Ο Τραμπ διχάζει όλο και πιο βαθειά το κόμμα του: Οι φίλοι του υπονόμευσαν την εκλογή Ρεπουμπλικανού Προέδρου στη Βουλή από τον α΄γύρο

epa10366075 House Minority Leader Kevin McCarthy during a press conference at the US Capitol, Washington, DC, USA, 14 December 2022. House Republicans have raised objections to a government spending plan for 2023. EPA/WILL OLIVER




Τα εκλεγμένα μέλη της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων απέτυχαν την Τρίτη 3 Ιανουαρίου να εκλέξουν τον πρόεδρό τους στον πρώτο γύρο μετά την αποτυχία του Ρεπουμπλικανού Κέβιν Μακάρθι, για πρώτη φορά εδώ και 100 χρόνια.

Ο εκλεγμένος αξιωματούχος της Καλιφόρνια απέτυχε να κατευνάσει την εξέγερση που προερχόταν από μια ομάδα Τραμπιστών, ένα παράδειγμα της διχόνοιας μέσα στο κόμμα της αντιπολίτευσης απέναντι στον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κατέλαβε την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι εκπρόσωποι της Βουλής θα συνεχίσουν να ψηφίζουν μέχρι να εκλεγεί «πρόεδρος».

Οι Ρεπουμπλικάνοι, που κατέλαβαν την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή στις εκλογές του Νοεμβρίου, έχουν υποσχεθεί να χρησιμοποιήσουν τη νέα τους δύναμη ανοίγοντας μια σειρά ερευνών για τον Αμερικανό πρόεδρο, με επίκεντρο για παράδειγμα τη διαχείριση της πανδημίας. Αλλά πριν ξεκινήσουν τέτοιες εχθροπραξίες, πρέπει πάση θυσία να συμφωνήσουν να εκλέξουν τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η εκλογή του «speaker», της τρίτης πιο σημαντικής φυσιογνωμίας της αμερικανικής πολιτικής μετά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο, απαιτεί πλειοψηφία 218 ψήφων.

Στον πρώτο γύρο, ο Κέβιν ΜακΚάρθι, μέλος του επιτελείου των Ρεπουμπλικανών για περισσότερα από 10 χρόνια, συγκέντρωσε μόνο 203, καθώς 19 εκλεγμένοι οπαδοί του Τραμπ αποφάσισαν να σταθούν απέναντι. «Ο Κέβιν δεν πιστεύει σε τίποτα, δεν έχει ιδεολογία», είπε ο Ματ Γκάετς, ένας ταραχώδης εκλεγμένος αξιωματούχος από τη Φλόριντα.

Ωστόσο, η υποψηφιότητα του Κέβιν Μακάρθι υποστηρίζεται ευρέως στο κόμμα του: η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του την Τρίτη στο ημικύκλιο έγινε δεκτή από ένα μεγάλο χειροκρότημα στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών. Όμως ο εκλεγμένος εκπρόσωπος από την Καλιφόρνια αποδυναμώνεται από την κακή απόδοση των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές.

133 ψηφοφορίες

Η εκλογή Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων θα μπορούσε να είναι θέμα λίγων ωρών… ή πολλών εβδομάδων: το 1856, τα εκλεγμένα μέλη του Κογκρέσου συμφώνησαν μόνο μετά από δύο μήνες και 133 ψηφοφορίες . Ο Kevin McCarthy φαίνεται να θέλει να δώσει δεσμεύσεις σε αυτό το συντηρητικό περιθώριο αλλά επίσης δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει την υπέρβαση και να αποξενώσει τους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους.

Αν και τα περιθώρια ελιγμών του είναι μειωμένα, προς το παρόν δεν έχει αξιόπιστο ανταγωνιστή.

Mε πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Οι αμερικανικές αρχές κλείνουν εθνικό πάρκο στη Φλόριντα λόγω της άφιξης μεγάλου αριθμού μεταναστών από την Κούβα

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: