Τί εστί πληθωρισμός; Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών το εξηγεί με φλιτζάνια καφέ και διεκδικεί τις… δάφνες του Mr Bean [video]

Στιγμιότυπο από το βίντεο του υπουργείου Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου στο οποίο ο υπουργός Τζέρεμι Χαντ χρησιμοποιεί φλιτζάνια καφέ για να μιλήσει για τον πληθωρισμο…




Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ κέρδισε επάξια μια θέση δίπλα στον … Mr Bean για ένα βίντεο του υπουργείου του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο οποίο ο ίδιος χρησιμοποιεί φλιτζάνια καφέ για να εξηγήσει τον πληθωρισμό…

Στο βίντεο, ο Χαντ παραγγέλνει έναν καφέ πριν εξηγήσει τι κάνει για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές.

Λέει ότι ένα φλιτζάνι καφέ πριν από ένα χρόνο έκανε περίπου 2,50 λίρες , αλλά τώρα κάνει τρεις.Στη συνέχεια εκθέτει τους λόγους για τον υψηλό πληθωρισμό, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Τόσο οι Εργατικοί όσο και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες επέκριναν το βίντεο του υπουργού.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ  έχει δεσμευτεί να μειώσει κατά το ήμισυ τον πληθωρισμό φέτος , αλλά πολλοί αναμένουν ότι αυτό θα συμβεί ούτως ή άλλως, σε μεγάλο βαθμό λόγω της επιβράδυνσης των αυξήσεων των τιμών της ενέργειας και καθώς τα προβλήματα εφοδιασμού μετά την πανδημία υποχωρούν.

Το Office for Budget Responsibility (OBR) αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 3,75% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους – πολύ κάτω από το μισό του τρέχοντος επιπέδου.

Και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι θα πέσει γύρω στο 5%. Το επιτόκιο-στόχος της Τράπεζας είναι 2%.

Ο Samuel Tombs, επικεφαλής οικονομολόγος του Ηνωμένου Βασιλείου στην Pantheon Macroeconomics, δήλωσε ότι η αναμενόμενη πτώση του πληθωρισμού “δεν έχει μεγάλη σχέση με τις κυβερνητικές πολιτικές”.

Πάντως, ο Χαντ έχει τους δικούς του λόγους να πιστεύει πως η πτώση του πληθωρισμού θα πρέπει να συσχετιστεί με τις εξηγήσεις του για τον καφέ… στο βίντεο:

Με πληροφορίες από BBC

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: