Σάλος στη Βρετανία: Επέτρεψαν στον αιμοσταγή Μr Wagner να μηνύσει δημοσιογράφο επειδή τον αποκάλυψε ως… Mr Wagner

FILE PHOTO: Το αφεντικό της Wagner και ο “κολλητός” του Πούτιν, Γεβγκένι Πριγκόζιν, με το αφεντικό του στο Κρεμλίνο. Screenshot via YouTube




Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί στη Βρετανία η αποκάλυψη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ουσιαστικά επέτρεψε στον διαβόητο επικεφαλής του μισθοφορικού ομίλου Wagner Γεβγένι Πριγκοζίν, να παρακάμψει τις βρετανικές κυρώσεις και να μηνύσει έναν βρετανό δημοσιογράφο.

Την αποκάλυψη έκανε το OpenDemocracy που δημοσιοποίησε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε ειδικές άδειες ώστε ο Πριγκοζίν να μπορεί να παρακάμψει τις εις βάρος του κυρώσεις και να μπορεί να καταβάλει τα νομικά του έξοδα που απαιτούντο για τη μήνυση που υπέβαλε.

Η διαδικασία της μήνυσης τερματίστηκε μόνον όταν εκείνος παραδέχτηκε τους δεσμούς του με τον διαβόητο ιδιωτικό στρατό του Πούτιν.

Στον Πριγκοζίν επιβλήθηκαν για πρώτη φορά κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2020 σε μια προσπάθεια να μην μπορεί κανείς να συναλλάσσεται μαζί του.

Όμως, βάσει νόμου του Ηνωμένου Βασιλείου που διέπει το ρωσικό καθεστώς κυρώσεων, τα άτομα που υπόκεινται σε αυτές επιτρέπεται να καλύπτουν τις «βασικές τους ανάγκες», συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να πληρώνουν απαιτούμενα νομικά έξοδα.

Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν από το Γραφείο Εφαρμογής Οικονομικών Κυρώσεων, ένα τμήμα του Υπουργείου Οικονομικών που εξετάζει τις αιτήσεις ατόμων που τίθενται υπό χρηματοοικονομικές κυρώσεις.

Ο Πριγκοζίν χρησιμοποίησε με επιτυχία αυτό το παραθυράκι για να ζητήσει τη βοήθεια της Discreet Law, μιας δικηγορικής εταιρείας με έδρα το Λονδίνο, προκειμένου να λάβει μέτρα κατά του μηνυθέντος δημοσιογράφου Ελιοτ Χίγκινς, ανέφερε η Open Democracy, ιστοσελίδα του Ηνωμένου Βασιλείου που εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζέιμς Κάρτλιτζ παραδέχθηκε την Τετάρτη ότι οι προβλέψεις αυτές ήταν παλαιότερες και ίσχυαν επί μακρόν αλλά είπε ότι η κυβέρνηση “εξετάζει τώρα εάν αυτή η προσέγγιση είναι η σωστή και αν μπορούν να γίνουν αλλαγές”.

Λίγο πριν υποβληθούν οι μηνύσεις, ο ιστότοπος του κ. Higgins «Bellingcat», είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ που κατονόμαζε τον Πριγκοζίν ως σύμμαχο του Βλαντιμίρ Πούτιν  και τον άνθρωπο πίσω από την ομάδα Wagner.

Ο Πριγκοζίν αρνήθηκε κάθε ανάμειξη μέχρι την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, παρά το γεγονός ότι του είχαν ήδη επιβληθεί κυρώσεις από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για τις δραστηριότητες της ομάδας του στη Λιβύη τον Οκτώβριο του 2020.

Ο δημοσιογράφος υπέστη προσωπικά μηνύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για ανάρτηση άρθρων του στο Twitter.

Μιλώντας στο BBC, ο κ. Χίγκινς ζήτησε μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των κανόνων. Είπε ότι του η όλη υπόθεση του κόστισε 70.000 στερλίνες σε νομικά έξοδα, παρά το γεγονός ότι η υπόθεση αποσύρθηκε.

Δήλωσε δε τα εξής: «Πώς μπορώ να ξέρω ότι κάποιος άλλος ολιγάρχης δεν πρόκειται να μου κάνει το ίδιο ξανά την επόμενη εβδομάδα; Αυτή τη φορά το κόστος ήταν πενταψήφιο, αλλά μπορεί να είναι εξαψήφιο ή επταψήφιο την επόμενη φορά. Το ερώτημα είναι, θέλουμε ή όχι περισσότερη διαφάνεια;».

Στον Πριγκοζίν είχαν επιβληθεί κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. Έχει επίσης κατηγορηθεί για παρέμβαση σε ξένες εκλογές από δυτικές κυβερνήσεις χρησιμοποιώντας διαδικτυακές «φάρμες τρολ».

Ο 61χρονος Πριγκοζίν γεννήθηκε από ένα σκοτεινό υπόβαθρο, εργαζόμενος ως αρσχικά πλανόδιος πωλητής χοτ-ντογκ και εξέτισε ποινή φυλάκισης για ληστεία προτού γίνει βασικός σύμμαχος του Πούτιν.

Τα προσοδοφόρα συμβόλαιά τροφοδοσίας του με το Κρεμλίνο του έδωσαν το παρατσούκλι «ο σεφ του Πούτιν».

Η Ομάδα Βάγκνερ κατηγορήθηκε ότι διέπραξε θηριωδίες στην Ουκρανία και συμμετείχε στην πρόσφατη επιχείρηση κατάληψης της πόλης Σολεντάρ .

Με πληροφορίες από BBC

Τουρκικό πλοίο, παγιδευμένο στο λιμάνι της Χερσώνας, χτυπήθηκε από πύραυλο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: