Τα μοναδικά κοσμήματα του στέμματος της Βοημίας σε έκθεση στην Πράγα: Η ιστορία τους και οι 7 οι κλειδούχοι για την ασφάλεια τους [videos]

Τα Bohemian Crown Jewels κατασκευάστηκαν για τη στέψη του Karl IV το 1347 και βρίσκονται στον καθεδρικό ναό του Αγίου Βίτου στην Πράγα από το 1791.via facebook




Τη σπάνια ευκαιρία να δουν τα αυθεντικά κοσμήματα των βασιλέων της Βοημίας έχουν αυτή την εβδομάδα όσοι επισκέπτονται τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βίτου στην Πράγα.

Τα κοσμήματα εκτίθενται στο κλίτος του ναού με αφορμή την 30ή επέτειο από την ίδρυση του σύγχρονου τσεχικού κράτους.

Στον καθεδρικό ναό του Αγίου Βίτου στο Κάστρο της Πράγας παρουσιάζονται τα κοσμήματα που χρησιμοποιήθηκαν στις στέψεις των μοναρχών της χώρας, τα οποία φυλάσσονται σε έναν ειδικό θάλαμο, ο οποίος είναι ασφαλισμένος με επτά κλειδαριές.

Οι επτά κάτοχοι των κλειδιών είναι ο πρόεδρος της Τσεχίας, ο πρωθυπουργός, ο Αρχιεπίσκοπος Πράγας, ο πρόεδρος της Γερουσίας, ο πρόεδρος της Βουλής, ο δήμαρχος της Πράγας και ο Επίσκοπος του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Βίτου.

Η συλλογή παρουσιάζεται μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις και κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα εκτέθηκε στο κοινό μόνο εννέα φορές.

Τα κοσμήματα των μοναρχών της Βοημίας περιλαμβάνουν το στέμμα του Αγίου Βέντσεσλας, τη βασιλική σφαίρα και το σκήπτρο, τα ενδύματα της στέψης των βασιλιάδων, τον μανδύα, τη ζώνη και το γούνινο κολάρο. Κατά τον Μεσαίωνα, στα αντικείμενα συμπεριλαμβάνονταν επίσης ένα δαχτυλίδι, χρυσά βραχιόλια και ένα κρυστάλλινο δοχείο.

Το στέμμα κατασκευάστηκε για τη στέψη του Καρόλου Δ’ το 1347 και είναι το τέταρτο παλαιότερο στην Ευρώπη. Έχει 96 πολύτιμους λίθους και 20 μαργαριτάρια, καθώς και ζαφείρια, σμαράγδια, ρουμπίνι και ακουαμαρίνα. Ακριβώς στην κορυφή υπάρχει ένας χρυσός σταυρός με ένθετο ζαφείρι, με σκάλισμα της Σταύρωσης του Χριστού.

Η βασιλική σφαίρα και το σκήπτρο χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα. Πιστεύεται ότι τα πρωτότυπα, τα οποία δεν είχαν πολύτιμους λίθους, θεωρήθηκαν πολύ λιτά για να αντικατοπτρίζουν επαρκώς το κύρος του Βασιλείου της Βοημίας, έτσι αργότερα αντικαταστάθηκαν.

Το βασιλικό στέμμα είναι κατασκευασμένο από χρυσό 22 καρατίων και ζυγίζει περίπου 2,5 κιλά.

 

Η ιστορία του στέματος 

Το στέμμα πήρε το όνομά του και είναι αφιερωμένο από τον δούκα St. Wenceslaus της δυναστείας Přemyslids της Βοημίας. Τα κοσμήματα θα πρέπει να φυλάσσονται μόνιμα στο παρεκκλήσι του Αγίου Βεντεσλάου στον Άγιο Βίτο.

Δανείστηκαν μόνο σε Βασιλιάδες, και μόνο την ημέρα της στέψης, και έπρεπε να επιστραφούν το βράδυ εκείνης της ημέρας. Μετά το 1918 και την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τσεχοσλοβακίας τα Coronation Jewels έπαψαν να υπηρετούν την αρχική τους λειτουργία, αλλά παρέμειναν σημαντικά ως σύμβολα εθνικής ανεξαρτησίας και κρατικής υπόστασης.

Στο παρελθόν, τα κοσμήματα φυλάσσονταν σε διαφορετικά μέρη, αλλά πάντα μεταφέρονταν σε βασιλικές στέψεις στην Πράγα. Ο Wenceslaus IV (1378–1419) πιθανώς τους μετέφερε στο Κάστρο Karlštejn. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν επανειλημμένα για λόγους ασφαλείας: τον 17ο αιώνα, επέστρεψαν στο Κάστρο της Πράγας, κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου (1631) στάλθηκαν σε μια ενοριακή εκκλησία στο České Budějovice και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν κρυφά στο Αυτοκρατορικό Θησαυροφυλάκιο, Βιέννη (1637).

Ενώ τα κοσμήματα αποθηκεύονταν στη Βιέννη, η αρχική χρυσή σφαίρα και το σκήπτρο του 14ου αιώνα αντικαταστάθηκαν με σημερινά. Η νέα σφαίρα και το σκήπτρο πιθανότατα προήλθαν από παραγγελία του Φερδινάνδου Α’ το 1533. Πιθανοί λόγοι για αυτήν την αντικατάσταση μπορεί να είναι ότι τα πρωτότυπα ήταν απλώς πολύ λιτά και δεν είχαν πολύτιμους λίθους.

Θεωρούμενα μη αντιπροσωπευτικά του κύρους του Βασιλείου της Βοημίας, ήταν λογικό να αντικατασταθούν με σφαίρα και σκήπτρο σε περίτεχνο, διακοσμημένο στυλ που έμοιαζε με το στέμμα.

Το αρχικό σκήπτρο και σφαίρα από τον 14ο αιώνα στη Βιέννη

Τα κοσμήματα επιστράφηκαν στην Πράγα με την ευκαιρία της στέψης του βασιλιά της Βοημίας Λεοπόλδου Β’ το 1791. Εκείνη την εποχή, καθιερώθηκε η σημερινή παράδοση των επτά κλειδιών, αν και οι κάτοχοι των κλειδιών με την πάροδο του χρόνου άλλαξαν ανάλογα με την πολιτική και διοικητικές δομές. Τα κοσμήματα φυλάσσονταν στη Βιέννη λόγω της απειλής από τον Πρωσικό Στρατό, αλλά αργότερα επιστράφηκαν στην Πράγα, φτάνοντας στην πόλη στις 28 Αυγούστου 1867.

Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση και τους κανονισμούς που όρισε ο Κάρολος ο Τέταρτος τον 14ο αιώνα, τα κοσμήματα εκτίθενται μόνο για να σηματοδοτήσουν ειδικές περιστάσεις. Οι εκθέσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο στο Κάστρο της Πράγας. Τον 20ο αιώνα υπήρξαν εννέα τέτοιες στιγμές στην ιστορία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να αποφασίζει για την επίδειξη των κοσμημάτων του στέμματος.

Ένας αρχαίος τσέχικος μύθος λέει ότι κάθε σφετεριστής που τοποθετεί το στέμμα στο κεφάλι του είναι καταδικασμένος να πεθάνει μέσα σε ένα χρόνο. Αυτός ο θρύλος υποστηρίζεται από μια φήμη ότι ο Ράινχαρντ Χάιντριχ, ο ναζί κυβερνήτης του προτεκτοράτου μαριονέτας της Βοημίας και της Μοραβίας τα φορούσε κρυφά και δολοφονήθηκε λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα από την τσεχική αντίσταση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Κ.Γ. και wikipedia
Ελλάδα Αθήνα 

Τί εστί πληθωρισμός; Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών το εξηγεί με φλιτζάνια καφέ και διεκδικεί τις… δάφνες του Mr Bean

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: