Όχι ότι δεν το περιμέναμε: Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Τζέιμς Σταυρίδης εισηγείται κατευνασμό της Τουρκίας και του… σκληροτράχηλου Ερντογάν

FILE PHOTO: Ο τέως διοικητής των Νατοϊκών Δυνάμεων Ευρώπης, ναύαρχος James Stavridis μιλάει σε διάλεξη στην Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




Στο πλαίσιο των γνωστών απαράδεκτων χαϊδολογημάτων του προς την Τουρκία κινείται και στο τελευταίο άρθρο του στο Bloomberg, ο ναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Τζέιμς Σταυρίδης.

Ο κ. Σταυρίδης βαφτίζει «τουρκική επιφυλακτικότητα» τους τουρκικούς εκβιασμούς παρότι αναγνωρίζει ότι αυτή η… επιφυλακτικότητα «είναι ένα δώρο σε έναν αποτρόπαιο εγκληματία πολέμου, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν».

Ακολούθως ο Σταυρίδης δεν χάνει την ευκαιρία να εκδηλώσει τον… θαυμασμό του για τις… τουρκικές υπηρεσίες εντός ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι «το 2009, όταν έγινα ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ, η πρώτη πρωτεύουσα που επισκέφτηκα δεν ήταν το Λονδίνο, παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ο ισχυρότερος υποστηρικτής των συλλογικών μας προσπαθειών στο Αφγανιστάν εκτός των ΗΠΑ. Ούτε επέλεξα να πάω στο Παρίσι, το Βερολίνο, τη Ρώμη, τη Μαδρίτη – ούτε καν την Αθήνα, παρά την ελληνοαμερικανική μου καταγωγή. Το πρώτο μέρος στο οποίο πήγα ήταν η Άγκυρα της Τουρκίας. Ήθελα να αναγνωρίσω όλα όσα είχαν κάνει οι Τούρκοι για το ΝΑΤΟ πριν και μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης».

Μιλώντας δε για τον Ερντογάν, η μόνη περιγραφή που μπορεί να ανασύρει από τη σκέψη του ειναι ότι πρόκειται για σκληροτράχηλο άτομο αποφασισμένο να ακολουθήσει οποιαδήποτε πορεία δράσης θεωρούσε ότι ήταν η σωστή για το έθνος του».

«Έγινα καλός φίλος με τον Τούρκο αρχηγό Άμυνας Ιλκέρ Μπασμπούγ και τον υπουργό Εξωτερικών (και αργότερα πρωθυπουργό), Αχμέτ Νταβούτογλου. Συναντήθηκα με τον στρατηγό Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος είναι τώρα υπουργός Άμυνας της Άγκυρας, και περιηγήθηκα στις πολλές τουρκικές βάσεις που υποστηρίζουν τις αποστολές του ΝΑΤΟ. Και συναντήθηκα πολλές φορές με τον Ερντογάν, που ήταν τότε πρωθυπουργός. Μου φάνηκε ως ένα πολύ σκληροτράχηλο άτομο, αποφασισμένο να ακολουθήσει οποιαδήποτε πορεία δράσης θεωρούσε ότι ήταν η σωστή για το έθνος του».

Οσον αφορά την «αντιπαραγωγική στάση» της Τουρκίας σχετικά με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο κ. Σταυρίδης εκφράζει… κατανόηση: «Μπορώ να το καταλάβω. Οι κυβερνήσεις και των τριών εθνών θα πρέπει να βρίσκονται σε στενή διαβούλευση για να βεβαιωθούν ότι τίποτα από οποιοδήποτε μέλος της συμμαχίας δεν διαταράσσει την εσωτερική ασφάλεια ενός άλλου μέλους. Αλλά ειδικά η Σουηδία έχει ήδη κάνει πάρα πολλές παραχωρήσεις στην Τουρκία κατά τη διαδικασία επέκτασης».

Και τελικά τι εισηγείται: Μα φυσικά κατευνασμό της Τουρκίας, την πρακτική δηλαδή που έχει αποθρασύνει επί έτη τους διεθνείς ταραξίες:

«Κάποια στιγμή σύντομα, ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ θα αρχίσουν να ρωτούν: “Αν είναι μια επιλογή μεταξύ Σουηδίας/Φινλανδίας και Τουρκίας, ίσως πρέπει να εξετάσουμε τις επιλογές μας”. Αυτό θα ήταν λάθος. Η Τουρκία υπερηφανεύεται για τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, διαθέτει σημαντικές εγκαταστάσεις συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης Ιντζιρλίκ και φιλοξενεί τη συνολική διοίκηση χερσαίου πολέμου του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη.

Το ΝΑΤΟ χρειάζεται η Τουρκία να συνεχίσει να είναι ενεργό και θετικό μέλος. Πρέπει επίσης να προσθέσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Κανείς δεν θέλει να έχει να διαλέξει μεταξύ τους. Εναπόκειται στον Ερντογάν να διασφαλίσει ότι αυτό δεν χρειάζεται να συμβεί»”.

Mε πληροφορίες από Bloomberg

Ασύλληπτη γκάφα Τραμπ: Μπέρδεψε την πρώην σύζυγό του με μια γυναίκα που τον κατηγορεί για βιασμό

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: