«Κύμα θανάτου» για τη Wagner: Μακελειό για τους μισθοφόρους του Πούτιν σε λασπώδη κόλαση που θυμίζει Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Στιγμιότυπο από βίντεο που αναδημοσιεύει η Daily Mail




Ένα τρομακτικό βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνειτο «ανθρώπινο κύμα» των Ρώσων στρατιωτών, πολλοί από τους οποίους πιστεύεται ότι είναι μισθοφόροι της διαβόητης ομάδας Wagner, να διαλύεται σε μια μάχη κοντά στο Μπαχμούτ και σε σκηνές που θυμίζουν Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι μάχες γύρω από την ουκρανική πόλη Μπαχμούτ στην περιοχή του Ντονέτσκ εντάθηκαν κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Οι Ρώσοι ανέπτυξαν νέες δυνάμεις τόσο στρατευμάτων όσο και τεθωρακισμένων οχημάτων στην πρώτη γραμμή.

Η Ρωσία προσπαθεί εδώ και μήνες να καταβάλει την αντίσταση των Ουκρανών τόσο εκεί όσο και βορειότερα στις πόλεις Σβάτοβε και Κρεμίνα, όπου η Ουκρανία προσπαθεί από την πλευρά της να σπάσει τις ρωσικές γραμμές.

Ειδικοί στην Ουκρανία έχουν επισημάνει ότι η Wagner χρησιμοποιεί  την τακτική του λεγόμενου ανθρώπινου κύματος εδώ και μήνες στο Μπαχμούτ, πλην όμως στέλνοντας ανεπαρκώς εκπαιδευμένους νεοσύλλεκτους που βρίσκονται πολλές φορές παγιδευμένοι σε σχεδόν αυτοκτονικές μετωπικές επιθέσεις.

Οι στρατιώτες που κατεγράφησαν από την κάμερα ενός ουκρανικού drone, εθεάθησαν να επιτίθενται σε ένα χωράφι κατάσπαρτο από οβίδες αλλά και από πτώματα δικών τους συντρόφων.

Στο Μπαχμούτ, πόλη που βρίσκεται στην περιοχή Ντονέτσκ του Ντονμπάς, ζούσαν 70.000 άνθρωποι πριν από τον πόλεμο. Τώρα έχει μετατραπεί σε μια βομβαρδισμένη πόλη-φάντασμα με δρόμους γεμάτους συντρίμμια εν μέσω συνεχών εκρήξεων.

Η πόλη βρίσκεται σε μια σημαντική συμβολή οδών ανεφοδιασμού και, τουλάχιστον όταν ξεκίνησαν οι μάχες, θεωρήθηκε ζωτικό σημείο για περαιτέρω επιθέσεις στο Ντονμπάς.

Μάχη χωρίς ουσία

Τώρα, όμως, η μάχη είναι περισσότερο συμβολική παρά ουσίας. Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι το τίμημα του αίματος που πλήρωσε η Ρωσία προσπαθώντας να καταλάβει τον Μπαχμούτ –πιστεύεται περισσότεροι από 100 στρατιώτες την ημέρα– δεν αξίζει την αξία της κατάληψής του.

Στο κέντρο της πόλης Μπαχμούτ, όπου τα περισσότερα κτίρια έχουν πυρποληθεί, στρατιώτες εμπλέκονται σε έναν βάναυσο «αστικό» πόλεμο, πυροβολώντας ο ένας τον άλλον ανάμεσα σε ερείπια, την ίδια ώρα που προσπαθούν να μην τεμαχιστούν από τα πυρά του πυροβολικού.

Η πέριξ ύπαιθρος εν τω μεταξύ έχει μετατραπεί σε ένα λασπώδες τοπίο κόλασης, όπου τα ρωσικά στρατεύματα αναγκάζονται να προχωρούν σε μάταιες προσπάθειες με έντονες αναφορές στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο προκειμένου να κερδίσουν έδαφος.

Ολόκληρα δάση έχουν ισοπεδωθεί από τα βλήματα πυροβολικού, τα τανκς και τις επιδρομές drones, ενώ οι στρατιώτες κυνηγούνται σε χαρακώματα που μοιάζουν με βάλτους, ανατινάσσοντας ο ένας τον άλλον.

Για να αποκτήσει τον έλεγχο της πόλης που κάποτε ήταν γνωστή για τους αμπελώνες και τα σπηλαιώδη αλατωρυχεία της, η Ρωσία βασίστηκε σε μισθοφόρους, στρατεύσιμους φυλακών και νεοσύλλεκτους στρατιώτες από την πρόσφατη επιστράτευση.

Στο Μπαχμούτ «δεν υπάρχει μέρος που να μην είναι καλυμμένο με αίμα. Δεν υπάρχει ώρα που να μην ακουστεί ο τρομερός βρυχηθμός του πυροβολικού», δήλωσε σήμερα ο Ζελένσκι.

«Παρόλα αυτά, το Μπαχμούτ αντιστέκεται», πρόσθεσε.

Προκειμένου να αναπληρωθεί ο τεράστιος αριθμός μαχητών που χάνονται στην πρώτη γραμμή, ο επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας Wagner Yevgeny Prigozhin ξεκίνησε μια δεύτερη προσπάθεια στρατολόγησης μέσα από τις ρωσικές φυλακές. 

Ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι η μισθοφορική ομάδα Βάγκνερ έχει διαθέσει 50.000 εργαζομένους στην Ουκρανία , συμπεριλαμβανομένων 40.000 βαρέων ποινικών καταδίκων που στρατολογήθηκαν από ποινικές αποικίες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

«Έχουν στρατολογήσει ακόμη και κρατούμενους με σοβαρές ιατρικές παθήσεις», ισχυρίστηκε ακόμη ο Κίρμπι.

Ο Πριγκόζιν, στενός σύμμαχος του Πούτιν, καταγράφηκε για πρώτη φορά σε βίντεο τον Σεπτέμβριο σε ρωσικές ποινικές αποικίες να λέει στους κρατούμενους ότι το ποινικό τους μητρώο θα διαγραφόταν μετά από έξι μήνες εάν συμφωνούσαν να πολεμήσουν για την ομάδα Wagner.

Ερημη πόλη

«Μόλις λίγοι άμαχοι» εξακολουθούν να ζουν στην πόλη Μπαχμούτ, που έχει μετατραπεί σε επίκεντρο σφοδρών μαχών στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Πέρυσι, 70.000 άνθρωποι ζούσαν εκεί. Τώρα, έχουν απομείνει μόνο λίγοι άμαχοι», ανέφερε ο Ζελένσκι σε ανάρτηση στο Facebook, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τον αριθμό των αμάχων που βρίσκονται ακόμη σε αυτήν την πόλη.

Ρωσικές δυνάμεις και παραστρατιωτικοί της οργάνωσης Wagner προσπαθούν από το καλοκαίρι, μέχρι στιγμής χωρίς επιτυχία, να κατακτήσουν το Μπαχμούτ, με κόστος βαριές απώλειες και στις δύο πλευρές και σημαντικές καταστροφές.

«Δεν υπάρχει μέρος (στην πόλη) που να μην είναι καλυμμένο με αίμα. Δεν περνά ώρα χωρίς να αντηχεί ο φρικτός βρυχηθμός του πυροβολικού», είπε ο Ζελένσκι, συνοδεύοντας το μήνυμά του με αρκετές φωτογραφίες που δείχνουν την έκταση των καταστροφών στην πόλη.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Μπαχμούτ σε πολλές περιπτώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, κατέγραψαν αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, καθώς η πόλη δεν έχει πλέον πρόσβαση σε νερό ή ηλεκτρισμό.

Ο Ζελένσκι μετέβη εκεί στις 20 Δεκεμβρίου την παραμονή της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, όπου παρέδωσε στο αμερικανικό Κογκρέσο μια ουκρανική σημαία που του είχαν δώσει στρατιώτες στο μέτωπο.

Με πληροφορίες από Daily Mail και ΑFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πέθανε ο τελευταίος σοβιετικός στρατιώτης στο Αφγανιστάν: Έμεινε μετά την υποχώρηση, έγινε μουσουλμάνος, οπαδός των μουτζαχεντίν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: