Oι μουλάδες δεν μπορούν να συνέλθουν τρία χρόνια μετά: Η δολοφονία Σολεϊμανί έκοψε τα πλοκάμια του δικτύου που απειλούσε το Ισραήλ

FILE PHOTO: Ιρανοί κρατούν φωτογραφίες του στρατηγού Κασίμ Σολεϊμανί σε εκδήλωση για την επέτειο της δολοφονίας του από επίθεση αμερικανικού drone. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH




Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, ιδίως εκείνα που συνδέονται με το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), προωθούν πρωτοσέλιδα για τον Qasem Soleimani, τον πρώην επικεφαλής της Δύναμης Quds, ο οποίος σκοτώθηκε από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τον Ιανουάριο του 2020.

Σύμφωνα με ένα μέσο, ήταν ένα “μεγάλο πλήγμα” για τις παλαιστινιακές τρομοκρατικές ομάδες.

Mε αφορμή την επέτειο του θανάτου του υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα, που αναφέρονται στην οπτική του Ιράν και των συμμάχων του για τις επιπτώσεις της απώλειας του.

Σύμφωνα με αυτά η δολοφονία του προκάλεσε ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην ικανότητα του Ιράν να ενισχύει τους συμμάχους και τους πληρεξουσίους του στη Μέση Ανατολή.

Σημαντικό πλήγμα  

Ο θάνατος του Σουλεϊμανί ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για το Ιράν, παρόλο που το καθεστώς προσπάθησε να προσποιηθεί ότι μπορεί να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του όπως πριν.

Ο Σουλεϊμανί, μαζί με τον Αμπού Μαχντί αλ Μουχάντις, τον επικεφαλής της Κατάιμπ Χεζμπολάχ στο Ιράκ, σκοτώθηκαν και οι δύο στο χτύπημα.

Άλλα βασικά στελέχη του ιρανικού συνδέσμου έχουν επίσης σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των ετών, όπως ο Imad Mughniyeh, ο οποίος σκοτώθηκε το 2008.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Khaled al-Batsh – μέλος της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ – σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ιρανικό μέσο ενημέρωση Tasnim του Ιράν ο θάνατος του Soleimani επηρέασε αρνητικά την τρομοκρατική του ομάδα.

Ο ίδιος δήλωσε στο πρακτορείο ότι η δολοφονία του Σουλεϊμανί ήταν “πολύ βαριά και τεράστια για εμάς και για τους Παλαιστίνιους, διότι αυτή η ενέργεια σήμαινε την κήρυξη πολέμου από την Αμερική και τον διεφθαρμένο Ντόναλντ Τραμπ”.

Ο Batsh φέρεται να είπε ότι ενώ ο Soleimani μιλούσε συχνά για το γεγονός ότι θα μπορούσε να γίνει “μάρτυρας”, εντούτοις η δολοφονία ήταν “ένα μεγάλο πλήγμα για εμάς, επειδή είναι ο κύριος υποστηρικτής και υπερασπιστής και το πιο κοντινό και πιο ενημερωμένο πρόσωπο για τη φύση της μάχης με τον εχθρό”.

Σύμφωνα με την έκθεση, η δύναμη Quds του IRGC βοήθησε την Ισλαμική Τζιχάντ να στοχεύσει το Τελ Αβίβ με πυραύλους.

Ο Batsh πιστώνει στον ιρανικό πύραυλο Fajr ότι βοήθησε τους Παλαιστίνιους να αυξήσουν τις ικανότητές τους να απειλούν το Ισραήλ.

Σε μια δεύτερη συνέντευξη, που δημοσιεύθηκε επίσης την Τετάρτη, ένα μέλος της Χεζμπολάχ αφηγείται ότι γνώριζε τον Σουλεϊμανί.

Μίλησε για τη σεμνότητα και την προθυμία του Σουλεϊμανί να υπηρετήσει στο πεδίο της μάχης, να συναντηθεί με διοικητές και να ζήσει τη ζωή ενός απλού στρατιώτη.

Αυτός ο πληθωρικός έπαινος δίνει μια εικόνα του Σουλεϊμανί ως ενός διοικητή που ήταν μοναδικός και ο οποίος ενέπνεε μεγάλο σεβασμό στις τάξεις του φιλοϊρανικού άξονα σε ολόκληρη την περιοχή.

Ένα μέρος αυτού μπορεί να είναι προπαγάνδα, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει ένα μέρος που είναι μια πολύ ακριβής απεικόνιση των ιδιοτήτων του Soleimani- πρόκειται για ιδιότητες που δεν μπορούν να αντικατασταθούν.

Το Ιράν βασίζεται και επενδύει στις ανθρώπινες σχέσεις του στο έδαφος με τους πληρεξουσίους του.

Δεν βασίζεται μόνο στα όπλα ή τα χρήματα, όπως κάποια καθεστώτα στην περιοχή που απλώς ρίχνουν χρήματα σε κάτι και ελπίζουν ότι θα λειτουργήσει από μόνο του- η Τεχεράνη προτιμά να δημιουργεί δίκτυα επί δεκαετίες, με βασικούς ηγέτες που είναι γρανάζια των ιρανικών δυνάμεων πληρεξουσίων.

Αυτό σημαίνει ότι αν ένας από αυτούς τους ηγέτες απομακρυνθεί, δεν υπάρχει άμεσος αντικαταστάτης.

Δεν πρόκειται για μισθοφόρους ή συμμορίες, αλλά για μια πολύπλοκη σεχταριστική μαφία βασικών δολοφόνων που είναι σημαντικοί για τη συνολική επιβίωση του ιρανικού δικτύου.

Η πληθώρα των άρθρων που δημοσιεύτηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας δίνουν μια εικόνα του Σολειμανί ως βασικής φιγούρας και δείχνουν πώς ο θάνατός του συνεχίζει να έχει αντίκτυπο στους συμμάχους του Ιράν στο Ιράκ, στις επιχειρήσεις του Ιράν στη Συρία και στην υποστήριξή του προς τη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς και την PIJ.

Αυτό επηρεάζει και τις επιχειρήσεις του Ιράν, ενθαρρύνοντάς το να αναλάβει περισσότερα ρίσκα, αλλά και οδηγώντας το σε αποτυχίες και λανθασμένους υπολογισμούς.

ΠΗΓΗ: jpost.com

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: