Ο Συρίγος στην ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου: Φίλος μεταξύ φίλων με το βλέμμα πάντα στραμμένο στην Κύπρο

Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, Άγγελος Συρίγος παραβρέθηκε στην ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεώργιου. Στη φωτογραφία διακρίνονται επίσης ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Αννίτα Δημητρίου. Φωτογραφία Hellas Journal




Φίλος μεταξύ φίλων βρέθηκε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος στην ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεώργιου ως επίτιμος προσκεκλημένος της Αρχιεπισκοπής Κύπρου στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Λευκωσίας.

Τον εθνικό χαρακτήρα της Εκκλησίας της Κύπρου επισήμανε ο νέος Αρχιεπίσκοπος  στον ενθρονιστήριο λόγο του υπογραμμίζοντας ότι θα σταθεί αντάξιος του έργου των εθνο-ιερομαρτύρων προκατόχων του και ότι δεν θα παραμείνει απλός θεατής των δρώμενων στα εκκλησιαστικά, εκπαιδευτικά αλλά και πολιτικά ζητήματα του νησιού.

Ο Γεώργιος διατηρεί άριστες σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η ενθρόνιση του σηματοδοτεί την ενότητα του νησιού και του ορθόδοξου κλήρου του, και την ταύτιση με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Απομονώνεται η ρωσική επιρροή και κατ’ επέκταση η επιρροή της Τουρκίας. Αυτή τη διάσταση ήθελε να υπογραμμίσει και η παρουσία Συρίγου στην τελετή της ενθρόνισης.

Ο υφυπουργός Παιδείας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Λάτρης της Μεγαλονήσου, το 2004 δεν δίστασε να πάρει θέση κατά του σχεδίου Ανάν. Ο Άγγελος Συρίγος ενίσχυσε τα επιχειρήματα κατά του Σχεδίου με ένα βιβλίο 500 σελίδων που ανέλυε σημείο προς σημείο όλες τις σχετικές προβλέψεις και τα προβλήματα που δημιουργούνταν από τις ηθελημένες ασάφειες.

Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, Άγγελος Συρίγος (αριστερά) παραβρέθηκε στην ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεώργιου (δεξιά). Φωτογραφία Hellas Journal

Προσφάτως σε ομιλία του στην ελληνική βουλή, ανέφερε το αυτονόητο ότι η ελληνική χούντα δεν έπεσε λόγω του Πολυτεχνείου το 1973 αλλά λόγω του πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου που έδωσε τη δυνατότητα στους Τούρκους να εισβάλουν στο νησί.

Παρά τις θυελλώδεις αντιδράσεις που συνάντησε από την αριστερά, επειδή αμφισβητούσε έναν από τους καταστατικούς μεταπολιτευτικούς της μύθους της, παρέμεινε αταλάντευτος στις θέσεις του.

Ένας από τους καλύτερους γνώστες του Κυπριακού στην ελληνική Βουλή, έχει ως θέση ότι οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις περνούν υποχρεωτικά από την Κύπρο.

Ο ίδιος παραφράζοντας τον Αμερικανό πρόεδρο Κένεντυ δήλωσε προσφάτως ότι όσο διαρκεί η παράνομη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, «είμαστε όλοι Κύπριοι».

Η προειδοποίηση του Αρχιεπίσκοπου Γεώργιου στους πολιτικούς: Η Εκκλησία δεν μπορεί να σταθεί στις κερκίδες απλός θεατής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: