούμενης στρατηγικής αξίας πόλη Soledar στην ανατολική Ουκρανία. 

Ο ρωσικός στρατός λέει πως κατέλαβε την πόλη – σφαγείο Σολεντάρ: Διαψεύδουν οι Ουκρανοί

Ο Γκαλιάμοφ εκτιμά: «Το σύστημα κοιτάζει προς τον Πριγκοζίν και σταματά να βλέπει τον Πούτιν ως εγγυητή της σταθερότητάς του». 

«Είναι ένα σύστημα που κάθεται με φρίκη, κοιτάζει τον Πριγκόζιν και φοβάται ότι οι δυνάμεις του θα τους κυνηγήσουν. Προσωπικά φοβούνται τη βαριοπούλα του».

Θα βάλει ξανά υποψηφιότητα;

Εάν ο Πούτιν επιδιώξει υποψηφιότητα για ακόμη μια θητεία -είναι ήδη πρόεδρος ή πρωθυπουργός από το 1999 – «μπορεί πραγματικά να στραβοπατήσει και να αποτύχει να εκλεγεί» λέει ο Γκαλιάμοφ και προειδοποιεί: «Θα προσπαθούσε να νοθεύσει τις εκλογές, αλλά αυτό είναι πολύ μεγάλος κίνδυνος για το σύστημα».

Ετσι είναι πιθανό να προτείνει ένα αξιόπιστο υποχείριο για πρόεδρο. Τέτοιοι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να κερδίσουν τις εκλογές. Τότε θα πρέπει να διαπραγματευτούν με την Ουκρανία, με τη Δύση και να σπάσουν το αδιέξοδο εντός του συστήματος».

 

Ωστόσο, «για τον Πούτιν, αυτή παραμένει μια καλή επιλογή, σε σύγκριση με [ό,τι υπέστη] ο Καντάφι», είπε προσθέτοντας: «Τουλάχιστον ο Πούτιν θα έχει εγγυήσεις προσωπικής ασφάλειας» καθώς με τους ισχύοντες νόμους θα παραμείνει «γερουσιαστής εφ όρου ζωής».

Και έτσι, «θα έχει την ευκαιρία να τελειώσει ήρεμα τις ημέρες του στο παλάτι του στο Γκελεντζίκ», λέει ο Γκαλιάμοφ.

Εικόνες της αμφιλεγόμενης έπαυλης στη Μαύρη Θάλασσα αξίας 1 δισεκατομμυρίου λιρών αποκαλύφθηκαν από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και αγωνιστή κατά της διαφθοράς Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος τώρα είναι βαριά άρρωστος σε απομόνωση σε μια ζοφερή ρωσική φυλακή.

Στέλνει AWACS στη Ρουμανία το ΝΑΤΟ: Για την παρακολούθηση της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: