Ομολογία: Η πώληση των F-16 θα μπορούσε να εγκριθεί; Η θέση αυτή δεν είναι ευρέως αποδεκτή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στον Λευκό Οίκο…

FILE PHOTO: Ο Λευκός Οίκος την ημέρα. Φωτογραφία Hellas Journal




Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται εγκλωβισμένες στην προσπάθειά τους για διατήρηση λεπτών ισορροπιών με την Τουρκία – ενός από τους πιο προβληματικούς συμμάχους τους – λόγω ζητημάτων που συνδέονται με τα μαχητικά αεροσκάφη, το ΝΑΤΟ, το Κογκρέσο και τον πόλεμο στην Ουκρανία, γράφει στην εφημερίδα Los Angeles Times η Tracy Wilkinson.

Ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Mevlut Cavusoglu), ο οποίος βρέθηκε στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα όπου συναντήθηκε με αμερικανούς αξιωματούχους, δεν έχασε χρόνο και έθεσε εξαρχής το αίτημα της χώρας του για αγορά πολεμικών αεροσκαφών F-16 αμερικανικής κατασκευής.

Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχοι της αμερικανικής Κυβέρνησης εξέδωσαν μια «ανεπίσημη προειδοποίηση» προς το Κογκρέσο ότι η πώληση F-16 στην Τουρκία, αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βρισκόταν ήδη στην ατζέντα. Όμως, η πεποίθηση ότι μία τέτοια πώληση θα μπορούσε να εγκριθεί δεν είναι ευρέως αποδεκτή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ (State Department) και στον Λευκό Οίκο. […]

Η Κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν (Biden) παραμένει «βαθιά ανήσυχη» για την καταπάτηση της ελεύθερης έκφρασης, καθώς και άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, όπως διατείνονται αξιωματούχοι, όμως τείνει να προχωρήσει με την πώληση.

Υπάρχουν δίοδοι μέσω των οποίων ο Biden μπορεί να παρακάμψει την άρνηση του Κογκρέσου για τη μεταφορά όπλων, αλλά οι αξιωματούχοι του State Department φαίνονται απρόθυμοι να ακολουθήσουν αυτή την πορεία.

Επιπλέον, η Τουρκία είναι ένας ενοχλητικός σύμμαχος για τις ΗΠΑ εξαιτίας της φιλικότητάς της προς τη Ρωσία, η οποία εκδηλώνεται, για παράδειγμα, με την επέκταση των εμπορικών συναλλαγών, την επιδίωξη για συμφωνίες όπλων, τη συμμαχία με τις ρωσικές δυνάμεις για τη Συρία.[…]  

Ωστόσο, οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία της προσφέρουν επίσης έναν ρόλο σε ενδεχόμενη διπλωματική διαμεσολάβηση για τον τερματισμό του πολέμου του Putin στην Ουκρανία.

Η Ουάσιγκτον χρεώνει στην Άγκυρα το άνοιγμα διαδρόμου μέσω της Μαύρης Θάλασσας ώστε η Ουκρανία να μπορεί να εξάγει εκατομμύρια τόνους σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές, παρά τον ρωσικό αποκλεισμό.

Ταυτόχρονα, ο Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στις σκληρές κυρώσεις της Δύσης προς τη Μόσχα για τις επιθέσεις στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: Los Angeles Times – Fighter jets, NATO, Congress and Ukraine: Complex issues roil U.S.-Turkey relations

Δεν λέει αλήθεια ο Τσαβούσογλου: Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στην Τουρκία για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: