Ο υπόγειος πόλεμος του πυρηνικού κολοσσού του Πούτιν: Από μυστικές προμήθειες στους εισβολείς μέχρι βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ…

Delegates stand underneath a logo of Rosatom, Russian Federal Agency on Atomic Energy, during the 66th International Atomic Energy Agency (IAEA) General Conference at the IAEA headquarters of the UN seat in Vienna, Austria, 26 September 2022. EPA,CHRISTIAN BRUNA




Ο κρατικός όμιλος πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας εργάζεται πλέον και για να προμηθεύει τη ρωσική βιομηχανία όπλων με εξαρτήματα, τεχνολογία και πρώτες ύλες ως καύσιμο πυραύλων, όπως δείχνουν έγγραφα που επικαλείται σε αποκλειστικό της δημοσίευμα η Washington Post.

Το γεγονός αποδεικνύει ότι ο πυρηνικός κολοσσός της Ρωσίας ουσιαστικά βοηθά τη θανατηφόρα επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία, αλλά η εμπλοκή στελεχών του είναι πολύ ευρύτερη.

Μια επιστολή από τον επικεφαλής του τμήματος της Rosatom, με ημερομηνία Οκτώβριο του 2022 που έπεσε στα χέρια της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών, κάνει λόγο για συνάντηση του υπουργείου Άμυνας με εκπροσώπους της Rosatom.

Εμφανίζει δε την κρατική πυρηνική εταιρεία να προσφέρει προϊόντα σε ρωσικές στρατιωτικές μονάδες και σε Ρώσους κατασκευαστές όπλων που ήδη υπόκεινται σε κυρώσεις.

Οι κατασκευαστές όπλων περιλαμβάνουν μια εταιρεία παραγωγής πυραυλικών συστημάτων, και επίσης την NPK Tekhmash, που κατασκευάζει μη κατευθυνόμενες βόμβες και πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων, την Vysokotochniye Kompleksy, που κατασκευάζει πυραύλους Iskander, την NPO Splav, η οποία παράγει τους εκτοξευτές πυραύλων Uragan που εκτοξεύουν βόμβες διασποράς.

Η Rosatom εδώ και καιρό παρουσιάζει τον εαυτό της ως μη στρατιωτική οντότητα που εκμεταλλεύεται πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σε εμπορικές συνεργασίες σε ολόκληρο τον κόσμο, παρά τον ρόλο της στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων για τη Ρωσία.

Αλλά ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας αποκαλύπτει πόσο στενά είναι συνυφασμένη η εταιρεία, της οποίας το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από νυν και πρώην ανώτερους αξιωματούχους από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας.

Ο ρόλος της Rosatom στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Μετά την περυσινή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι υπάλληλοι της Rosatom διευκόλυναν την παράνομη κατάσχεση από τη Μόσχα του πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhia, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Το εργοστάσιο, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, αποκόπηκε πολλές φορές από το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας και η στρατιωτική αναταραχή στις εγκαταστάσεις έφερε τον κόσμο «ένα βήμα πριν από ένα πυρηνικό ατύχημα»

Μάρτυρες είπαν ότι οι υπάλληλοι της Rosatom που στάθμευαν στο εργοστάσιο φαινόταν να κατευθύνουν μέρος του ρωσικού πυροβολικού να στοχεύσει το εργοστάσιο.

Η Rosatom, ως απάντηση σε αίτημα για σχολιασμό, είπε ότι «όλοι οι ισχυρισμοί στο αίτημά σας είναι εντελώς αναληθείς».

Προηγούμενες εκκλήσεις της Ουκρανίας -με την υποστήριξη της Λιθουανίας, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Πολωνίας- για επιβολή κυρώσεων στη Rosatom λόγω της εμπλοκής της στην κατάσχεση του πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhia δεν οδήγησαν σε κάποια ενέργεια, αλλά οι αποκαλύψεις για τον ρόλο της στη βοήθεια της ρωσικής βιομηχανίας όπλων θα αυξήσουν την πίεση για να εισαχθεί η εταιρεία στη λίστα κυρώσεων.

«Εάν η Rosatom παρέχει υποστήριξη στη ρωσική βιομηχανία όπλων, αυτό θα πρέπει να φέρει κυρώσεις», δήλωσε ο Ντάνιελ Φριντ, συντονιστής κυρώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέχρι το 2017.

Γλιτώνει τις κυρώσεις

Η εταιρεία έχει μέχρι στιγμής γλιτώσει τις κυρώσεις, εν μέρει εν μέσω ανησυχιών για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις λόγω της εκτεταμένης εμπλοκής της στη μη στρατιωτική βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Υπάρχουν 18 ρωσικά σχεδιασμένοι πυρηνικοί σταθμοί που λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «και αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι… έχουν μόχλευση στη συνεχή λειτουργία των περισσότερων από αυτές τις εγκαταστάσεις», είπε ο Hibbs, σημειώνοντας ότι στη Σλοβακία, ρωσικά εργοστάσια παράγουν το μισό ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαρτώνται από τη Rosatom για περίπου το ένα τέταρτο των προμηθειών τους σε εμπλουτισμένο ουράνιο.

Παγκόσμιο δίκτυο

Επιπλέον, η Rosatom ελέγχει περίπου το 30 τοις εκατό της παγκόσμιας αγοράς για εμπλουτισμό ουρανίου και το 17 τοις εκατό της αγοράς καυσίμων αντιδραστήρων, και από τους περίπου 450 πυρηνικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο, περίπου το 20 τοις εκατό από αυτούς είναι ρωσικής σχεδίασης, είπε ο Hibbs . .

Η Rosatom εργάζεται επί του παρόντος σε 23 πυρηνικές μονάδες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Τουρκίας και της Αιγύπτου, με το βιβλίο παραγγελιών της στο εξωτερικό να ανέρχεται στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μια προσπάθεια άμεσης απελευθέρωσης της εξάρτησης από τη Rosatom για προμήθειες πυρηνικών καυσίμων, διαχείριση αποβλήτων και άλλες συμφωνίες εταιρικής σχέσης θα μπορούσε να προκαλέσει νέα μεγάλη αστάθεια στις τιμές της ενέργειας σε μια εποχή που η ΕΕ μόλις αναδύεται από τις πληγές του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους καθώς απογαλακτίζεται από τη Ρωσία όσον αφορά το  πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Ανήθικη και επικίνδυνη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε στην Post: «Η πυρηνική συνεργασία με τη σημερινή Ρωσία δεν είναι μόνο ανήθικη επειδή χρηματοδοτεί τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και επικίνδυνη. Καλούμε όλα τα κράτη να σταματήσουν οποιαδήποτε πυρηνική συνεργασία με τη Ρωσία, να αποφύγουν να μπουν σε οποιαδήποτε νέα κοινά έργα με τη Ρωσία στον τομέα αυτό και να επιβάλουν προσωπικές κυρώσεις στους βασικούς αξιωματούχους και υπαλλήλους της Rosatom που είχαν παρέμβει στο πυρηνικό σύστημα της Ουκρανίας».

Ανάμεσα στα υλικά που προσέφεραν οι θυγατρικές της Rosatom στη ρωσική αμυντική βιομηχανία, όπως δείχνουν τα έγγραφα, είναι το οξείδιο του αλουμινίου, ένα ζωτικό συστατικό για το καύσιμο πυραύλων. Άλλα αγαθά περιλαμβάνουν μπαταρίες ιόντων λιθίου για την τροφοδοσία δεξαμενών, συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και άλλους οπλισμούς. Τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης. και χημικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται στη μηχανική αεροσκαφών και πυραύλων.

Δεν είναι σαφές ποια από αυτά τα προϊόντα διοεχετεύθηκαν στη ρωσική βιομηχανία όπλων. Αλλά σε μια ομιλία στη Rosatom για τη 15η επέτειό της τον Δεκέμβριο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επαίνεσε την πυρηνική εταιρεία για την «τεράστια συμβολή της… στην ανάπτυξη προηγμένων οπλικών συστημάτων και στρατιωτικού υλικού και τη θέση τους σε μάχιμη υπηρεσία».

Οι ειδικοί λένε ότι φοβούνται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την Rosatom ως μέσο απόκτησης εξαρτημάτων στα οποία διαφορετικά θα είχε τεθεί εμπάργκο. «Είναι ένα μεγάλο κενό», δήλωσε ο Jacob Nell, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ρωσίας για τη Morgan Stanley. «Ειδικές εισαγωγές προέρχονται υπό το πρόσχημα της πυρηνικής ενέργειας».

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι η εμπλοκή της Rosatom στο εργοστάσιο της Zaporizhzhia είναι από μόνος του, ικανός λόγος για την επιβολή κυρώσεων στην εταιρεία. Ομάδα περίπου δώδεκα υπαλλήλων της Rosatom, συνοδευόμενης από μια ομάδα αξιωματικών της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας και εκατοντάδες ένοπλους Ρώσους στρατιώτες, ήταν παρούσες στο εργοστάσιο από τα μέσα Μαρτίου, αμέσως μετά την κατάληψη του ελέγχου από τον ρωσικό στρατό.

Η Rosatom προσπάθησε να προστατευθεί από πιθανές κυρώσεις επιμένοντας ότι οι υπάλληλοί της ήταν παρόντες μόνο για να παρέχουν τεχνικές συμβουλές για την ασφάλεια του εργοστασίου. Τον Αύγουστο, η Rosatom είπε ότι το προσωπικό της δεν έπαιξε κανένα ρόλο στη διαχείριση ή την άμυνα του εργοστασίου.

Ωστόσο υπάρχουν μαρτυρίες  ότι οι υπάλληλοι της Rosatom, υπό την καθοδήγηση του Ρομανένκο, βοήθησαν να κατευθύνουν τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού στοχεύοντας τμήματα της εγκατάστασης, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών μεταφοράς της, για να την αποκόψουν από την τροφοδοσία του ουκρανικού ηλεκτρικού δικτύου ενώ κατηγόρησε την Ουκρανία για τη φωτιά. «Μελετούσαν τα ηλεκτρικά κυκλώματα, τις γραμμές μεταφοράς, τον εξοπλισμό μας και τα συστήματα επικοινωνίας. Τα μελετούσαν στενά για μια εβδομάδα», είπε ο Dudar. «Και μετά την επόμενη εβδομάδα, πυροβολήθηκαν τα αντικείμενα που μελετούσαν και ο εξοπλισμός τέθηκε εκτός σύνδεσης.

Εμπλέκονται σε κρατήσεις και βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ

Υπάρχουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το εάν το προσωπικό της Rosatom εμπλέκεται στις συνοπτικές κρατήσεις εκατοντάδων Ουκρανών εργαζομένων του εργοστασίου, οι οποίοι, κρατήθηκαν για εβδομάδες σε κελάρια και βασανίστηκαν από αξιωματικούς της FSB, ενίοτε με ηλεκτροσόκ.

Με πληροφορίες από Washington Post

Ο Γκουτιέρες στο Νταβός τα βάζει με πετρελαϊκούς κολοσσούς: Πρέπει να διωχθούν γνώριζαν ότι το προϊόν τους θα κατάκαιγε τη Γη

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: