Ομολογία ήττας από τον αρχηγό της Wagner μπροστά σε σωρούς πτωμάτων μισθοφόρων: Κάθε ουκρανικό σπίτι είναι φρούριο, ψελλίζει [videos]

FILE PHOTO: Σκηνή από βίντεο που δείχνει τον “σεφ του Πούτιν” μπροστά σε σωρό από μαύρους σάκους με πτώματα μισθοφόρων της Wagner στο καυτό σημείο του μετώπου, το Μπαχμούτ, του Ντονμπάς. Photo via Twitter




Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο ανοιχτή και πιο αξιόπιστη – από ρωσικής πλευράς – μαρτυρία για το πόσο έχουν κολλήσει στο χιόνι και τις λάσπες της Ουκρανίας οι προσπάθειες των Ρώσων εισβολέων και πόσο μεγάλες είναι είναι οι απώλειές τους σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και εξοπλισμό.

Ο ίδιος ο αιμοσταγής αρχηγός της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν,  ομολόγησε ότι οι άνδρες του μερικές φορές έχουν περάσει εβδομάδες ολόκληρες  προσπαθώντας να καταλάβουν ένα και μόνο σπίτι στο καυτό σημείο του ενεργού μετώπου στην Ουκρανία – την μικρή πόλη Μπαχμούτ του Ντονμπάς.

  • Η σπάνια αυτή ομολογία “μιλάει” από μόνη της, ακόμη κι αν ο δόλιος Πριγκόζιν πιθανόν να χρησιμοποιεί τα βίντεο και τις δηλώσεις του προς ίδιον όφελος στον εσωτερικό πόλεμο της ελίτ του Κρεμλίνου. Άλλωστε είναι γνωστή η αντιπαράθεσή του με το υπουργείο Άμυνας του Σεργκέι Σόιγκου και την ηγεσία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Σε ένα ζοφερό βίντεο που κυκλοφόρησε τη νέα χρονιά, ο Πριγκόζιν – βασικός σκληροπυρηνικός σύμμαχος του Πούτιν και επονομαζόμενος “σεφ του Πούτιν”  – κινηματογραφήθηκε να επισκέπτεται ένα υπόγειο κοντά στο ανατολικό μέτωπο γεμάτο με τα πτώματα των μισθοφόρων του, πολλοί από τους οποίους ήταν κατάδικοι και προσφάτως επιστρατεύτηκαν και, τελικά, βρήκαν τον θάνατο κατά τη διάρκεια των σκληρών μαχών για την πόλη Μπαχμούτ που αποτελεί βασικό στόχο της Ρωσίας από το καλοκαίρι.

Στο αυτοσχέδιο νεκροτομείο, ο Πριγκόζιν φαίνεται να δείχνει πτώματα σε φορεία και σε σακούλες. Επίσης διακρίνεται ένας σωρός από σάκους στοιβαγμένους μέχρι το ύψος των ώμων του στη γωνία ενός από τα δωμάτια.

«Το συμβόλαιό τους τελείωσε, θα πάνε σπίτι την επόμενη εβδομάδα», ακούγεται να λέει ο Πριγκόζιν, προσθέτοντας: «Ετοιμάζονται να σταλούν. Όλοι δουλεύουμε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

«Εδώ βρίσκονται οι μαχητές της Wagner που πέθαναν στο μέτωπο. Τώρα τους βάζουν σε φέρετρα ψευδαργύρου και θα επιστρέψουν σπίτι τους».

Καθώς φαίνονται ακόμη περισσότερα πτώματα να τα κατεβάζουν από ένα φορτηγό, ο Πριγκόζιν ακούγεται να μοιράζει ευχές για το νέο έτος.

 

Ενώ από ουκρανικές πηγές και τα ρωσικά στρατιωτικά ιστολόγια έχει αναφερθεί εδώ και καιρό ότι η Wagner υπέστη μεγάλες απώλειες στην πολύμηνη επίθεση, τα πλάνα – και το σχόλιο του Πριγκόζιν – υπογράμμισαν τη μεγάλη κλίμακα των απωλειών.

Σε ένα δεύτερο βίντεο από την επίσκεψή του στο ανατολικό μέτωπο, ο Πριγκόζιν επιβεβαίωσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις του. «Όλοι θέλουν να μάθουν πότε θα καταλάβουμε [το Μπαχμούτ]», εξηγεί, χρησιμοποιώντας όμως το ρωσικό όνομα της πόλης, Αρτέμοφσκ.

  • «Στο Αρτέμοφσκ, κάθε σπίτι έχει γίνει φρούριο. Οι δικοί μας μερικές φορές πολεμάνε για περισσότερο από μια μέρα για ένα σπίτι. Μερικές φορές πολεμάνε για εβδομάδες για ένα σπίτι. Και πίσω από αυτό το σπίτι, υπάρχει ακόμα μια νέα γραμμή άμυνας, και όχι μία. Και πόσες τέτοιες γραμμές άμυνας υπάρχουν στο Αρτέμοφσκ; Πεντακόσιες,  μάλλον δεν θα ήταν υπερβολή».

Ένας μη κατονομαζόμενος μισθοφόρος της Wagner τον οποίο συναντά ο Πριγκόζιν διαμαρτύρεται για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εκεί. «Δεν έχουμε αρκετό εξοπλισμό, δεν έχουμε αρκετά BMP3 [θωρακισμένα αυτοκίνητα] και οβίδες», λέει.

Σε ξεχωριστά πλάνα από το Μπαχμούτ που γυρίστηκε στις 2 Ιανουαρίου, ένας Ουκρανός στρατιώτης ονόματι Kiyanyn περιγράφει τη συνεχιζόμενη μάχη. Μέσα στον ήχο των βομβαρδισμών, περιγράφει πώς μαχητές στον τομέα του στην πόλη απέκρουσαν πολλές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας εναντίον της πόλης την οποία αποκαλεί «το φρούριο».

  • «Έρχονταν σαν τα έντομα. Χρειάστηκε να ανεφοδιαστούμε με πυρομαχικά αρκετές φορές… Η γραμμή άμυνας στέκεται και κρατάει».

Οι τελευταίες μάχες στα ανατολικά σημειώθηκαν καθώς ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσι, δήλωσε ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να εντείνει τις επιθέσεις της στη χώρα χρησιμοποιώντας ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Έχουμε πληροφορίες ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια παρατεταμένη επίθεση από Shaheds [εκρηκτικά drones]», είπε ο Ζελένσκι στη νυχτερινή του ομιλία σε βίντεο αργά τη Δευτέρα.

Είπε ότι ο στόχος ήταν να σπάσει η αντίσταση της Ουκρανίας «εξαντλώντας τον λαό μας, την αεράμυνα [μας], την ενέργειά μας», περισσότερους από 10 μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της.

 

 

Με πληροφορίες από The Guardian

«Κύμα θανάτου» για τη Wagner: Μακελειό για τους μισθοφόρους του Πούτιν σε λασπώδη κόλαση που θυμίζει Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: