Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ πιστεύει στην εκλογή του Ανδρέα Μαυρογιάννη: Μπορεί να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα της αλλαγής, λέει ο κ. Στεφάνου

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. Φωτογραφία από το ΑΚΕΛ




«Η υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη αναδεικνύεται σε πολυσυλλεκτική υποψηφιότητα και αυτό καθιστά το μεγάλο στοίχημα της εκλογής του στην προεδρία σε ένα στοίχημα που μπορεί να κερδηθεί» διαμήνυσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ από την εκπομπή «Πρώτη Ενημέρωση» του ΡΙΚ.

Ερωτηθείς για την προοπτική εκλογής του κ. Μαυρογιάννη με ψήφους από άλλους πολιτικούς χώρους ο Στέφανος Στεφάνου υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ έκανε επιλογή μιας ανεξάρτητης υποψηφιότητας, που δεν ανήκει στην Αριστερά ή στη Δεξιά, αλλά ανήκει σε ένα προοδευτικό χώρο επιδιώκει λύσεις στα προβλήματα προς όφελος της κοινωνίας και των εργαζομένων.

Η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Μαυρογιάννη μπορεί να απευθυνθεί και να τον εμπιστευθούν στρώματα και πολίτες οι οποίοι δεν ανήκουν στην Αριστερά, αλλά θέλουν αλλαγή και επιθυμούν επίλυση των προβλημάτων για να αλλάξουν τα πράγματα.

Ο Στέφανος Στεφάνου εξέφρασε τη σιγουριά ότι θα ελαχιστοποιηθούν οι διαρροές προς άλλους υποψήφιους, θα αυξηθεί περαιτέρω η συσπείρωση του κόμματος και της εισροής από άλλους πολιτικούς χώρους προς όφελος της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη.

Αναφερόμενος στις 50+1 προτάσεις του Αντρέα Μαυρογιάννη για τις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησής του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στάθηκε ιδιαίτερα στο Κυπριακό και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει, στην οικονομία αλλά και τις προτάσεις του για την ΑΤΑ, τον κατώτατο μισθό κ.α.

  • «Ο Α. Μαυρογιάννης συμφωνεί με τις προτάσεις του ΑΚΕΛ του 2020»

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διαβεβαίωσε ότι παρά το κλίμα απαισιοδοξίας αν πάρουμε εμείς τις πρωτοβουλίες τότε μπορούμε να διεκδικήσουμε τα όποια παράθυρα της λύσης είναι ανοικτά.

Σημείωσε ότι ακριβώς «γι’ αυτό ο Α. Μαυρογιάννης επενδύει σε κείνα τα εργαλεία τα οποία μπορούν να απελευθερώσουν κίνητρα χωρίς να παραβιάζουν κόκκινες γραμμές για να πείσουν την Τουρκία να επανέλθει στο διαπαγματευτικό τραπέζι από το σημείο που διακόπηκαν οι συνομιλίες. Κίνητρο μπορεί να απελευθερωθεί στον τομέα της ενέργειας. Ο Α. Μαυρογιάννης συμφωνεί με τις προτάσεις του ΑΚΕΛ που κατέθεσε από το Δεκέμβρη του 2020 προς τον ΠτΔ και προς τη διεθνή κοινότητα. Αυτές οι προτάσεις έτυχαν θετικής προσέγγισης τόσο από την ΕΕ όσο και από τον ΟΗΕ και χώρες-μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ».

Παρατήρησε ότι «σε αυτή τη γειτονιά που βρισκόμαστε, το Κυπριακό είναι από τα λιγότερο δύσκολα ζητήματα, και μπορεί να λυθεί. Κι αυτό επειδή έχει διανυθεί μια μεγάλη απόσταση προς τη λύση- ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι στο Κραν Μοντανά ότι φτάσαμε ένα μίλι πριν από τη λύση του Κυπριακού- και το θέμα είναι με τις δικές μας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες να αναθερμάνουμε το ενδιαφέρον του ΣΑ και του ΓΓ για να επανέλθουμε στις διαδικασίες και να διανύσουμε και το τελευταίο μίλι».

«Θέση του Α. Μαυρογιάννη και του ΑΚΕΛ, όπως ανέφερε, είναι ότι χωρίς λύση στο Κυπριακό το μέλλον του τόπου και του λαού είναι υπό αμφισβήτηση. Βλέπουμε πώς η Τουρκία εργαλειοποιεί το παρατεταμένο αδιέξοδο για να δημιουργεί νέα κατοχικά τετελεσμένα και την ίδια ώρα να εμποδίζει την Κυπριακή Δημοκρατία να ασκεί κυριαρχικά της δικαιώματα».

«Φοβούνται να επιχειρηματολογήσουν για το δικό τους έργο στην Οικονομία»

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απέρριψε τεκμηριωμένα και με λόγια του Ολιν Ρεν και του ιδίου του κ. Αναστασιάδη τους ισχυρισμούς των κυβερνώντων για τη δήθεν καταστροφή της οικονομίας από τους προηγούμενους σημειώνοντας πως είναι οι κυβερνώντες που κατάστρεψαν την οικονομία με το κούρεμα καταθέσεων.

Για το επιχείρημα των κυβερνώντων ότι μείωσαν το δημόσιο χρέος στο 89,3% υπενθύμισε ότι αυτό αυτή η κυβέρνηση εκτόξευσε δύο φορές το δημόσιο χρέος πάνω από το 110% και φόρτωσε το κόστος της κρίσης στους ώμους των πολλών. Σημείωσε ότι «αυτό που απασχολεί τον κόσμο είναι ότι από το 2013 και μετά οι μισθοί του είναι καθηλωμένοι με βάση στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ενώ στην ΕΕ αυτά τα 10 χρόνια οι μισθοί έχουν αυξηθεί κατά 23% στην Κύπρο έχουν μείνει καθηλωμένοι. Σύμφωνα με τις στατιστικές κάθε χρόνο από τους μισθούς φεύγουν 750 εκ. ευρώ και πάνε στα κέρδη. Αυτό σημαίνει ότι οι μισθωτοί έχουν ολοένα και λιγότερες δυνατότητες, σε συνθήκες ακρίβειας μάλιστα, να καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες , ενώ τα κέρδη αβγατίζουν.

Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είχε επιπλέον έσοδα 1,5 δις ευρώ εξαιτίας της ακρίβειας. Αυτό το ποσό βγήκε από τις τσέπες των πολιτών, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ως φορολογίες που πάνε στα ταμεία του κράτους. Σε μια εποχή που η ακρίβεια αφαιμάσσει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των μικροεπιχειρήσεων αντί η κυβέρνηση να κάνει αυτό που έκαναν πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, δηλαδή να στηρίξει την κοινωνία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προτιμά να τα κάνει μαξιλαράκια. Κάποιοι και όχι όλοι οι δείκτες πάνε καλά αλλά την ίδια ώρα οικονομία για χάρη της οικονομίας δεν σημαίνει τίποτε. Η οικονομία πρέπει να υπηρετεί τις ανάγκες της οικονομίας».

  • Αποκατάσταση και επέκταση της ΑΤΑ

Ο Στέφανος Στεφάνου σημείωσε ότι ο κ. Μαυρογιάννης είναι ο μοναδικός από τους υποψήφιους που έχει τοποθετηθεί ότι θα επαναφέρει την ΑΤΑ με τον τρόπο που το ζητούν οι συντεχνίες: Αποκατάσταση του θεσμού όπως ήταν προηγουμένως και επέκταση της ΑΤΑ στον ιδιωτικό τομέα. Τόνισε ότι η ΑΤΑ είναι όντως ένας τρόπος αποκατάστασης της αγοραστικής δύναμης των μισθών που είναι πολύ σημαντικό ειδικά στις μέρες μας που η ακρίβεια προκαλεί μεγάλα προβλήματα στον κόσμο.

Οσον αφορά τον κατώτατο μισθό, σημείωσε, ότι έτσι όπως έχει υιοθετηθεί από την παρούσα κυβέρνηση λειτουργεί ως μηχανισμός απορρύθμισης της εργασίας, αντί ως μηχανισμός ρύθμισης της εργασίας. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα βελτιώσει το θεσμό εισάγοντας έτσι ώστε να λειτουργεί θετικά στη ρύθμιση της εργασίας και για τη βελτίωση των μισθών.

  • Με πολιτική και τεχνοκρατική εμπειρία στο Κυπριακό και όχι μόνον ο Μαυρογιάννης

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι η εμπειρία του Α. Μαυρογιάννη δεν είναι μόνο τεχνοκρατική- στο Κυπριακό και όχι μόνο. Στο Κυπριακό είχε επαφές σε διεθνές επίπεδο, ήταν μόνιμος αντιπρόσωπος στα Ην. Εθνη και οι επαφές και η εμπειρία που έχει με μόνιμα μέλη του Σ. Ασφαλείας και τον διπλωματικό κόσμο είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ηταν μόνιμος αντιπρόσωπος στις Βρυξέλλες που είναι η ψυχή της ΕΕ. Ήταν επικεφαλής της προσπάθειας της Κύπρου στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τη θέση του υφυπουργού που διορίστηκε από τον Δ. Χριστόφια. Χειρίστηκε ζητήματα όχι μόνο πολιτικής υφής αλλά και οικονομικής υφής με τεράστια σημασία. Χειρίστηκε το 1ο δημοσιονομικό πλαίσιο ύψους 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ. Χειρίστηκε επίσης οικονομικά και ταμειακά ζητήματα που είχαν να κάνουν με κεφάλαια τα οποία διαπραγματεύτηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, παίρνοντας άριστα. Και ο ίδιος και κατ’ επέκταση η Κ. Δημοκρατία.

Επίσης: Όταν ο Α. Μαυρογιάννης βρισκόταν στα Ηνωμένα Έθνη τού είχε ανατεθεί από το Σ. Ασφαλείας να διαχειριστεί ζητήματα που είχαν να κάνουν με την οικονομική αναδιοργάνωση και τη βιωσιμότητα του ΟΗΕ. Σε αυτό πήρε τα εύσημα από τον ίδιο το ΓΓ του ΟΗΕ λέγοντας ότι ο κ. Μαυρογιάννης είχε κάνει εξαιρετική δουλειά. Από εδώ φαίνεται ότι έχει εμπειρία τεχνοκρατική και πολιτική. Έχει εμπειρία καθοδήγησης και διαχείρισης συγκεκριμένων ζητημάτων μαζί με τους συμβούλους και συνεργάτες του έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και γρήγορα τα διάφορα ζητήματα. Ο ΠτΔ αυτό χρειάζεται πρωτίστως να κάνει, καθοδηγώντας να συνεργάζεται με άξιους συνεργάτες για να μπορεί να επιλύει προβλήματα.

Τι δείχνει η νέα κυλιόμενη δημοσκόπηση της Καθημερινής και της Symmetron Market Research: Χριστοδουλίδης πρώτος με 10,2 μονάδες μπροστά…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: