Ο Λούλα ορκίστηκε για τρίτη φορά πρόεδρος της Βραζιλίας : Στους δρόμους οι Βραζιλιάνοι

Ο νέος Πρόεδρος της Βραζιλίας, Luiz Inacio Lula da Silva (L), η σύζυγός του Rosangela da Silva (2-L), ο αντιπρόεδρος Geraldo Alckmin (R) και η σύζυγός του Maria Lucia Ribeiro Alckmin (2-R) χαιρετούν το πλήθος καθοδόν για την τελετή ορκωμοσίας του Λούλα στη Μπραζίλια της Βραζιλίας, 1 Ιανουαρίου 2023. EPA, Sebastiao Moreira




Ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα ορκίστηκε ενώπιον του Κογκρέσου σήμερα πρόεδρος της Βραζιλίας.

Στα 77 του χρόνια, ο Λούλα επιστρέφει στην προεδρία της μεγαλύτερης δύναμης της Λατινικής Αμερικής, σηματοδοτώντας την επιστροφή της βραζιλιάνικης κεντροαριστεράς στο Πλανάλτου, το προεδρικό μέγαρο.

Ο βετεράνος αριστερός πολιτικός, γνωστός ευρέως ως Λούλα, ηγήθηκε επίσης της χώρας μεταξύ 2003 και 2010 – και νίκησε τον Ζαΐρ Μπολσονάρο στις εκλογές  του περασμένου Οκτωβρίου.

Υπήρξαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας για την τελετή εν μέσω φόβων ότι οι υποστηρικτές του Μπολσονάρο μπορεί να προσπαθήσουν να τη διαταράξουν.

Ο ίδιος ο Μπολσονάρο δεν παρευρέθηκε, αφού έφυγε από τη Βραζιλία την Παρασκευή.

Μια λαοθάλασσα υποστηρικτών του Λούλα συγκεντρώθηκε μπροστά από το Κογκρέσο από νωρίς το πρωί. Ταξίδεψαν για να δουν τον αρχηγό τους να ορκίζεται – αλλά και για μια γιορτή.

Περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες – συμπεριλαμβανομένου του θρύλου της Samba, Martinho da Vila – πρόκειται να εμφανιστούν σε δύο γιγάντιες σκηνές διακοσμημένες με εθνική σημαία στο πλαίσιο ενός μουσικού φεστιβάλ που ονομάζεται “Lulapalooza”.

«Η αγάπη κέρδισε το μίσος», έγραφε ένα πανό που έφερε ένας άντρας ντυμένος Λούλα.

«Η Βραζιλία χρειαζόταν αυτή την αλλαγή, αυτή τη μεταμόρφωση», είπε ένας άλλος υποστηρικτής του νέου ηγέτη καθώς έκανε ουρά για τους σημερινούς εορτασμούς.

Ο Λούλα και ο επερχόμενος αντιπρόεδρος Geraldo Alckmin παρέλασαν στην πόλη με ένα ανοιχτό αυτοκίνητο πριν φτάσουν στη Γερουσία – στην έναρξη της επίσημης τελετής ορκωμοσίας.

Οι άνδρες πέρασαν τις τελευταίες ημέρες επιλέγοντας το υπουργικό συμβούλιο τους και διορίζοντας υποστηρικτές σε βασικές κρατικές επιχειρήσεις.

Σε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνηση Μπολσονάρο, η Μαρίνα Σίλβα – μια από τις πιο γνωστές ακτιβίστριες για το κλίμα της Βραζιλίας – διορίστηκε εκ νέου επικεφαλής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλίματος.

Αναμένεται να επιτύχει τη δέσμευση του Λούλα να φτάσει σε «μηδενική αποψίλωση των δασών» στον Αμαζόνιο μέχρι το 2030.

Με πληροφορίες από BBC

Στο τιμόνι της Βραζιλίας ξανά ο Λούλα: Λαϊκή γιορτή 300.000 ανθρώπων αλλά και φόβοι προβοκάτσιας από τοξικούς πιστούς του άφαντου Μπολσονάρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: