Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ομιλεί στον “Φιλελεύθερο” για την πατρίδα Κύπρο, για την παράταξη του ΔΗΣΥ και για τους …ανάξιους! Ποιούς;

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τους δημοσιογράφους του Φιλελεύθερου, Ανδρούλα Ταραμουντά, Ανδρέα Πιμπίσιη και Φρίξο Δαλίτη. Φωτογραφία Φιλελεύθερος, Δημήτρης Βαττής




«Πολιτικά παίγνια δεν επιτρέπονται από κανένα, από καμία παράταξη», αναφέρει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στον «Φιλελεύθερο» της Λευκωσίας.

Υπεραμύνθηκε του δικαιώματός του να εκφράζει τις απόψεις του για τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ), σημειώνοντας πως δεν θα πάψει να ενδιαφέρεται για το σπίτι που τον στέγασε πολιτικά και για το οποίο ανάλωσε τη μισή του ζωή.

Αναφέρεται επίσης, σε σφάλματα όσον αφορά στην επιλογή συνεργατών.

Ο κ. Αναστασιάδης παραχώρησε συνέντευξη στον Φιλελεύθερο και στους συναδέλφους Ανδρούλα Ταραμουντά, Ανδρέας Πιμπίσιη, και Φρίξο Δαλίτη.

  • «Το συμφέρον της πατρίδας προέχει, όχι της παράταξης»

– Εάν ο ΔΗΣΥ, το σπίτι σας όπως το χαρακτηρίζετε, βρεθεί σε ένα μεγάλο δίλημμα το βράδυ της 5ης Φεβρουαρίου, θα δώσετε τη συμβουλή σας για το πώς θα πρέπει να κινηθεί την επόμενη μέρα; 

– Δεν θεωρώ ότι θα βρεθούμε προ αυτού του διλήμματος. Σε κάθε περίπτωση εκείνο που πάντοτε επιβάλλεται σε κάθε παράταξη να πράττει σε ώρα που χρειάζονται να ληφθούν αποφάσεις, είναι οι αποφάσεις αυτές, να είναι συλλογικές.

Και να είναι συλλογικές μέσα από έναν δημιουργικό διάλογο με πρώτιστο και πάνω απ’ όλα αυτό που εξυπηρετεί το καλώς νοούμενο συμφέρον της πατρίδας και όχι της παράταξης.

Αυτό είναι μια βασική αρχή την οποία πάντοτε είχα ως οδηγό στις όποιες ενέργειες ή πρωτοβουλίες αναλάμβανα.

– Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων του κόμματός σας να πηγαίνουν στον κ. Χριστοδουλίδη. Θεωρείτε όλους αυτούς τους συναγερμικούς έκπτωτους; 

– Οι αφορισμοί δεν ωφελούν. Αν είναι κάτι που θέλω να πω, χωρίς να αμφισβητώ ούτε ένα γιώτα των δημοσκοπήσεων, είναι ότι μπορεί να υπάρχει πλάνη όσον αφορά την εικόνα που σήμερα καταγράφεται. Και γιατί το λέω, όχι γιατί αμφισβητώ τα αποτελέσματα των όσων απαντούν.

Το μέγα ερώτημα είναι πως από τους δέκα ερωτώμενους ο ένας απαντά, οι άλλοι εννιά δεν δηλώνουν την πρόθεσή τους. Αυτό καθιστά ανασφαλή τα τελικά αποτελέσματα και αυτό το παραδέχονται και οι ίδιοι οι επιστήμονες, γι’ αυτό και καλό είναι η προσοχή να μην είναι στο τι καταγράφεται σήμερα δημοσκοπικά με βάση τα δεδομένα του αριθμού των ερωτηθέντων. Ένα άλλο μεγάλο ερώτημα είναι πόσοι θα συμμετέχουν στις εκλογές.

Καταγράφεται επίσης μια μειωμένη καταγραφή νέων ψηφοφόρων και αυτό είναι σημαντικό. Άκουσα πολλούς να λένε –με αφορμή της αρχιεπισκοπικές εκλογές– μα θα ψηφίσω εγώ για να αποφασίσουν άλλοι; Όμως υπάρχει και η γενική τάση αδιαφορίας.

«Ένας ή δύο οι ανάξιοι της εμπιστοσύνης μου»

– Σφάλματα όσον αφορά την επιλογή συνεργατών κάνατε;

– Βεβαίως, έχουν γίνει και αυτά. Το πρώτο που πρέπει να πει κανείς είναι πως από τους 30 και πλέον συνεργάτες βρέθηκαν ένας ή δύο που φάνηκαν ανάξιοι της εμπιστοσύνης ή μη άξιοι στον ρόλο που τους ανατέθηκε. Υπήρξαν και επιλογές που το πρώτιστο που τους ενδιέφερε, τον συνεργάτη που επέλεξα, ήταν το προσωπικό του όφελος, εξού και οι αντιδράσεις όταν έχασαν τα οφέλη.

Ξέρετε ότι έχω ήσυχη τη συνείδησή μου ότι μέσα από τους ελέγχους που έγιναν εις οποιαδήποτε σκάνδαλα μου επέδωσαν ότι τάχατες εμπλεκόμουν, εις ουδεμίαν των περιπτώσεων δεν βρέθηκε ότι ανταποκρίνονταν στην αλήθεια ή στα πραγματικά γεγονότα.

Την ίδια ώρα, δέκα χρόνια ελέγχων από τον Γενικό Ελεγκτή κ.λπ., ουδέποτε διεπιστώθη ότι καταχράστηκα του αξιώματός μου για να καρπωθώ οφέλη. Να υπενθυμίσω ότι το πρώην δικηγορικό μου γραφείο υπέβαλε μόλις 61 αιτήσεις.

Η διαδικασία ήταν καλά γνωστή, όπως διεξαγόταν στο Υπουργικό Συμβούλιο, δηλαδή αναγράφονταν στο κεφάλαιο που δεν χρήζουν συζήτησης τα αρχικά κάποιων πολιτικογραφουμένων.

Ούτε καν ασχολούμαστε διότι ήταν πρόταση του υπουργού Εσωτερικών που κατατίθετο ύστερα από τις έρευνες που γίνονταν από το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Οικονομικών και σωρεία άλλων θεσμών.

Δεύτερο, ουδέποτε διαπιστώθηκε διασπάθιση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με τόσα έργα ανάπτυξης που γίνονται, πολύ περισσότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν, ουδέποτε διαπιστώθηκε σκάνδαλο διαπλοκής, ή οτιδήποτε που θα είχα εμπλοκή ή θα με ευνοούσε προσωπικά.

Ειλικρινά αυτό που είπα ότι με απογοητεύει είναι οι συμπεριφορές ανθρώπων που για ιδιοτελείς και μόνο λόγους ή πολλές φορές και για λόγους αυτοπροβολής ή υπερβολές από πλευράς αντιπολίτευσης που σήμερα γίνονται αποδεκτές, κατεβλήθη μια προσπάθεια να με μειώσουν προσωπικά.

«Ημουν πάντοτε καπετάνιος…»

– Στην πρόσφατη συνέντευξή σας στο Omega είχατε πει ότι επιφυλάσσετε στον εαυτό σας ρόλο πυροσβέστη μετά τις εκλογές, σε περίπτωση που δημιουργηθεί ρήγμα στον Συναγερμό. Αυτό πώς μπορεί να γίνει;

– Με επαφές και με παρεμβάσεις. Όχι να επανέλθω στην κομματική ζωή. Αλλά σαν ιστορικό στέλεχος, όπως και πολλά άλλα ιστορικά στελέχη, εκφράστηκα με ανησυχία γι’ αυτά που παρατηρούνται.

Θα έπρεπε να μείνω αδιάφορος εγώ που για 16 χρόνια ήμουν ο ηγέτης της παράταξης που βίωσα ανάλογες συνθήκες και κατόρθωσα να παραδώσω ένα κόμμα με μια δύναμη 34,5% σε εποχές αυξημένης συμμετοχής του εκλογικού σώματος;

 – Πολλοί πιστεύουν ότι δεν έχετε πει ακόμα την τελευταία λέξη σ’ ό,τι αφορά τις προεδρικές εκλογές.

– Δεν υπάρχουν πολλές λέξεις για να πει κανένας. Οι λέξεις που είπα και ισχύουν είναι η υιοθέτηση της απόφασης του κόμματος, η αμέριστη στήριξη προς τον πρόεδρο της παράταξης, τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος είχε συμβάλει σημαντικά στην επιτυχία των στόχων που έχουμε επιτύχει κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, μέσα από τις διαβουλεύσεις με τις υπόλοιπες των πολιτικών δυνάμεων και τη δημιουργία επιτυχώς πλειοψηφιών που επέτρεψαν να γίνουν οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που καταγράφονται.

– Σε όσους λένε ότι πατάτε σε δύο βάρκες τι απαντάτε;

– Έχουν διπλωπία. Υπήρξα πάντοτε καπετάνιος του συγκεκριμένου σκάφους που αναλάμβανα την πλοήγηση.

 – Και φαντάζομαι αυτό θα πρέπει να κάνουν και οι όποιοι διάδοχοι σας στην προεδρία… 

– Αυτό εναπόκειται στη δική τους σοφία.

Μηνύματα του προέδρου της Κύπρου μέσω του Φιλελεύθερου στον διάδοχό του: Οι πέντε κόκκινες γραμμές του Αναστασιάδη στο νέο πρόεδρο

Η μελέτη για τον αγωγό EastMed βρίσκεται σε εξέλιξη, αποκάλυψε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης: Εξετάζεται και η δυνατότητα μεταφοράς υδρογόνου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: