Πόσα τανκς χρειάζονται για να φέρουν την… άνοιξη στην Ουκρανία; Πως σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν την αντεπίθεση που ετοιμάζει ο Γερασίμοφ

File Photo epa09980645 American Abrams Tanks and Polish Leopard 2PL tanks during international exercises under the code name ‘Defender Europe 2022’ at the training ground in Drawsko Pomorskie, Poland, EPA/Marcin Bielecki




Η πολύμηνη εκστρατεία των Ουκρανών για την ασφάλεια των γερμανικής κατασκευής τανκς Leopard 2 και αμερικανικής κατασκευής M1 Abrams επιβεβαιώνει πώς τα άρματα μάχης αναγνωρίζονται και πάλι ως βασικά στοιχεία εδάφους στον πόλεμο συνδυασμένων όπλων.

Μόλις πριν από δύο χρόνια, χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο συζητούσαν αν θα έπρεπε να κάνουν χωρίς άρματα μάχης, δεδομένης της προόδου των drones και του κυβερνοπολέμου.

Το ρεπορτάζ του Politico είναι αποκαλυπτικό για τους σχεδιασμούς και τις πιθανότητες με βάση τις οποίες θα εξελιχθεί η προσπάθεια των Ουκρανών να διώξουν τους εισβολείς

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι 300 υπερσύγχρονα δυτικά άρματα μάχης -ειδικά αυτά με την ταχύτητα, την ευελιξία, την προστατευτική πανοπλία και τη δύναμη πυρός των Leopards και Abrams- θα τους επιτρέψουν να αλλάξουν το ρεύμα του πολέμου, δίνοντας στις δυνάμεις τους τη θωρακισμένη γροθιά χρειαζόταν να διαπεράσει τις ρωσικές γραμμές στο Ντόνετσκ, το Λουχάνσκ και τη Ζαπορίζια, αρπάζοντας εδάφη από τους Ρώσους και επανακτώντας την Κριμαία, που προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσία το 2014.

Τα δυτικά τανκ «θα αλλάξουν την πορεία του πολέμου και θα δώσουν την αρχή στο τέλος του», δήλωσε την Τρίτη ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskyy καθώς αποκαλύφθηκε ότι η Γερμανία επρόκειτο να υποχωρήσει στις πιέσεις -των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Πολωνίας μεταξύ άλλων- και συμφωνεί να προμηθεύσει μερικά από τα δικά της Leopards και να άρει τους περιορισμούς της στους εταίρους του ΝΑΤΟ που επανεξάγουν ορισμένα από τα άρματα μάχης τους στην Ουκρανία.

Θα τελειώσουμε σε λίγους μήνες

«Θα μπορέσουμε να τελειώσουμε αυτόν τον πόλεμο σε λίγους μήνες», πρόσθεσε ο Podolyak. Μόλις δύο μέρες πριν, ο προεδρικός σύμβουλος, όπως και άλλοι στο Κίεβο, δήλωναν αγανακτισμένοι με την άρνηση της Γερμανίας να παράσχει Leopards και την επιφυλακτικότητα του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ακόμη και να δεσμευτεί να επιτρέψει στους Ευρωπαίους γείτονές της, ιδίως στην Πολωνία, να το κάνουν.

«Η αναποφασιστικότητα σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους μας. Κάθε μέρα καθυστέρησης είναι ο θάνατος των Ουκρανών. Σκεφτείτε πιο γρήγορα», προέτρεψε ο Podolyak σε ένα tweet .

Ενώ την καλωσόρισαν στο Κίεβο, το volte-face της Γερμανίας ήρθε πολύ αργότερα από ό,τι ήλπιζαν οι Ουκρανοί, θέτοντας σε κίνδυνο τα σχέδιά τους για μια επίθεση στις αρχές της άνοιξης πριν οι Ρώσοι εξαπολύσουν μια μεγάλη επίθεση εναντίον τους.

Φοβούμενος την ανάφλεξη μιας ευρύτερης σύγκρουσης ή τη μετατροπή του ΝΑΤΟ σε άμεσο συμβαλλόμενο μέρος στον πόλεμο, η αναταραχή του Βερολίνου έχει χάσει πολύτιμο χρόνο στο Κίεβο και μπορεί να σημαίνει ότι τα Leopard θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν αρχικά για να αποτρέψουν τη ρωσική ώθηση προτού μπορέσουν να επικεντρωθούν στην επίθεση, ανησυχούν ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές.

Η καθυστέρηση έχει επιδεινώσει την οργή στο Κίεβο. Οι Ουκρανοί πολιτικοί λένε ότι η συνεχής αμφιθυμία βοηθά μόνο τον Βλαντιμίρ Πούτιν και λένε ότι είναι καιρός να σταματήσει το μοτίβο της καθυστέρησης από ορισμένους δυτικούς εταίρους.

Οι μήνες της εκπαίδευσης

Θα χρειαστούν μήνες εκπαίδευσης για να γίνουν οι Ουκρανοί ειδικοί στη λειτουργία των Leopards -τα 31 Abrams θα σταλούν πολύ αργότερα μέσα στο έτος- και να δημιουργήσουν την υποστήριξη συντήρησης και τις υλικοτεχνικές γραμμές που χρειάζονται για ανταλλακτικά, επισκευές και καύσιμα.

Πρώην δυτικοί διοικητές αρμάτων μάχης και αναλυτές χερσαίου πολέμου προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί επίσης χρόνος για να μάθουν οι Ουκρανοί να ενσωματώνουν τα άρματα μάχης με άλλες δυνάμεις και να τα χειρίζονται μαζί με εκατοντάδες άλλα τεθωρακισμένα οχήματα υποστήριξης, που επίσης υποσχέθηκαν και παραδίδονται αργά, όπως οι Stryker και Bradley οχήματα μάχης πεζικού.

Και ο ουκρανικός στρατός θα πρέπει να κατανοήσει πώς να δουλεύει τα τανκς παράλληλα με νέα συστήματα πυροβολικού -συμπεριλαμβανομένου του προηγμένου συστήματος πυροβολικού ARCHER που προμηθεύεται από τη Σουηδία- καθώς και drones, ελικόπτερα και όποια πολεμικά αεροπλάνα μπορεί να συγκεντρώσει η Ουκρανία.

Πολύτιμος χρόνος που χάθηκε

Ένας από τους λόγους για τους οποίους το Κίεβο ήθελε τα Leopards είναι ότι είναι πιο εύκολο να συντηρηθούν και να λειτουργήσουν από τον Abrams – και οι Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι θα χρειαστεί μόνο ένας μήνας για να εκπαιδεύσουν τα πληρώματα των αρμάτων μάχης. Αλλά άλλοι αναμένουν μεγαλύτερη καμπύλη μάθησης.

Ο συνταξιούχος υποστράτηγος Ben Hodges, πρώην διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη, λέει ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν υψηλά κίνητρα και έχουν αποδειχθεί πολύ προσαρμοστικοί στο να μάθουν να χρησιμοποιούν νέο εξοπλισμό και υπολογίζει μια περίοδο εκπαίδευσης επτά έως 11 εβδομάδων.

Ο πρώην αξιωματικός αρμάτων μάχης του βρετανικού στρατού Ντέιβιντ Κόρνις, τώρα ακαδημαϊκός, συμφωνεί με αυτό το χρονικό εύρος. «Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι το Leopard σχεδιάστηκε για στρατεύματα με το τεκμήριο ότι μπορείτε να τους εκπαιδεύσετε γρήγορα στο τανκ», είπε. «Δεν χρειάζεσαι τόσο πολύ χρόνο για να τα κάνεις. Νομίζω ότι τα συστήματα πυροβόλων και όλα αυτά είναι αρκετά διαισθητικά, αρκετά μοντέρνα. Δεν ξέρω πόσο καιρό ακριβώς, αλλά φαντάζομαι μερικές εβδομάδες έντονης εκπαίδευσης και θα ήσασταν έτοιμοι», πρόσθεσε.

Άλλοι λένε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ αισιόδοξο.

«Πρέπει να εκπαιδεύεις ανθρώπους όχι μόνο να πολεμούν με το τανκ και να επιχειρούν στο πεδίο, αλλά πρέπει να εκπαιδεύεις ανθρώπους να τους συντηρούν», είπε ο Νίκολας Ντράμοντ, πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού και τώρα σύμβουλος άμυνας και ειδικός στον πόλεμο ξηράς.

«Η δεύτερη εργασία είναι πολύ πιο δύσκολη από την πρώτη γιατί αν δεν συντηρηθούν σωστά, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για τρεις ή τέσσερις ημέρες, κάτι δεν πάει καλά και μετά κολλάει όπου σταματάει και είναι άχρηστο. Πρέπει να διαθέτετε όλη την υποστήριξη υλικοτεχνικής υποστήριξης και επισκευής. Και έτσι θα έλεγα ότι χρειάζεστε τουλάχιστον τρεις μήνες για να εκπαιδεύσετε ανθρώπους. Οι Ουκρανοί μπορεί να μην έχουν την πολυτέλεια του χρόνου, αλλά αυτό είναι που χρειάζεσαι και ιδανικά μάλλον χρειάζεσαι πέντε μήνες», είπε.

Πριν τις βροχές

Ο χρόνος παράδοσης των αρμάτων μάχης και των υποστηρικτικών τεθωρακισμένων οχημάτων είναι επίσης ασαφής. Το Βερολίνο είπε την Τετάρτη ότι τα πρώτα Leopards από τη Γερμανία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην Ουκρανία σε δύο μήνες, αλλά έχουν γίνει επίσης συζητήσεις ότι αυτό θα γίνει τελικά τον Απρίλιο.

Οι Ουκρανοί θα τα προτιμούσαν νωρίτερα για μια επίθεση πριν από τις εποχικές βροχές και την ανοιξιάτικη απόψυξη, όταν οι συνθήκες λάσπης – γνωστές ως bezdorizhzhia (αδρόμου) στα ουκρανικά και rasputitsa στα ρωσικά- κάνουν πιο δύσκολη τη μετακίνηση στρατευμάτων και βαριών τεθωρακισμένων.

Το θετικό είναι ότι η εκπαίδευση θα έχει ήδη ξεκινήσει αρκετές εβδομάδες. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι επεκτείνει την εκπαίδευση συνδυασμένου πολέμου για τις ουκρανικές δυνάμεις στη Γερμανία με στόχο να βελτιώσει τις δεξιότητες μάχης των Ουκρανών για να κινηθούν καλύτερα και να συντονίσουν μονάδες μεγέθους εταιρείας και τάγματος και να διασφαλίσουν ότι όλα τα όπλα μάχης επιχειρούν συγχρονίζουν για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Αλλά με τα τανκς να μην βρίσκονται φυσικά στην Ουκρανία πριν από τον Απρίλιο, οι Ουκρανοί μπορεί να μην είναι σε θέση να προλάβουν μια ρωσική επίθεση.

Θέλουμε 300 με 400 λέει το Κίεβο

Ο Γιούρι Σακ, σύμβουλος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, παραπονέθηκε την Πέμπτη ότι οι δυτικές χώρες εξακολουθούν να μην έχουν κάνει «καμία σαφή ένδειξη» στο Κίεβο για το πόσα τανκς θα δοθούν στην Ουκρανία. Είπε στο BBC: «Χρειαζόμαστε 300 με 400 τανκς για να αλλάξει το παιχνίδι. Αυτός ο συνασπισμός αρμάτων μάχης που αποτελείται από διαφορετικές χώρες, δεν έχουμε σαφή ένδειξη για το πόσα άρματα μάχης θα παρέχει κάθε χώρα. Έχουμε ενημερώσει τους συνεργάτες μας ότι αυτός είναι ο αριθμός που χρειαζόμαστε».

Αυτό παρεμποδίζει περαιτέρω τον σχεδιασμό μάχης του Κιέβου, καθώς παραμένει ασαφές πόσες «Λεοπαρδάλεις» θα καταλήξουν να αποκτήσουν οι Ουκρανοί. Κρίνοντας από τις υποσχέσεις και τις υποδείξεις μέχρι στιγμής, μπορεί να πάρουν μόνο τα δύο τρίτα του αιτήματός τους και να καταλήξουν με 100 έως 200 από τα τανκς. Θα ισοδυναμούσε με μια συλλογική αλλαγή παιχνιδιού; Τι μπορείτε να κάνετε με περίπου 200 Leopards στην άμυνα ή στην επίθεση;

«Τα τανκς θα βοηθήσουν την Ουκρανία να υπερασπιστεί τις θέσεις της με λιγότερα θύματα», είπε ο Τζον Χέρμπστ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία τώρα στο think tank του Ατλαντικού Συμβουλίου. «Θα αποδειχθούν επίσης ανεκτίμητa εάν η Μόσχα εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση από τη Λευκορωσία ή αλλού – κάτι που αναμένουν οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας».

Θανατηφόρες «λεοπαρδάλεις»

Το Leopard είναι ένα τρομακτικό όπλο – πολύ περισσότερο από τα πανταχού παρόντα τανκς T-72 της σοβιετικής εποχής στα οποία βασίζονται οι Ουκρανοί τους τελευταίους σχεδόν 12 μήνες.

Οι «λεοπαρδάλεις» είναι εξοπλισμένες με πυροβόλα 120 χιλιοστών διαμετρήματος 44 ή 55, τα οποία λειτουργούν με ψηφιακό σύστημα ελέγχου πυρός και θερμικό αποστασιόμετρο λέιζερ. Έχουν εξελιγμένη νυχτερινή όραση. Με κινητήρα ντίζελ V-12 twin-turbo, μπορούν να ταξιδέψουν έως και 70 χλμ/ώρα και το τετραμελές πλήρωμα προστατεύεται από 60 τόνους θωράκισης, πάχους 42 εκατοστών και ικανό να αντέξει την πρόσκρουση των RPG7.

Πρόσθετες πλάκες προστασίας που είναι στερεωμένες στο κάτω μέρος της κοιλιάς προστατεύουν από νάρκες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED). Οι πλάκες αποδείχθηκαν ανεκτίμητες για τη θωράκιση πληρωμάτων αρμάτων μάχης από τον Καναδά, τη Δανία και την Ολλανδία που δρούσαν στο Αφγανιστάν όταν έγιναν στόχοι ενέδρων των Ταλιμπάν.

«Το πλήρωμά μου έπεσε πάνω σε ένα IED», έγραψε ένας Καναδός αξιωματικός σε ένα email το 2007 σε Γερμανούς αξιωματούχους άμυνας. Οι πλάκες λειτουργούσαν όπως σχεδιάστηκαν, σημείωσε με χαρά, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου εκείνης της εποχής.

Ο Καναδός Αρχηγός του Επιτελείου Άμυνας στρατηγός Ρικ Χίλιερ αργότερα την ίδια χρονιά είπε στην εφημερίδα Globe and Mail: «Οι Ταλιμπάν έχουν εμπλακεί με μερικά από τα νέα άρματα μάχης Leopard 2 σε πολλές ενέδρες… πήραν μερικά πολύ σκληρά μαθήματα» και έχασαν «πολύ γρήγορα και πολύ βίαια».

Αλλά η απόδοση των αρμάτων μάχης στο πεδίο της μάχης θα είναι τόσο καλή όσο η χρήση τους σε συντονισμένο συνδυασμένο πόλεμο. «Είναι πραγματικά σημαντικό το πώς τα χρησιμοποιείς», είπε ο Cornish, ο πρώην αξιωματικός τανκς του βρετανικού στρατού.

Ο συντονισμός των δυνάμεων

Σε αυτό το σημείο, έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στο ότι οι Ουκρανοί θα είναι σε θέση να τους συντονίσουν αποτελεσματικά με πεζικό, τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβολικό και οποιαδήποτε διαθέσιμη αεροπορική υποστήριξη, όλα προστατεύοντας ο ένας τον άλλον και συνεργαζόμενοι στενά με τα άρματα μάχης που ηγούνται μιας επίθεσης μετά από φράγματα πυροβολικού που σπρώχνουν και ρίχνουν το Οι Ρώσοι εκτός ισορροπίας, επιτρέποντας στο πεζικό να τους απομακρύνει από χαρακώματα και άλλες αμυντικές θέσεις.

«Έχοντας ήδη λάβει κάποια δυτική εκπαίδευση στον συνδυασμένο πόλεμο, δεν θα είναι δύσκολο για αυτούς να προσαρμοστούν», είπε.

Οι Ουκρανοί θα πρέπει να αποφασίσουν πού θα επικεντρώσουν τα Leopards στη φιδίσια γραμμή μετώπου μήκους 600 χιλιομέτρων στην περιοχή Donbass της Ουκρανίας. Ο Χότζες, ο πρώην διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη, υποπτεύεται ότι το Κίεβο θα στοχεύσει τη νοτιοανατολική Ουκρανία, με στόχο τη Μαριούπολη και τη Μελιτόπολη, σε μια προσπάθεια να κόψει τη χερσαία γέφυρα της Ρωσίας με την Κριμαία. «Οι Ουκρανοί θα επιδιώξουν να ρίξουν τον χερσαίο σύνδεσμο», είπε πρόσφατα στο POLITICO.

Αλλά ο χρόνος όλο και περισσότερο είναι ουσιαστικός. Οι Ουκρανοί υποπτεύονται ότι μια ρωσική επίθεση μπορεί να είναι δύο μήνες ρεπό, πριν από το bezdorizhzhia / rasputitsa, όταν άλλοι 150.000 Ρώσοι που στρατολογήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο θα έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους. Θα βρίσκονται υπό τη διοίκηση του στρατηγού Valery Gerasimov -του πρώην αρχηγού του επιτελείου άμυνας της Ρωσίας και του νέου γενικού διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία- ο οποίος είναι ειδικός σε τανκ.

Ο Gerasimov εκπαιδεύτηκε στην Ανώτερη Σχολή Διοίκησης Αρμάτων του Καζάν και οι πρώτες εντολές του ήταν τεθωρακισμένα τμήματα. Αναμένεται να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε περίπου 360 άρματα μάχης T90 που είναι διαθέσιμα για να πρωτοστατήσει σε όποιες επιθέσεις εξαπολύει στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ ή από το βορρά μέσω Λευκορωσίας.

Κανείς δεν περιμένει μια αναμέτρηση Leopard εναντίον T90 σε κάποιο μεγάλο φινάλε – αν και θεωρούνται ομοιόμορφα ταιριαστά όσον αφορά τις δυνατότητες.

Σύμφωνα με τον Cornish: «Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι αν η τακτική είναι ανώτερη. Και είναι δίκαιο στοίχημα να πούμε ότι οι δυτικές τακτικές στις οποίες εκπαιδεύονται οι Ουκρανοί είναι πολύ ανώτερες».

Πηγή Politico

Το τηλεφώνημα Σολτς που έκανε τον Μπάιντεν να αλλάξει γνώμη για τα άρματα μάχης: Πώς σχηματίστηκε η «συμμαχία των προθύμων» για τα τεθωρακισμένα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: