Παραιτήθηκε η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας: Σωρεία λαθών και επικρίσεων οδήγησε στην έξοδο τη σοσιαλδημοκράτισα Λάμπρεχτ

FILE PHOTO: epa10306467 German Minister of Defense Christine Lambrecht (R) looks on during the European Foreign Affairs Council (Defence) in Brussels, Belgium. EPA, OLIVIER HOSLET




Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Κριστίνε Λάμπρεχτ,μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), υπέβαλε σήμερα την παραίτησή της στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

 

«Σήμερα ζήτησα από την καγκελάριο να με απαλλάξει από το αξίωμα του ομοσπονδιακού υπουργού Άμυνας», είπε σε δήλωσή της η  Λάμπρεχτ, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) του Όλαφ Σολτς.

«Η πολύμηνη εστίαση των μέσων ενημέρωσης  στο πρόσωπό μου δύσκολα επιτρέπει την αντικειμενική συζήτηση για […] αποφάσεις πολιτικής ασφάλειας προς το συμφέρον των πολιτών της Γερμανίας ».

Ο Σολτς δέχεται πιέσεις να εγκρίνει αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης προς το Κίεβο για να το βοηθήσει να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις από την Ουκρανία.

Η Λάμπρεχτ, 57 ετών, έχει κατηγορηθεί ότι απέτυχε να επαναφέρει γρήγορα τον στρατό  παρά το ειδικό ταμείο 100 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε για αυτόν τον σκοπό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η μακροχρόνια συζήτηση για την κατάσταση των αμυντικών δυνατοτήτων της Γερμανίας εντάθηκε τον περασμένο μήνα, όταν πολλά άρματα μάχης πεζικού Puma τέθηκαν εκτός λειτουργίας κατά τη διάρκεια πρόσφατης στρατιωτικής άσκησης.

Πρόσφατα, επίσης, η Λάμπρεχτ επικρίθηκε από ΜΜΕ και στελέχη της αντιπολίτευσης επειδή δημοσίευσε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Πρωτοχρονιά στο οποίο ευχαρίστησε άνδρες και γυναίκες στρατιωτικούς προσπαθώντας να ακουστεί μέσα στον θόρυβο από πανηγυρικές κροτίδες και φαινόταν να μπερδεύει τον πόλεμο στην Ουκρανία με ευχάριστες προσωπικές της στιγμές.

«Τι είδους χρονιά ήταν το 2022; Μας έφερε αντιμέτωπους με πολλές απίστευτες προκλήσεις. Υπάρχει πόλεμος που μαίνεται στην καρδιά της Ευρώπης . Συνδέθηκαν με αυτό πολλές ιδιαίτερες εντυπώσεις για μένα, πολλές συναντήσεις με ενδιαφέροντες, σπουδαίους ανθρώπους», είπε ο Λάμπρεχτ στο βίντεο.

Τα κορυφαία γερμανικά μέσα ενημέρωσης την επέκριναν για το μήνυμα, με ορισμένους σχολιαστές να λένε ότι «δεν είναι πλέον ανεκτή ως υπουργός».

Έκτοτε, φήμες κυκλοφόρησαν ότι σχεδίαζε να υποβάλει την παραίτησή της.

Δεν υπήρξαν  άμεσα πληροφορίες για τον ή την διάδοχό της.

Η κίνηση της Λάμπρεχτ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, με τη Γερμανία και άλλους δυτικούς συμμάχους να βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση να παραδώσουν άρματα μάχης στην Ουκρανία.

 

Με πληροφορίες από dpa- Reuters- AFP – The Guardian

O Στόλτενμπεργκ “βλέπει” περισσότερα βαρέα όπλα στην Ουκρανία, στο εγγύς μέλλον

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: