Τα προβλήματα θα είναι εδώ και μετά τον Φεβρουάριο: Δεν πρέπει να συνεχιστεί η προεκλογική αντιπαράθεση στην Κύπρο και μετεκλογικά…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ, Λευκωσία

Σε λιγότερο από ένα μήνα θα βαδίσουμε στις κάλπες για να καθορίσει ο κυπριακός λαός τον επόμενο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Τον όγδοο στη σειρά.  Ένα Πρόεδρο ο οποίος θα αναλάβει τα ηνία της χώρας μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.  Κρισιακές θα έλεγα εντός Κύπρου αλλά και περιφερειακά και διεθνώς.

Μέσα σ΄ αυτά τα δεδομένα πρέπει να αρχίσει να προβληματίζει όλους , αλλά κυρίως τους υποψηφίους και τα κόμματα που τους στηρίζουν, η επόμενη μέρα.  Η επόμενη μέρα αναφορικά με την πορεία του κυπριακού αλλά και όλων των άλλων θεμάτων που ταλανίζουν τον τόπο.  Από το κυκλοφοριακό έως την οικονομία.

Σ΄ αυτή την προεκλογική θεωρώ ότι υπήρξαν και θετικά.  Μάλιστα ένα εξ΄ αυτών, το γεγονός ότι πολλοί υποψήφιοι τόσον ο τρείς που δημοσκοπικά προηγούνται, όσον και άλλοι, έδωσαν συγκεκριμένες προτάσεις για σειρά θεμάτων.

Έστω και αν δεν απασχόλησαν παρά ελάχιστο το δημόσιο διάλογο, με ευθύνη διαφόρων παραγόντων, περιλαμβανομένων των ΜΜΕ, είναι  κάτι ελπιδοφόρο.  Υποδηλοί ότι αυτός που θα εκλεγεί έχει τουλάχιστον σε σειρά ζητημάτων άποψη και μάλιστα διαμορφωμένη υπο μορφή πρότασης.

Οι προτάσεις φυσικά, τα προγράμματα για να υιοθετηθούν στην πράξη, για να προωθηθούν και εφαρμοσθούν προϋποθέτουν μια συνεργατική διαδικασία.  Μια δημιουργική προσέγγιση μεταξύ όλων των συνισταμένων που εμπλέκονται.

  • Αν από την επομένη των εκλογών η προσέγγιση της νέας εξουσίας είναι «εγώ κυβερνώ» και της αντιπολίτευσης είναι «βρέστε τις λύσεις εσείς που κυβερνάτε» τότε ζήτω που καήκαμε.   Επιβάλλεται από την επομένη της εκλογής νέου Προέδρου να υπάρξει κίνηση τόσον προς το διεθνή παράγοντα όσον και προς το εξωτερικό.

Να δηλωθεί προς τα έξω η ετοιμότητα για διαπραγματεύσεις και λύση του κυπριακού.  Να ανασκοπηθεί στο εσωτερικό, στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου η παρούσα κατάσταση.

Επιπρόσθετα να εξετασθεί το όλον υπάρχον υλικό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις συνομιλίες (π.χ. συγκλίσεις επι Χριστόφια, επι Αναστασιάδη κ.λ.π) και σε αυτή τη βάση να υπάρξει σαφές πλαίσιο των δικών μας θέσεων.  Είμαι της άποψης ότι δεν μπορεί επ΄ άπειρον να αναμένουμε τις προτάσεις των τρίτων.

Οι προτάσεις των τρίτων θα στηρίζονται πάντα σε μια διαδικασία όπου εκ προοιμίου θα μετρούν  περισσότερο τις τουρκικές θέσεις και ανησυχίες.  Αυτό οδηγεί την ε/κ πλευρά εδώ και πολλά χρόνια να τρέχει να ανατρέψει τα αρνητικά των όποιων προτάσεων ή να υποχρεώνεται να λέει «όχι», όπως το 2004.

Ως εκ τούτου θα ήταν φρόνιμο να επεξεργαστούμε δικό μας ολοκληρωμένο πλαίσιο λύσης, σχέδιο αν θέλετε,  στη βάση του υπάρχοντος υλικού αλλά και νέων ίσως προτάσεων για επίλυση ακανθωδών σημείων του κυπριακού.  Αυτό να τεθεί υπόψη του διεθνούς παράγοντα και να αποτελεί την πειστικότερη απόδειξη των προθέσεων μας για λύση.

Γύρω από μια τέτοια πρωτοβουλία για την οποία θα πρέπει να συνεργαστούμε με την Αθήνα και να ζητήσουμε και την άμεση εμπλοκή των Βρυξελλών, μπορεί να χτιστεί μια ευρύτατη ενότητα και συνεργασία στο κυπριακό.

Να απευθυνθούμε προς αυτόν τον σκοπό και προς τους τ/κ συμπατριώτες μας.  Η δική μας πρόταση – πρωτοβουλία σαφώς και πρέπει να καλύπτει και τις δικές τους ανησυχίες, πράγμα κατορθωτό ανεξάρτητα από τις θέσεις της Τουρκίας και των εντολοδόχων της στα κατεχόμενα.  Δεν μπορεί να αναμένουμε πρόοδο στα γνωστά πλαίσια.

Εννοώ για να μην παρεξηγηθούν οι …καλοθελητές, δεν μπορεί να αφήνεται η πρωτοβουλία για τη σύνταξη νέων πρωτοβουλιών και προτάσεων στους γνωστούς κύκλους με τη γνωστή αρνητική γραφίδα.  Εμείς να θέσουμε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων ολοκληρωμένη πρόταση.  Πρόταση βασισμένη στις αρχές και τα πλαίσια που σχεδόν όλοι συμφωνούμε (π.χ.  ΟΗΕ, Ε.Ε. Διεθνές δίκαιο κ.ο.κ).

  • Δυστυχώς ενόσω η πρωτοβουλία ανήκει εκεί που μέχρι σήμερα ανήκει θα έχουμε εκθέσεις του Γ.Γ. όπως τον τελευταίο καιρό, θα έχουμε τοποθετήσεις και ενέργειες εκτός πλαισίου ΟΗΕ, όπως αυτές του εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, συνεντεύξεις και τοποθετήσεις αξιωματούχων και πρέσβεων που έχουν ως κύρια έγνοια να μην κακοφανήσουν την Τουρκία, κ.λ.π.

Οσα προεκλογικά έχουν διακηρύξει για το κυπριακό και τη θέληση τους να συμβάλουν στην προώθηση λύσης του οι υποψήφιοι και τα κόμματα που τους στηρίζουν αλλά και άλλοι διάφοροι θα τα αποδείξουν την επομένη των εκλογών, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Το ίδιο και οι διακηρύξεις περι ανάγκης για συνεργασίες και ενότητα, το ελάχιστον στα κύρια, τα καυτά ζητήματα, που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας.

Η ζωή θα συνεχιστεί και μετά το Φεβράρη του 2023.  Τα προβλήματα θα είναι εδώ, περιλαμβανομένου του αδιεξόδου στο κυπριακό.  Η τουρκική επεκτατικότητα επίσης θα συνεχιστεί.  Εμείς θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε αυτά τα μεγάλα εμπόδια και όχι να συνεχίσουμε την προεκλογική αντιπαράθεση και μετεκλογικά.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ενότητα θέσεων, αλλά ενότητα ουσίας: Ο Αβέρωφ κατηγορεί τους οπαδούς του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ επειδή απέρριψαν το σχέδιο Ανάν!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: