Στις καπνοβιομηχανίες θα στέλνει η Ισπανία τη “λυπητερή” για τα πεταμένα αποτσίγαρα

FILE PHOTO: Σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση  Ocean Conservancy , τα αποτσίγαρα είναι η πιο κοινή μορφή θαλάσσιας ρύπανσης, περισσότερο ακόμη και από τις πλαστικές σακούλες και τα μπουκάλια. Photo via pixabay.com/Hebi.B




Οι καπνοβιομηχανίες θα αναγκαστούν να πληρώσουν το λογαριασμό για τον καθαρισμό των εκατομμυρίων τσιγάρων που απορρίπτουν οι καπνιστές κάθε χρόνο σύμφωνα με τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς στην Ισπανία .

Η απόφαση, η οποία τίθεται σε ισχύ αυτή την ερχόμενη Παρασκευή, αποτελεί μέρος μιας δέσμης μέτρων που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση των απορριμμάτων και την αύξηση της ανακύκλωσης.

Στις απαγορεύσεις περιλαμβάνονται τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα και πιάτα μιας χρήσης, οι μπατονέτες για τον καθαρισμό των αυτιών, οι κούπες διογκούμενες πολυστερίνης και τα πλαστικά καλαμάκια, καθώς και ο περιορισμός των πλαστικών συσκευασιών τροφίμω

  •  Ο νόμος είναι σύμφωνος με μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιορίζει τη χρήση πλαστικών μίας χρήσης και η οποία στοχεύει να υποχρεώσει τους ρυπαίνοντες να καθαρίσουν το χάος που δημιουργούν.

Οι κατασκευαστές τσιγάρων θα είναι επίσης υπεύθυνοι για την εκπαίδευση του κοινού ώστε να μην πετάει τα αποτσίγαρα σε δημόσιους χώρους, αλλά παραμένει ασαφές πώς θα εφαρμοστεί ο καθαρισμός ή πόσο θα κοστίσει.

Μια καταλανική μελέτη ανέφερε το κόστος μεταξύ 12-21 ευρώ ανά πολίτη ετησίως, συνολικά έως και 1 δις ευρώ .

  • Πριν μήνες, η καταλανική κυβέρνηση πρότεινε τη θέσπιση ενός συστήματος με το οποίο τα αποτσίγαρα θα μπορούσαν να εξαργυρωθούν για 0,20 € το καθένα, κάτι που θα προσθέσει 4 € στην τρέχουσα μέση τιμή των 5 € για ένα πακέτο των 20 τσιγάρων. Το μέτρο δεν έχει ακόμη θεσπιστεί.

Υποτίθεται ότι οι καπνοβιομηχανίες θα μετακυλίσουν το κόστος στον καταναλωτή, παρέχοντας έτσι ένα ακόμη κίνητρο για να σταματήσουν οι χρήστες τη συνήθεια.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία της περσινής χρονιάς, περίπου το 22% των Ισπανών καπνίζει (16,4% των γυναικών και 23,3% των ανδρών) σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ 18,4%.

Ωστόσο, παρά τον μεγάλο αριθμό καπνιστών, ιδίως μεταξύ των νέων, η κοινή γνώμη ευνοεί τους αυξημένους περιορισμούς στο κάπνισμα σε δημόσιους χώρους.

Έρευνα της οικογενειακής ιατρικής ένωσης διαπίστωσε ότι το 85% τάσσεται υπέρ περαιτέρω περιορισμών, με το 72% να υποστηρίζει την απαγόρευση του καπνίσματος στις βεράντες των μπαρ και των εστιατορίων.

Τα αποτσίγαρα  είναι μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές απορριμμάτων και χρειάζονται περίπου 10 χρόνια για να αποσυντεθούν, σε μια διαδικασία κατά τη διάρκεια της οποίας απελευθερώνουν τοξικές ουσίες όπως το αρσενικό και ο μόλυβδος.

  • Σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση  Ocean Conservancy , τα αποτσίγαρα είναι η πιο κοινή μορφή θαλάσσιας ρύπανσης, περισσότερο ακόμη και από τις πλαστικές σακούλες και τα μπουκάλια, με περίπου 5 δισεκατομμύρια να έχουν απορριφθεί στον ωκεανό.

Προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας και για να μειωθεί ο αριθμός των αποτσίγαρων που βρίσκουν το δρόμο τους στη θάλασσα, περίπου 500 ισπανικές παραλίες έχουν κηρυχθεί παραλίες για μη καπνιστές.

Πέρυσι, η Βαρκελώνη απαγόρευσε το κάπνισμα και στις 10 παραλίες της πόλης.

Με πληροφορίες από The Guardian

Ξεκινάει ανηλεής καταδίωξη των λύκων στην Ευρώπη; Εκτέλεσαν αυτόν που έφαγε το αγαπημένο πόνι της Φον ντερ Λάιεν [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: