Νωρίτερα οι εκλογές, λέει ο Ερντογάν και συνεχίζει την εξόντωση των αντιπάλων: “Πάγωσε” πραξικοπηματικά την κρατική επιχορήγηση στο HDP

FILE PHOTO: Ο Ταγίπ Ερντογάν απευθύνεται στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, 4 Ιανουαρίου 2023. Φωτογραφία: Τουρκική Προεδρία




O Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας τις προ ημερών δηλώσεις του εκπροσώπου του κόμματός του, είπε πως οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν πριν από την προγραμματισμένη για την 18η Ιουνίου ημερομηνία τους.

Παράλληλα, ενόψει εκλογών το καθεστώς Ερντογάν συνεχίζει την εξόντωση των πολιτικών του αντιπάλων: Μετά τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης και εν δυνάμει υπ’ αριθμόν ένα αντίπαλό του Εκρέμ Ιμάμογου τον οποίο με την “δικαιοσύνη-μαριονέτα” επιχειρεί να βγάλει εκτός μάχης, ήρθε η σειρά του φιλοκουρδικού κόμματος HDP. Σήμερα έγινε γνωστό ότι με το “έτσι θέλω” διακόπτεται η νόμιμη κρατική χρηματοδότηση του τρίτου σε μέγεθος κόμματος της Τουρκίας…

«Γνωρίζετε όλοι την σημασία των εκλογών του 2023, η ημερομηνία των οποίων μπορεί να τροποποιηθεί ελαφρώς για νωρίτερα λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις εποχικές συνθήκες», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Αγκυρα.

Πάνω κάτω την ίδια ώρα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε να στερήσει “προσωρινά” από το φιλοκουρδικό HDP, το τρίτο σε δύναμη πολιτικό κόμμα της χώρας, την κρατική επιχορήγηση, μπλοκάροντας τους τραπεζικούς του λογαριασμούς.

Παράλληλα, συνεχίζεται η δικαστική διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στην διακοπή της λειτουργίας του κόμματος με κατηγορίες για σχέσεις με το PKK και η σχετική απόφαση μπορεί να ληφθεί την Τρίτη 10 Ιανουαρίου. Σημειώνεται ότι το HDP μπορεί να αναδειχθεί σε σημαντικό “μπαλαντέρ” για την μετεκλογική πολιτική σκηνή της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, 539 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (28,7 εκατομμύρια δολάρια) κρατικής επιχορήγησης επρόκειτο να δοθούν αυτήν την χρονιά στο HDP, το ένα τρίτο εξ αυτών στις 10 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η απόφαση για την στέρηση της κρατικής επιχορήγησης από το κόμμα ελήφθη με 8 ψήφους υπέρ και 7 κατά.

  • Στο κατηγορητήριο, ο γενικός εισαγγελέας δηλώνει ότι το φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας συνδέεται «κατά οργανικό τρόπο» με το PKK.

Το HDP καταδιώκεται από το τουρκικό καθεστώς από το 2016, χρονιά κατά την οποία συνελήφθη ο ηγέτης του Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Καταδικάσθηκε σε φυλάκιση δύο και στην συνέχεια τεσσεράμισι ετών, ενώ πολλά στελέχη και υποστηρικτές του κόμματος έχουν επίσης συλληφθεί.

Το HDP εξασφάλισε το 12% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του 2018 και εξέλεξε 60 βουλευτές.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Κωνσταντινούπολη, Turkey

Τουρκικά ΜΜΕ: Πρόωρες εκλογές στις 14 Μαΐου, επέτειο της νίκης Μεντερές σχεδιάζει ο Ερντογάν* Οχι και πολύ έξυπνο…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: