Τι μπορεί να κάνει στο σώμα μας μία πολύωρη αεροπορική πτήση: 4 σημεία προσοχής

Photo by Stefan Stefanci via Pexels




Τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης πτήσης, ας πούμε 19 ωρών χωρίς διακοπή για μετεπιβίβαση;

To science alert με αφορμή την απόφαση της εταιρίας Qantas να ξεκινήσει απευθείας πτήσεις από την Αυστραλία για το Λονδίνιο, αρχής γενομένης το 2025, δίνει μερικές απαντήσεις.

1. Μπορεί να αφυδατωθείτε

Η αφυδάτωση είναι συνηθισμένη στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. Μπορεί να εξηγήσει γιατί ο λαιμός, η μύτη και το δέρμα σας αισθάνονται ξηρά σε ένα αεροπλάνο. Όσο μεγαλύτερη είναι η πτήση, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος αφυδάτωσης.

Αυτό οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα υγρασίας στην καμπίνα σε σύγκριση με αυτό που θα περίμενε κανείς στο έδαφος. Μεγάλο μέρος του αέρα που κυκλοφορεί μέσω της καμπίνας αντλείται από το εξωτερικό και δεν υπάρχει πολλή υγρασία στον αέρα σε μεγάλα υψόμετρα.

Κινδυνεύετε επίσης να αφυδατωθείτε αν δεν πίνετε αρκετό νερό ή πίνετε πολύ αλκοόλ (το αλκοόλ είναι διουρητικό, με αποτέλεσμα την αύξηση της απώλειας υγρών).

Πιες λοιπόν νερό πριν μπεις στο αεροπλάνο. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, θα χρειαστεί επίσης να πίνετε περισσότερο νερό από ό,τι συνήθως.

2. Η καμπίνα μπορεί να φέρει μπελάδες σε αυτιά, ιγμόρεια, έντερο και στον ύπνο σας

Καθώς η πίεση της καμπίνας αλλάζει, ο αέρας που υπάρχει στο σώμα μας αντιδρά ανάλογα. Διαστέλλεται καθώς το αεροσκάφος ανεβαίνει και η πίεση μειώνεται, και το αντίθετο συμβαίνει καθώς κατεβαίνουμε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κοινά προβλήματα όπως:

  • πόνοι στα αυτιά – όταν η πίεση του αέρα σε κάθε πλευρά του τυμπάνου σας είναι διαφορετική, ασκώντας πίεση στο τύμπανο
  • πονοκέφαλοι – μπορεί να προκληθούν από την επέκταση του αέρα που έχει παγιδευτεί στα ιγμόρειά σας
  • προβλήματα με το έντερο.
  • Μπορείτε επίσης να αισθάνεστε περισσότερη υπνηλία από το συνηθισμένο. Αυτό οφείλεται στο ότι το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει τόσο πολύ οξυγόνο από τον αέρα της καμπίνας σε υψόμετρο απ’ ό,τι στο έδαφος. Η επιβράδυνση είναι ο τρόπος προστασίας του σώματος και αυτό μπορεί να σας κάνει να νυστάζετε.

Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα δεν θα είναι απαραίτητα πιο έντονα σε μεγαλύτερες πτήσεις. Είναι θέματα που προκύπτουν κυρίως καθώς το αεροπλάνο ανεβαίνει και κατεβαίνει.

3. Θρομβώσεις

Οι θρόμβοι αίματος, που σχετίζονται με την ακινησία για μεγάλες περιόδους, είναι συνήθως μια μεγάλη ανησυχία για τους επιβάτες. Περιλαμβάνουν θρόμβους που σχηματίζονται στο πόδι ή που μπορούν να ταξιδέψουν στον πνεύμονα (πνευμονική εμβολή).

Εάν δεν μετακινείστε στο αεροπλάνο και όσο περισσότερους από τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου έχετε, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβων αίματος:

  • μεγαλύτερη ηλικία
  • παχυσαρκία
    προηγούμενο ιστορικό ή οικογενειακό ιστορικό θρόμβων
  • ορισμένων τύπων διαταραχών πήξης
  • Καρκίνος
  • πρόσφατη ακινητοποίηση ή χειρουργική επέμβαση
  • εγκυμοσύνη ή πρόσφατα γεννημένος
  • θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ή από του στόματος αντισυλληπτικό χάπι

Σύμφωνα με έρευνα του 2022, που συνδυάζει δεδομένα από 18 μελέτες, όσο περισσότερο ταξιδεύετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος θρόμβων αίματος. Οι συγγραφείς υπολόγισαν ότι υπήρχε 26 τοις εκατό υψηλότερος κίνδυνος για κάθε δύο ώρες αεροπορικού ταξιδιού, ξεκινώντας μετά από τέσσερις ώρες.

Τι γίνεται λοιπόν με τον κίνδυνο θρόμβων σε αυτές τις μεγαλύτερες πτήσεις; Δεν θα ξέρουμε σίγουρα μέχρι να αρχίσουμε να μελετάμε τους επιβάτες σε αυτές.

Μέχρι να εμφανιστούν αυτά τα στοιχεία, η τρέχουσα συμβουλή εξακολουθεί να ισχύει. Συνεχίστε να κινείστε, μείνετε ενυδατωμένοι και περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία για τη χρήση καλτσών συμπίεσης για την πρόληψη θρόμβων αίματος. Αυτές οι κάλτσες λέγεται ότι προάγουν τη ροή του αίματος στα πόδια και βοηθούν στην επιστροφή του αίματος στην καρδιά. Αυτό κανονικά θα συνέβαινε με μυϊκές συσπάσεις από την κίνηση ή το περπάτημα.

Μια έρευνα του 2021 συνδύασε τα αποτελέσματα εννέα δοκιμών με 2.637 συμμετέχοντες που φορούσα;ν κάλτσες συμπίεσης (ή όχι) σε πτήσεις που διαρκούν περισσότερο από πέντε ώρες.

Υπήρχαν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που φορούσαν τις κάλτσες μείωσαν σημαντικά τις πιθανότητες να αναπτύξουν θρόμβους χωρίς συμπτώματα και γνωρίζουμε ότι οποιοσδήποτε θρόμβος μπορεί ενδεχομένως να αναπτυχθεί, να κινηθεί και στη συνέχεια να προκαλέσει συμπτώματα.

Επομένως, εάν ανησυχείτε για τον κίνδυνο ανάπτυξης θρόμβων αίματος, επισκεφτείτε τον γιατρό σας πριν πετάξετε.

Συνήθως, εάν εμφανίσετε θρόμβο αίματος, δεν θα το μάθετε παρά μόνο μετά την πτήση, καθώς ο θρόμβος χρειάζεται χρόνο για να σχηματιστεί και να ταξιδέψει.

Επομένως, προσέχετε τα συμπτώματα μετά την πτήση – πόνο και πρήξιμο σε ένα πόδι (συχνά μόνο στο ένα), πόνο στο στήθος, βήχα και δύσπνοια. Και αναζητήστε επείγουσα υγειονομική περίθαλψη εάν τα εμφανίσετε.

4.Jetlag, ακτινοβολία, COVID

Έπειτα, υπάρχει το jet lag. Πρόκειται για μια αποσύνδεση μεταξύ της ώρας που το σώμα σας πιστεύει ότι είναι και της πραγματικής ώρας, καθώς διασχίζετε τις ζώνες ώρας.

Μεγαλύτερες πτήσεις σημαίνει ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες (αλλά όχι πάντα) να διασχίσετε περισσότερες ζώνες ώρας. Το jet lag θα γίνει συνήθως πιο προβληματικό όταν διασχίσετε τρία ή περισσότερα, ειδικά αν ταξιδεύετε ανατολικά.

Και αν κάνετε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων πολύ συχνά, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι όσο περισσότερο βρίσκεστε στον αέρα, τόσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση στην κοσμική ακτινοβολία.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, πρόκειται για ακτινοβολία που προέρχεται από το διάστημα, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου και αναπαραγωγικών προβλημάτων. Δεν γνωρίζουμε ποιο επίπεδο έκθεσης είναι ασφαλές.

Ωστόσο, αν δεν πετάτε συχνά, είναι απίθανο να υπάρχει πρόβλημα. Εάν είστε έγκυος ή έχετε άλλες ανησυχίες, μιλήστε με τον γιατρό σας πριν πετάξετε.

Και μην ξεχνάτε τον COVID. Λάβετε τις συνήθεις προφυλάξεις – πλένετε τακτικά τα χέρια σας, φοράτε μάσκα και μην πετάτε εάν δεν είστε καλά.

Με λίγα λόγια

Η έρευνα για το πώς αντιδρά το σώμα σε αυτές τις μεγαλύτερες, συνεχείς πτήσεις μεταξύ Αυστραλίας και Ευρώπης βρίσκεται στα αρχικά της στάδια.

Μέχρι τότε, αν κάνετε κανονική πτήση μεγάλων αποστάσεων, η συμβουλή είναι σχετικά απλή.

Ακολουθήστε τις οδηγίες που σας δίνουν οι αεροπορικές εταιρείες και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ταξιδέψετε εάν είναι απαραίτητο. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, κάντε αυτή την επιπλέον προσπάθεια για να μετακινηθείτε στην καμπίνα, να πίνετε νερό, να φοράτε μάσκα και να εφαρμόζετε καλή υγιεινή των χεριών.

Mε πληροφορίες από Science alert

Ο Μπεν Άφλεκ σε ρόλο…σερβιτόρου για διαφημιστικό σποτ μαζί με την Τζένιφερ Λόπεζ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: