Ο Ερντογάν είναι αδίστακτος, είναι …”άξιος” και για πόλεμο: Η Τουρκία εργαλειοποιεί δυστυχώς και τους Τουρκοκύπριους

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν με τους υπουργούς του στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC). Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ*

Στην αποκλειστική συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κυριακής (22 Ιανουαρίου, 2023 -στον δημοσιογράφο Ανδρέα Πιμπίσιη), ο Ερσίν Τατάρ ξεκαθάρισε για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις, ότι όποιος Τουρκοκύπριος κι αν βρεθεί στη θέση την οποία ο ίδιος τώρα κατέχει θα πρεσβεύει τις ίδιες με τις δικές του τοποθετήσεις για τη βάση λύσης του Κυπριακού.

Όσοι στην κοινότητα του εκφράζουν τώρα διαφορετική άποψη, εάν και όταν αναλάβουν τη θέση του ,τα πιστεύω τους θα είναι τα ίδια. Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε τα αυτονόητα. Γιατί δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι που διαμορφώνουν πολιτική στο εθνικό μας θέμα αλλά η κατοχική Τουρκία.

Είναι η Άγκυρα η οποία με τις σαράντα περίπου χιλιάδες στρατιώτες και με τοποτηρητή τον εκάστοτε “πρέσβη” της Τουρκίας στην κατεχόμενη περιοχή επιβάλλει τις δικές της πολιτικές προς εξυπηρέτηση των δικών της γεωστρατηγικών συμφερόντων.

  • Ο Ερσίν Τατάρ δεν δύναται ή δεν επιθυμεί να αντιληφθεί ότι η Τουρκία εδώ και τρία τέταρτα του αιώνα εργαλειοποιεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ως μέρος του υβριδικού της πολέμου κατά της Κύπρου, και ουδόλως ενδιαφέρεται για την επιβίωση της και την ευημερία της.

Η πλήρης οικονομική εξάρτηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας από την Άγκυρα, η σταδιακή μετατροπή της της κατεχόμενης περιοχής σε τουρκική επαρχία και η ισλαμοποίηση των Τουρκοκυπρίων δεν αφήνουν περιθώρια ελεύθερης σκέψης και επιλογών για το πραγματικό συμφέρον της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Υπενθυμίζεται συναφώς η ρήση του μ. Ραούφ Ντενκτάς, τότε ισχυρού άνδρα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, “είτε το πιστεύω είτε όχι, είτε μου αρέσει είτε όχι, πράττω αυτό που επιβάλλει η Άγκυρα”.

Συνεπώς τα δάκρυα που ανάβλυσαν από τους οφθαλμούς κάποιων όταν ο κατά τα άλλα συμπαθής Μουσταφά Ακκιντζή παραμερίστηκε από την Άγκυρα για να αναλάβει ο εγκάθετος της Ερσίν Τατάρ, ήταν μάταια, εφόσον και αυτός απηχούσε τις θέσεις της Άγκυρας στις συνομιλίες.

Κατά τον Τατάρ “ο κάθε Τουρκοκύπριος ηγέτης αυτό που θέλει είναι η συνύπαρξη (πλάι πλάι λέμε εμείς), η ισότητα, να έχει το δικό του κράτος, τη δική του σημαία, τον δικό του εθνικό ύμνο”.

Οι θέσεις της Άγκυρας για την εκ των προτέρων αποδοχή από την πλευρά μας της λύσης δυο κρατών, της αναγνώρισης κυριαρχικής ισότητας και ίσου διεθνούς καθεστώτος του ψευδοκράτους, αποτελούν τα πιστεύω του Ερσίν Τατάρ και, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, και των Τουρκοκυπρίων.

Σε μια κρίσιμη για τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προεκλογική περίοδο οι ενέργειες του επικεντρώνονται στην επιτυχία του στις εκλογές του Μαίου, στην επανεκλογή του.

Ευρισκόμενος ενώπιον ” αυξανόμενου κινδύνου δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας και άτακτης κρίσης”, σύμφωνα με τον οίκο Scope Ratings, ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα διστάσει προ ουδενός προς επίτευξη του στόχου του, μηδέ εξαιρουμένου ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, ή νοθείας στις κάλπες ή και αναβολής των εκλογών.

Τυχόν ενέργεια του για διεξαγωγή “δημοψηφίσματος” στην κατεχόμενη περιοχή για προσάρτηση, κατ αντιγραφή του Ρωσικού εγχειρήματος στην Κριμαία, για σκοπούς επικοινωνιακούς, ενέχει κινδύνους για τη χώρα του και τον ίδιο σε διεθνές επίπεδο λόγω της χρονικής συγκυρίας, του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και τις δυσμενείς επιπτώσεις κυρίως στις χώρες της Ευρώπης, ώστε μια ακόμα κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα ήταν ανεκτή.

Τέτοια ενέργεια, υπό το φως και των αντιδράσεων του Αμερικανικού Κογκρέσου κατά της Άγκυρας θα επιδείνωνε περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις Άγκυρας-Ουάσιγκτων.

Λόρια Μαρκίδη
Πρώην πρέσβης στην Κίνα κ.α

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Δεν είναι “μοναχικοί λύκοι” οι ανεγκέφαλοι: Η ακροδεξιά στην Κύπρο βρίσκει “έδαφος” στις κερκίδες, αξιοποιεί κοινωνικά αδιέξοδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: