Ο λυσσαλέος Γερμανός κυνηγός των ναζί: Τρέχει να προλάβει την καταδίκη των τελευταίων ναζιστών εγκληματιών πριν πεθάνουν

Πένθιμα κεριά γύρω από στήλες κατά τη διάρκεια τελετής αφής των κεριών στο Μνημείο των Δολοφονημένων Εβραίων της Ευρώπης στο Βερολίνο, Γερμανία, 26 Ιανουαρίου 2023. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το δίκτυο AMCHA Γερμανίας, προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.EPA/CLEMENS BILAN




Ο κορυφαίος κυνηγός των Ναζί της Γερμανίας , Τόμας Βιλ, ελπίζει να εξασφαλίσει περαιτέρω καταδίκες για το Ολοκαύτωμα, ακόμη και αν οι υπόλοιποι ύποπτοι, πολλοί τώρα 90ρηδες, πεθαίνουν.

Ο Βιλ δήλωσε στο Reuters ότι έχει παραδώσει πέντε υποθέσεις σε τοπικούς εισαγγελείς στη Γερμανία για τις οποίες πιστεύει ότι έχουν ακόμη πιθανότητες να φτάσουν στα δικαστήρια.

Ο φόνος δεν υπόκειται σε παραγραφή. Επομένως, όσο οι δράστες είναι ακόμα ζωντανοί, θα κυνηγήσουμε τις υποθέσεις“, είπε από το γραφείο του έξω από τη Στουτγάρδη, στα νοτιοδυτικά της Γερμανίας.

Ο Βιλ είναι επικεφαλής του Κεντρικού Γραφείου Κρατικών Δικαστικών Αρχών της Γερμανίας για τη Διερεύνηση των Εθνικοσοσιαλιστικών Εγκλημάτων.

Το 2015, οι υπουργοί Δικαιοσύνης των γερμανικών ομόσπονδων κρατιδίων συμφώνησαν ότι θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί «εφόσον υπάρχουν καθήκοντα προς εκπλήρωση». Ο Βιλ είπε ότι το έργο του στέλνει το σήμα σε όποιον διαπράττει τέτοιες πράξεις σήμερα ότι δεν πρόκειται ποτέ να ξεφύγει.

Καθώς οι επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος πεθαίνουν, υπάρχουν φόβοι ότι η γνώση για τη γενοκτονία έξι εκατομμυρίων Ευρωπαίων Εβραίων σε ολόκληρη την κατεχόμενη από τη Γερμανία Ευρώπη θα μπορούσε να μειωθεί ή να αμφισβητηθεί. Οι συνεχιζόμενες καταδίκες υπογραμμίζουν τα εγκλήματα που έγιναν.

  •  Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη έδειξε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των Ολλανδών που γεννήθηκαν μετά το 1980 πιστεύουν ότι το Ολοκαύτωμα ήταν μύθος ή ότι ο αριθμός των θυμάτων του εμφανίζεται πολύ υπερβολικός.

Στο Ισραήλ, οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να καταγράψουν τις αναμνήσεις τους για τις μελλοντικές γενιές.

 Από την ίδρυσή του το 1958, το Κεντρικό Γραφείο έχει ξεκινήσει 7.694 έρευνες για εγκλήματα της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ορισμένες από τις οποίες αφορούσαν πολλούς υπόπτους, υποστηρίζοντας πολλές από τις 18.688 υποθέσεις που έχουν προσαχθεί στα γερμανικά δικαστήρια.

 Τώρα, με την σημερινή μέρα να σηματοδοτεί την 78η επέτειο από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς και τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος προς τιμήν εκατομμυρίων θυμάτων, μόνο λίγες περιπτώσεις παραμένουν εκκρεμείς στη Γερμανία.

 
Ένας πραγματικός αγώνας ενάντια στον χρόνο

Η καταδίκη τον περασμένο μήνα μιας 97χρονης γυναίκας που εργαζόταν ως γραμματέας στρατοπέδου συγκέντρωσης «ήταν σίγουρα μια από τις τελευταίες», είπε ο Βιλ. Αλλά υπάρχουν πέντε ακόμη υποθέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο να απευθυνθούν συγκεκριμένες κατηγορίες.  Επομένως, ίσως τελικά να μην ήταν αυτή η τελευταία λέξη”, είπε.

Μια υπόθεση  στη Βαυαρία αφορά σε έναν 98χρονο. Οι εισαγγελείς λένε ότι ερευνούν τον άνδρα για φερόμενη συνέργεια σε φόνο κατά την περίοδο που ήταν φρουρός στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ράβενσμπρουκ από το 1943 έως το 1945.

«Προς το παρόν, θεωρείται ικανός να δικαστεί», δήλωσε εκπρόσωπος των εισαγγελέων.

 Σε μια ξεχωριστή υπόθεση, οι αρχές στο Γκίσεν, βόρεια της Φρανκφούρτης, διεξάγουν προκαταρκτική έρευνα για έναν 98χρονο που φέρεται να εργαζόταν ως φρουρός στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Sachsenhausen, επίσης από το 1943 έως το 1945.

 Στο Αμβούργο, οι εισαγγελείς είπαν ότι ερευνούν έναν πρώην πεζοναύτη, τώρα 96 ετών, ο οποίος φέρεται να εργάστηκε για μερικούς μήνες το 1945 σε στρατόπεδο συγκέντρωσης ως φρουρός.

Ο Βιλ, εξήγησε ότι το γραφείο του έχει καταγράψει ονόματα ανθρώπων και τοποθεσιών ενδιαφέροντος σε περισσότερες από 1,7 εκατομμύρια φακέλλους. Το γραφείο περιβάλλεται από ψηλό πέτρινο τοίχο για ασφάλεια.

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά ΄της  Ουκρανίας δημιούργησε άλλο ένα εμπόδιο στις έρευνές του. Τα ταξίδια στη Μόσχα, η οποία έχει πρωτότυπα γερμανικά έγγραφα από τα στρατόπεδα, δεν είναι πλέον δυνατά, είπε.

Η οργάνωση του Βιλ σχεδιάζει τελικά να γίνει κέντρο μνήμης και εκπαίδευσης. Μέχρι τότε, ο Βιλ ορκίζεται να συνεχίσει.

Με πληροφορίες από The Jerusalem Post

 

Δένδιας για την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος: Να μην ξεχάσουμε ποτέ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: