Στρατιώτες μίσους στην καρδιά της Ευρώπης: Ακόμη και σήμερα ISIS και Αλ Κάιντα στρατολογούν απελπισμένους μετανάστες από την Αφρική

FILE PHOTO: Βάρκα με παράτυπους μετανάστες EPA, A. CARRASCO RAGEL




Τζιχαντιστικές οργανώσεις όπως το ISIS και η Αλ Κάιντα εκμεταλλεύονται την «ευπάθεια» των αφρικανών μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στην Ευρώπη προκειμένου να τους στρατολογήσουν.

Οι οργανώσεις «ψαρεύουν» τα υποψήφια θύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναζητώντας κυρίως άτομα που φαίνονται αποκομμένα από την κοινωνία και δυστυχισμένα. Με τον τρόπο αυτό Αφρικανοί μετανάστες παρασύρονται στον κόσμο της τρομοκρατίας με προπαγάνδα και ελκυστικό λόγο.

Σύμφωνα με τον Ισπανό ειδικό στις εξεγέρσεις και τις τζιχαντιστικές οργανώσεις Christian Ricós Sevilla, ο ISIS και η Αλ Κάιντα διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή για να δραστηριοποιηθούν στην Ευρώπη, ωστόσο, αρκετές φορές στρατολογούν μετανάστες από την Αφρική που στην συνέχεια διοχετεύουν στα ευρωπαϊκά κράτη.

Όπως εξηγεί, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μεταφερθούν οι στρατολογημένοι. Όσα άτομα δεν έχουν ακόμη χαρακτηριστεί από τις διεθνείς αρχές ως μέλη των τζιχαντιστικών οργανώσεων μπορούν να σταλούν είτε με αεροπλάνο μέσω Τουρκίας είτε μέσω των ισπανικών προτεκτοράτων στο Μαρόκο – Θέουτα και Μελίγια. Όσοι έχουν ταυτοποιηθεί ως μέλη των οργανώσεων, στέλνονται συνήθως στην Ευρώπη μέσω της οδού που χρησιμοποιούν οι παράνομοι μετανάστες.

«Μόλις φτάσουν στην εκάστοτε ευρωπαϊκή χώρα, ξέρουν ακριβώς τι να κάνουν και πού να πάνε για να λάβουν όλα τα οφέλη που λαμβάνουν οι πρόσφυγες στην Ευρώπη. Ξεκινούν σιγά σιγά την ένταξή τους στην κοινωνία», εξηγεί ο Christian Ricós Sevilla, μιλώντας σε ισπανικό μέσο ενημέρωσης.

Ωστόσο, κάποιοι δεν τα καταφέρνουν, καθώς λόγω του ενθουσιασμού τους αναρτούν στο TikTok και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο, γεγονός που οδηγεί στη σύλληψή τους.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες πληροφοριών για την παρακολούθηση πιθανών τρομοκρατών», σημειώνει.

Μια άλλη μέθοδος που χρησιμοποιείται για την διοχέτευση τρομοκρατών στην Ευρώπη, είναι η στόχευση μεταναστών που βρίσκονται σε ευάλωτες θέσεις, η ριζοσπαστικοποίηση τους και τελικά η στρατολόγηση τους.

Ο Carmelo Aguilera Galindo, ερευνητής σχετικά με τη στρατολόγηση μεταναστών από τρομοκρατικές οργανώσεις στο Πανεπιστήμιο της Αλμερίας, στην Ισπανία, είπε σε ισπανικό ραδιόφωνο ότι οι περισσότεροι από αυτούς που στοχοποιούνται, είναι άνθρωποι που εγκατέλειψαν την Αφρική εν μέσω συγκρούσεων και αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι χώρες τους βρίσκονται σε σύγκρουση και προτιμούν να ξεκινήσουν αυτό το ταξίδι των 10.000 χιλιομέτρων, στο οποίο δεν ξέρουν καν αν θα επιβιώσουν», πρόσθεσε, τονίζοντας παράλληλα ότι οι διακινητές τους εκμεταλλεύονται οικονομικά και τους μεταφέρουν με υπερφορτωμένες και ξεχαρβαλωμένες βάρκες μέσω Μεσογείου στην Ευρώπη.

Όσοι καταφέρουν να φτάσουν σώοι,πηγαίνουν σε κέντρα υποδοχής μεταναστών, όπου μπορούν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο εάν προέρχονται από ζώνες συγκρούσεων. Με τη βοήθεια μη κυβερνητικών οργανώσεων, προσπαθούν να αναζητήσουν δουλειά και αρχίζουν να προχωρούν στη ζωή τους.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι υπάρχουν περιπτώσεις που οι μετανάστες αποτυγχάνουν να βρουν δουλειά και να ενσωματωθούν στην κοινωνία. «Τότε κινδυνεύουν να πέσουν στα χέρια στρατολογητών τρομοκρατικών οργανώσεων», είπε η Aguilera Galindo. Οι τζιχαντιστικές οργανώσεις «εκμεταλλεύονται την ευάλωτη θέση τους και αρχίζουν να δικαιολογούν την κατάστασή τους λέγοντας ότι φταίνε οι άπιστοι που προτιμούν να προσλάβουν έναν Ευρωπαίο και όχι εκείνους. Αυτή είναι συνήθως η αρχή της στρατολόγησής τους».

Αυτού του είδους η προπαγάνδα αυτών είναι ιδιαίτερα ελκυστική στους εφήβους που δεν είναι ενσωματωμένοι στην κοινωνία και αναζητούν την ταυτότητά τους, σημείωσε ο Ricós Sevilla και πρόσθεσε: «Για το λόγο αυτό πολλές φορές η προπαγάνδα διαδίδεται μέσω βιντεοπαιχνιδιών που έχουν βίαιο περιεχόμενο, όπως Fortnite, Call of Duty και άλλα. Επίσης, χρησιμοποιούν βίντεο όπου τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους εμφανίζονται φορώντας μοντέρνα ρούχα, χρησιμοποιούν σύγχρονα όπλα, δείχνουν καθαρά, χρησιμοποιούν νέα οχήματα και μιλούν στα γαλλικά, αγγλικά ή ισπανικά. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα βίντεο που έκανε η Αλ Κάιντα, όπου οι ηθοποιοί ήταν ντυμένοι Ταλιμπάν, κάτι που δεν είναι ελκυστικό για τους νέους που ζουν στην Ευρώπη».

Στην συνέχεια, οι υπεύθυνοι για την στρατολόγηση των νέων μελών, δημιουργούν μια ομαδική συνομιλία με άτομα που εμπίπτουν σε αυτό το προφίλ, τα καλούν σε ένα τζαμί και αργότερα, όσοι βλέπουν ως πιθανούς νεοσυλλέκτους καλούνται σε παράνομες συγκεντρώσεις που θα μπορούσαν να γίνουν σε υπόγεια ή ιδιωτικά σπίτια. Μετά σιγά σιγά ριζοσπαστικοποιούνται», προσθέτει.

Αυτοί οι νεοσύλλεκτοι στέλνονται συχνά για να διαπράξουν επιθέσεις με μοναχικούς λύκους, όπως μαχαιρώματα ή εμβολισμούς αυτοκινήτων, όπως συνέβη στον πεζόδρομο της Βαρκελώνης το 2017.

ΠΗΓΗ: The Jerusalem Post

Οι παγκόσμιες ελίτ συναντώνται στο Νταβός: Η εισβολή στην Ουκρανία και το διεθνές εμπόριο στην ατζέντα των συζητήσεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: