Ο ρωσικός στρατός λέει πως κατέλαβε την πόλη – σφαγείο Σολεντάρ: Διαψεύδουν οι Ουκρανοί

FILE PHOTO: Δορυφορική εικόνα της Maxar Technologies δείχνει κατεστραμμένα κτίρια στη Σολεντάρ, στην ανατολική Ουκρανία, 11 Ιανουαρίου 2023. EPA, MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT — MANDATORY CREDIT: SATELLITE IMAGE 2022 MAXAR TECHNOLOGIES — THE WATERMARK MAY NOT BE REMOVED/CROPPED — HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας κατέλαβαν την πόλη Σολεντάρ της ανατολικής Ουκρανίας, περίπου 48 ώρες μετά τη νίκη που είχε ισχυριστεί ότι είχαν επιτύχει οι δυνάμεις του ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης  Wagner.

  • Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέξι Ρεζνίκοφ, διέψευσε τους ρωσικούς ισχυρισμούς, λέγοντας ότι οι σκληρές μάχες συνεχίζονται.

Η κατάληψη της Σολεντάρ  είναι ένας βασικός στόχος για τον ρωσικό στρατό σε μια ευρύτερη εκστρατεία για τον έλεγχο της στρατηγικής πόλης Μπαχμούτ της περιοχής του Ντόνετσκ, 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά, όπου μαίνονται σκληρές μάχες εδώ και μήνες.

  • Αν αληθεύει, η κατάληψη της πόλης θα σηματοδοτήσει την πρώτη σημαντική επιτυχία της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης εδώ και μήνες μετά από μια σαρωτική ουκρανική αντεπίθεση στα νότια και τα ανατολικά το περασμένο φθινόπωρο.

«Η απελευθέρωση της Σολεντάρ ολοκληρώθηκε το βράδυ της 12ης Ιανουαρίου, κάτι που είναι σημαντικό για τη συνέχιση των επιτυχημένων επιθετικών επιχειρήσεων στην κατεύθυνση του Ντόνετσκ», ανέφερε ο στρατός σε καθημερινή ενημέρωση.

Το υπουργείο Άμυνας είπε ότι η κατάληψη της Σολεντάρ θα διακόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού για τα εναπομείναντα ουκρανικά στρατεύματα στο Μπαχμούτ και θα επιτρέψει την περικύκλωσή τους.

Διαψεύδει το Κίεβο

Ο υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ,  σε δήλωση του σήμερα το απόγευμα  που μετέδωσε  το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN είπε ότι τα στρατεύματα του Κιέβου εξακολουθούν να πολεμούν στο Σολεντάρ και ότι μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) που χρησιμοποιούν πυροβολικό και όπλα άμεσης βολής εξολοθρεύουν επιτιθέμενες ρωσικές μονάδες .

Υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις υπό την ηγεσία των ομάδων επίθεσης Wagner έχουν καθημερινά 500-600 άνδρες νεκρούς, τραυματίες και αιχμαλωτισμένους, και ότι οι απώλειες της Ουκρανίας είναι «το ένα δέκατο αυτού».

Ο Σέρχι Τσερεβάτι, εκπρόσωπος της ανατολικής ομάδας της AFU, πρόσθεσε: «Η AFU έχει την κατάσταση υπό έλεγχο σε δύσκολες συνθήκες».

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι δυνάμεις του Κιέβου συνέχιζαν να αντιστέκονται στην «υψηλής έντασης» ρωσική επίθεση στη Σολεντάρ.

Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι  είχε δηλώσει χθες το βράδυ ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται το Μπαχμούτ και την Σολεντάρ  θα είναι εξοπλισμένες με ό,τι χρειάζονται για να κρατήσουν μακριά τα ρωσικά στρατεύματα σε μερικές από τις πιο αιματηρές μάχες του σχεδόν 11μηνου πολέμου.

Την Τετάρτη, ο ιδρυτής της Wagner και ολιγάρχης σύμμαχος του Πούτιν, Γεβγκένι Πριγκόζιν, είχε ισχυριστεί ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν το Σολεντάρ χωρίς τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ώρες αργότερα, ο ρωσικός στρατός διόρισε τον στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ να ηγηθεί των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, αντικαθιστώντας τον φερόμενο ως σύμμαχο Πριγκόζιν, Σεργκέι Σουροβίκιν.

Υπογραμμίζοντας τη ρήξη μεταξύ της Wagner και του στρατού, ο Πριγκόζιν χαρακτήρισε  tiw «εσωτερικές διαμάχες, τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία και αξιωματούχους που προσκολλώνται στις θέσεις τους» ως «σημαντική» απειλή για την ύπαρξη της Wagner.

«Προσπαθούν συνεχώς να κλέψουν τη νίκη από την Wagner και προσπαθούν να υποτιμήσουν τα πλεονεκτήματά της», είπε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από Reuters, The Moscow Times

Δεν υποχωρούν οι Ουκρανοί στην πόλη Σόλενταρ: Bαριές απώλειες για Ρώσους και Wagner

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: