Πως και γιατί ο Mr Davos έγινε «κυρίαρχος» του κόσμου: Το Forum των €390 εκατ. ετησίως, η απολυταρχική εξουσία και η άρνηση να ορίσει διάδοχο – Μετά από αυτόν το τέλος; [video]

epa10398108 Klaus Schwab, Founder and Executive Chairman of the World Economic Forum (WEF), practices his speech before a virtual media briefing, in Cologny, near Geneva, Switzerland, 10 January 2023. The World Economic Forum unveiled the program for its upcomming Annual Meeting Davos 2023, Switzerland, including the key participants, themes and goals. The WEF 2023 will take place from 16 to 20 January. EPA/LAURENT GILLIERON




Το μέλλον του Klaus Schwab –του κ. Davos για περισσότερο από μισό αιώνα– έχει γίνει θέμα  συζήτησης στη φετινή συνάντηση αφού τα στελέχη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ εξέφρασαν έντονη κριτική για την προεδρία του και την έλλειψη στρατηγικής διαδοχής.

Μια ομάδα από νυν και πρώην στελέχη του WEF που επικοινώνησαν με τον Guardian είπε ότι ο 82χρονος Schwab ήταν ο ίδιος νόμος και είχε περικυκλωθεί από το «κανείς» που δεν ήταν σε θέση να διευθύνει την οργάνωση που ίδρυσε στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

«Ο Κλάους βρίσκεται στο τιμόνι του WEF για 52 χρόνια. Όταν γεννήθηκε [το 1938] 122 από τις 195 πολιτείες στον κόσμο αυτή τη στιγμή δεν υπήρχαν καν. Είναι εντελώς ανεξέλεγκτος  εντός και εκτός της οργάνωσης», ανέφερε η ομάδα

«Είμαστε μια ομάδα νυν και πρώην στελεχών του WEF. Θέλουμε να παίξουμε τον ρόλο μας στην προώθηση της συζήτησης σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζει αυτή η οργάνωση στον κόσμο».

Η ομάδα είπε ότι ήθελε να παραμείνει ανώνυμη. «Είμαστε διστακτικοί να βγούμε μπροστά, καθώς ο Κλάους είναι πολύ καλά συνδεδεμένος και μπορεί να μας κάνει τη ζωή πολύ δύσκολη ακόμα και αφού φύγουμε από το WEF».

Οι εικασίες για το μέλλον του Schwab εντάθηκαν αυτή την εβδομάδα μετά από ένα άρθρο στο διαδικτυακό έντυπο Politico που ανέφερε ότι οι στρατηγικοί εταίροι του WEF –οι εταιρείες που χρηματοδοτούν την επιχείρηση των 390 εκατομμυρίων δολαρίων (315 εκατομμύρια £) ετησίως– ήταν δυσαρεστημένοι με την έλλειψη στρατηγικής διαδοχής.

Η ομάδα των μελών του προσωπικού του WEF είπε ότι είχαν δημοσιεύσει τις επικρίσεις τους στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn, αλλά είχαν αφαιρεθεί μετά από αίτημα του WEF, κάτι που ο οργανισμός αρνείται.

Οι αναρτήσεις, που κοινοποιήθηκαν στον Guardian, ανέφεραν: «Δεν υπάρχει πολύ μέλλον για το WEF πέρα ​​από τον Κλάους, όχι μόνο επειδή δεν υπάρχει ξεκάθαρος διάδοχος, αλλά και επειδή το διοικητικό του συμβούλιο είναι μια φωλιά οχιάς που θα είναι η ανώτερη ηγεσία: ο ένας εναντίον του άλλου τη στιγμή που ο γέρος σκάει».

Ένας εκπρόσωπος του WEF είπε: «Το συμβούλιο των διαχειριστών αποφασίζει για τυχόν μελλοντικούς διορισμούς θεσμικής ηγεσίας. Το φόρουμ έχει μια ισχυρή δομή θεσμικής διακυβέρνησης για να διασφαλίσει τη συνεχή ικανότητά του να υποστηρίζει πλήρως την αποστολή του».

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ είναι μία από τις κορυφαίες διεθνείς προσωπικότητες που έχουν συνδεθεί με τον ρόλο.

Η ομάδα των προηγούμενων και των σημερινών υπαλλήλων του WEF αμφισβήτησε την ικανότητα του οργανισμού να λειτουργεί χωρίς τον Schwab στο τιμόνι.

«Στους περισσότερους οργανισμούς η επόμενη γενιά κορυφαίων ηγεσιών είναι αμυδρά ορατή στα υψηλότερα επίπεδα διοίκησης, αλλά στο WEF ο Klaus έχει περικυκλωθεί με μια τέτοια ομάδα του “κανείς” στην κορυφή που είναι δύσκολο να δει κανείς πώς κάποιος από αυτούς θα μπορούσε να ληφθεί στα σοβαρά.

«Ο Κλάους επιλέγει τους ηγέτες του χρησιμοποιώντας τα ίδια κριτήρια που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να επιλέξει βουλευτές για την κρατική Δούμα: πίστη, δόλος, σεξουαλική απήχηση. Η ποιότητα των ανθρώπων στην κορυφή αντικατοπτρίζει τον τύπο των ανθρώπων που εργάζονται για τον υπόλοιπο οργανισμό».

Ο επικεφαλής μιας βρετανικής εταιρείας συμφώνησε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει διάδοχος του Schwab. «Η εντύπωσή μου είναι ότι θα πεθάνει με τις μπότες του», είπε το στέλεχος.

Ένας άλλος μακροχρόνιος παρευρισκόμενος στο Νταβός εξέφρασε την έκπληξή του που ο Σουάμπ επέτρεψε να βγουν στην επιφάνεια εικασίες για το μέλλον του. «Αν είμαι ειλικρινής, το βρίσκω λίγο ασεβές [δεδομένων όλων όσων έχει κάνει], αλλά θα έπρεπε να γνωρίζει ότι θα συνέβαινε και να λάβει μέτρα για να το αποτρέψει».

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είναι ένα ελβετικό ίδρυμα και δεν έχει μετόχους.

Με πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Ο Γκουτιέρες στο Νταβός τα βάζει με πετρελαϊκούς κολοσσούς: Πρέπει να διωχθούν γνώριζαν ότι το προϊόν τους θα κατάκαιγε τη Γη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: