Μηνύματα του προέδρου της Κύπρου μέσω του Φιλελεύθερου στον διάδοχό του: Οι πέντε κόκκινες γραμμές του Αναστασιάδη στο νέο πρόεδρο

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τους δημοσιογράφους του Φιλελεύθερου, Ανδρούλα Ταραμουντά, Ανδρέα Πιμπίσιη και Φρίξο Δαλίτη. Φωτογραφία Φιλελεύθερος, Δημήτρης Βαττής




Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, δεν αποκρύβει την ανησυχία του για το Κυπριακό, τον τουρκικό αναθεωρητισμό, την ποιότητα της λύσης στο εθνικό μας πρόβλημα ούτε και διστάζει να διακηρύξει καθαρά τα «πρέπει» που οφείλει να τιμήσει ο διάδοχός του στον προεδρικό θώκο προκειμένου να είναι συμβατά όσα προτίθεται να πράξει, με τη λαϊκή βούληση και ετυμηγορία.

Ο κ. Αναστασιάδης παραχώρησε συνέντευξη στον Φιλελεύθερο και στους συναδέλφους Ανδρούλα Ταραμουντά, Ανδρέας Πιμπίσιη, και Φρίξο Δαλίτη.

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε χρονική απόσταση 36 ημερών από τις κάλπες για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθορίζει ως κόκκινες γραμμές που δεν θα πρέπει να περάσει ο διάδοχός του:

Τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας χωρίς παρεμβάσεις τρίτων.

Την κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων.

Την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Τη διασφάλιση ενός λειτουργικού συστήματος διακυβέρνησης που δεν θα οδηγεί σε αποτελέσματα ανάλογα όσων που καταγράφονται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ή στον Λίβανο.

Τη διασφάλιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ο κ. Αναστασιάδης υπεραμύνεται της διαχείρισης που έκανε στη δεκαετή θητεία του, στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ότι αφορά το Κυπριακό.

Παραδέχεται ότι άλλο είναι να βιώνεις τη διαχείριση ως συνομιλητής και άλλο να παρακολουθείς εκ του μακρόθεν τα τεκταινόμενα. Απαντά στην κριτική που δέχεται ότι εκλέγηκε ως Πρόεδρος λύσης και ολοκληρώνει τη θητεία ως απορριπτικός.

Υποδεικνύει ότι ζουν με ψευδαισθήσεις όσοι πιστεύουν ότι με καλοπιάσματα της Τουρκίας μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα και να οδηγηθεί σε λύση το Κυπριακό.

Σε ότι αφορά τα ενεργειακά, ο Πρόεδρος τονίζει ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει σημαντικός παίχτης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όπως και της Ευρώπης με αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή μας.

– Δέκα χρόνια εξουσίας. Τι είναι αυτό που σας αγχώνει φεύγοντας από την Προεδρία;

– Αυτό που μου προκαλεί ανησυχία είναι η κατάσταση στην οποία ευρίσκεται το Κυπριακό και η προοπτική να ξεπεραστεί το αδιέξοδο με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης που να επιτρέπει στον Κυπριακό Ελληνισμό να μπορεί να την αποδεχτεί. Mια λύση που να διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και την ανεξαρτησία του κράτους, την αποφυγή εξάρτησης από μια τρίτη χώρα μέσω των μηχανισμών διακυβέρνησης ή της παρουσίας ξένων στρατευμάτων, ιδιαίτερα κατοχικών. Και βεβαίως χωρίς εγγυήσεις, ένα σύστημα που και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, στις 4 Ιουνίου 2017, χαρακτήρισε ως αναχρονιστικό.

– Θα κάνατε κάτι διαφορετικό με την ανάληψη της εξουσίας στη βάση των εμπειριών που σήμερα έχετε; Ξεκινώντας από το Κυπριακό, θα λειτουργούσατε διαφορετικά;

– Ξεκινώντας από το μεγάλο θέμα, το Κυπριακό, δεν θεωρώ ότι παρέλειψα να πράξω ότι επιβαλλόταν να πράξω, εξού και τα άλματα προόδου που είχαν σημειωθεί κατά τη διάρκεια του διαλόγου, ιδιαίτερα από το 2014 έως το 2017 οπότε και οδηγηθήκαμε στο Κραν Μοντανά.

Να υπενθυμίσω τον σημαντικό αριθμό συγκλίσεων, το γεγονός ότι για πρώτη φορά πετύχαμε τη συμμετοχή της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις με την παρουσία, μάλιστα, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τον ΓΓ του ΟΗΕ να αναγνωρίζει ένα εκ των θεμελιωδών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι Ελληνοκύπριοι.

Δηλαδή την κατάργηση των εγγυήσεων και της αποχώρησης του κατοχικού στρατού, την ανταλλαγή για πρώτη φορά χαρτών που μας έφερναν πολύ πλησίον σε συμφωνία με τη διαφορά μας να περιορίζεται μόλις στο 1% , επανερχόμενοι – σ’ ότι αφορά το εδαφικό – στις πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν.

Θεωρώ ότι, και μόνο ανατρέχοντας στους 18 τόμους πρακτικών από τις συνομιλίες, μπορεί οποιοσδήποτε να αντιληφθεί τις μεγάλες προσπάθειες που καταβλήθηκαν.

Προκειμένου να ξεπεραστούν αδιέξοδα, κατέθεσα μια σειρά από προτάσεις με απώτερο στόχο τη λειτουργικότητα του κράτους, την αποφυγή τριβών και το ξεπέρασμα της αξίωσης των Τουρκοκυπρίων για μια θετική ψήφο για όλες τις αποφάσεις που θα λάμβανε η κεντρική κυβέρνηση, κάτι που εξισούτο με βέτο από την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Ήταν επίσης η πρόταση μας για προεδρευόμενη δημοκρατία με το κοινοβουλευτικό σύστημα, δηλαδή να υπάρχει ένας πρόεδρος, που θα ήταν Ελληνοκύπριος, με Τούρκο αντιπρόεδρο, με πρωθυπουργό που θα εναλλάσσεται με βάση τις προτάσεις που είχαν γίνει, τέσσερα χρόνια Ελληνοκύπριος δύο χρόνια Τουρκοκύπριος, με εναλλαγή. Και όλη η κυβερνητική πολιτική να καθορίζεται μέσα από συμμαχίες που επιτυγχάνονταν με βάση τα προγράμματα των κομμάτων.

Κατ’ αυτό τον τρόπο θα ξεπερνούσαμε πολλές από τις προβληματικές πρόνοιες στον τρόπο διακυβέρνησης, αλλά και λήψης αποφάσεων. Ακόμα, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που αν υιοθετούντο ήταν μέτρα ουσίας που θα αποκαθιστούσαν τις καχυποψίες και θα δημιουργούσαν ένα θετικότερο κλίμα και θα οδηγούσαν σε καθησυχασμό των ανησυχιών και των δύο κοινοτήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

Θα είχε λυθεί το Κυπριακό αν ήθελαν οι ΗΠΑ, και τώρα ακόμα αν θέλουν μπορεί να λυθεί, λέει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος στον “Ε.Κ.”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: