Ο Χριστοδουλίδης κρατά την πρώτη θέση με διαφορά 11 μονάδων στη νέα δημοσκόπηση της Καθημερινής: Ο Μαυρογιάννης πέρασε τον Αβέρωφ

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο συγκέντρωσης υποστηρικτών του στον Κόρνο. Φωτογραφία από το Επιτελείο του




Η κλεψύδρα της προεκλογικής περιόδου τελειώνει σε τρεις εβδομάδες και το εκλογικό τοπίο, ως προς τη διεκδίκηση της πολυπόθητης δεύτερης θέσης, παραμένει αχαρτογράφητο ναρκοπέδιο για τους κύριους Μαυρογιάννη και Νεοφύτου, Αναφέρει ο κ. Μιχάλης Βρυωνίδης παρουσιάζοντας τη νέα δημοσκόπηση της Καθημερινής Κύπρου.

Αναφέρει τα εξής:

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, παρά τις επιθέσεις που δέχεται από τα εκλογικά επιτελεία των αντιπάλων του, κρατά την πρώτη θέση με διαφορά έντεκα μονάδων από τον δεύτερο. Καταγράφει ασφαλώς απώλειες σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, ωστόσο δεν είναι αρκετές ώστε να απειλήσουν, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, την πρωτοπορία του.

Η μάχη για τη δεύτερη θέση κινείται σε μια ευμετάβλητη πλατφόρμα με απρόσμενες μεταστροφές στις τάσεις, καθιστώντας επισφαλείς οποιεσδήποτε προβλέψεις για το τελικό αποτέλεσμα. Η στατιστικά ασήμαντη διαφορά των δύο μονομάχων παραπέμπει σ’ ένα εκλογικό θρίλερ που θα κριθεί στην κάλπη.

Η τάση σήμερα ευνοεί τον Μαυρογιάννη, που συσπειρώνει σε ικανοποιητικό βαθμό το ΑΚΕΛ και εισπράττει αξιόλογες εισροές από άλλους κομματικούς χώρους.

Ο Νεοφύτου εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, που κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ ταυτόχρονα τα χρονικά αποθέματα εξαντλούνται. Επιπλέον, οι εισροές από άλλους χώρους είναι ελάχιστες και δεν προσθέτουν αξία στην εκλογική επιρροή του.

Ο Χριστοδουλίδης παγιώνει μια απόσταση ασφάλειας από τους αντιπάλους και πρόσθετα η εικόνα του εξακολουθεί να κατακλύζεται από θετικό πρόσημο, τόσο στη δημοτικότητα όσο και στα συναισθήματα.

Η βάση στήριξής του στον ΔΗΣΥ δεν φαίνεται να υποχωρεί παρά τις πιέσεις της ηγεσίας, ενώ εξακολουθεί να κερδίζει ευμεγέθεις εισροές απ’ όλους τους κομματικούς χώρους. Η τελική εκλογική του επιρροή θα κριθεί στις αντοχές του επιτελείου του από την επίθεση των αντίπαλων μηχανισμών στα τελευταία μέτρα της προεκλογικής.

  • Δημοφιλία υποψήφιων

Η δημοφιλία είναι ένας σημαντικός δείκτης στη διαδικασία επιλογής υποψήφιου. Ο Χριστοδουλίδης είναι ο δημοφιλέστερος υποψήφιος με 51% θετικές κρίσεις και 36% αρνητικές.

Η δημοφιλία του στον ΔΗΣΥ ανέρχεται στο 50%, ενώ στο ΔΗΚΟ κυμαίνεται στο 82% και στην ΕΔΕΚ στο 72%. Η δημοφιλία του Μαυρογιάννη αυξήθηκε σε 44% σε σύγκριση με 40% τον Δεκέμβριο.

Εισπράττει 81% θετικές κρίσεις από το ΑΚΕΛ και περίπου 45% στα κόμματα ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, ενώ στους Οικολόγους κυμαίνεται στο 64%.

Η δημοφιλία του Νεοφύτου κυμαίνεται στο 30%, στο ίδιο περίπου επίπεδο με τον Δεκέμβριο. Κερδίζει 55% στον ΔΗΣΥ, αλλά δεν λαμβάνει σημαντικά ποσοστά από άλλους χώρους.

  • Συναισθήματα…

Εκτός από τις πολιτικές προτάσεις και τη δημοφιλία, η συναισθηματική επίδραση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην έγκριση ή απόρριψη υποψήφιων. Τα θετικά συναισθήματα για τον Χριστοδουλίδη κυμαίνονται στο 50% με πιο βασικό την ελπίδα σε ποσοστό 42%. Τα αρνητικά είναι 25% με την απογοήτευση να καταγράφει 17%.

Στους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ τα θετικά συναισθήματα αγγίζουν το 52% (ελπίδα 41%) και τα αρνητικά το 31%. Σο ΔΗΚΟ η θετική επίδραση ανέρχεται στο 83% και στην ΕΔΕΚ στο 64%.

Για τον Μαυρογιάννη τα θετικά συναισθήματα κυμαίνονται στο 39% (31% η ελπίδα) και τα αρνητικά στο 15%, ενώ σημαντικό ποσοστό καταγράφει η αδιαφορία με 38%.

Στο ΑΚΕΛ κερδίζει 82% θετικά (65% η ελπίδα) και μόλις 6% αρνητικά.

Για τον Νεοφύτου υπερισχύουν τα αρνητικά συναισθήματα σε ποσοστό 45% έναντι 25% για τα θετικά. Το βασικό αρνητικό συναίσθημα είναι η απογοήτευση με 25% και το βασικό θετικό η σιγουριά με 13%. Στον ΔΗΣΥ τα θετικά συναισθήματα αναλογούν σε 51% (σιγουριά 29%) και τα αρνητικά σε 33%

ΟΛΗ Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (ΕΔΩ)

Από Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον μετέτρεψαν σε κομματάρχη του χειρίστου είδους: Πήρε …ψαλίδι και εγκαινίαζει έργα για να βοηθήσει τον Αβέρωφ!!!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: