Μετά το πάθημα του Qatargate: 14 μέτρα βάζουν στο μικροσκόπιο… φιλίες, συναντήσεις και πόθεν έσχες των ευρωβουλευτών

epa10366979 European Parliament President Roberta Metsola holds a press conference during a European Council in Brussels, Belgium, 15 December 2022. EU leaders met in Brussels on the day to discuss Russia’s war against Ukraine, energy and economy, security and defense issues as well as the EU’s southern neighborhood and external relations. EPA/STEPHANIE LECOCQ




Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μπορούσαν να αποκλειστούν από το lobbying για δύο χρόνια μετά την αποχώρησή τους από τα καθήκοντά τους, σύμφωνα με την ανανέωση των κανόνων λόμπι και διαφάνειας του σώματος που πρόκειται να προταθεί αυτή την εβδομάδα από την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Roberta Metsola, καθώς ο θεσμός αναστατώνεται από το σκάνδαλο διαφθοράς του Qatargate.

Σύμφωνα με δύο άτομα στη Βουλή που ενημερώθηκαν για το θέμα, η Μέτσολα θα προσφέρει συνολικά 14 προτάσεις. Εκτός από την προσωρινή απαγόρευση του λόμπινγκ, οι προτάσεις —που είδε το POLITICO— θα υποχρεώσουν επίσης όποιον εισέλθει στις δύο έδρες του Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο να δηλώσει ποιον συναντά, θα απαγορεύσει τις ανεπίσημες ομάδες φιλίας των ευρωβουλευτών με χώρες εκτός ΕΕ και θα απαιτήσουν από τους ευρωβουλευτές να παρέχουν στοιχεία για τις άλλες πηγές εισοδήματός τους.

Η αξιοπιστία του Κοινοβουλίου χτυπήθηκε τον Δεκέμβριο, όταν οι βελγικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα εναντίον νυν και πρώην ευρωβουλευτών που κατηγορούνταν για δωροδοκίες σε αντάλλαγμα για χάρη από το Κατάρ και το Μαρόκο.

«Υπάρχει δυναμική εδώ, ο κόσμος είναι πραγματικά εξοργισμένος με αυτό που συνέβη και όλοι καταλαβαίνουν ότι πρέπει να ανταποκριθούμε», είπε ένας από τους δύο ανθρώπους.

Πολλές από τις προτάσεις είναι γρήγορες λύσεις που — υπό την προϋπόθεση ότι τυγχάνουν της υποστήριξης των ευρωβουλευτών — μπορούν να εφαρμοστούν μέσα σε λίγους μήνες. Το σχέδιο του Μετσόλα περιγράφει τα μέτρα ως «πρώτα βήματα». Ωστόσο, πιθανότατα θα αφήσουν τις ομάδες διαφάνειας να πιέζουν για περισσότερα.

Η Μέτσολα θα εκφωνήσει το λόγο της την Πέμπτη σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τους επικεφαλής των εννέα πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου, μια συγκέντρωση που επίσημα ονομάζεται Διάσκεψη των Προέδρων. Ενώ μπορεί να εφαρμόσει μερικές από τις απλούστερες ιδέες μόνη της – όπως ένα σχέδιο για τη δημιουργία μιας ειδικής πύλης διαφάνειας στον ιστότοπο του Κοινοβουλίου – οι πιο ακανθώδεις προτάσεις απαιτούν πολιτική συναίνεση και ψήφους, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για οικονομικές δηλώσεις των βουλευτών.

«Αυτά είναι πράγματα που γνωρίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε σχετικά γρήγορα, εάν υπάρχει υποστήριξη για αυτά», είπε το άτομο.

Άμμος στα γρανάζια

Η πρωταρχική ιδέα της Metsola είναι να δημιουργήσει ένα πλέγμα απαιτήσεων που αν και ποτέ δεν είναι 100 τοις εκατό αλάνθαστες, θα μπορούσαν να μειώσουν τις πιθανότητες να συμβεί ξανά ένα παρόμοιο σκάνδαλο.

«Σίγουρα θα το κάνουμε πιο δύσκολο. Μπορούμε να βάλουμε άμμο στα γρανάζια», είπε η συγκεκριμένη πηγή, περιγράφοντας τις μεταρρυθμίσεις ως τη μεγαλύτερη ανατροπή του Κοινοβουλίου σε μια γενιά.

Κεντρικό στοιχείο των προτάσεων είναι ένα βήμα για να εξαναγκαστούν οι βουλευτές, οι βοηθοί ή οι δημόσιοι υπάλληλοι να αποκαλύψουν ποιον συναντούν όταν συζητούν το τρέχον νομοθετικό έργο, είτε αυτές οι συναντήσεις πραγματοποιούνται είτε όχι σε κοινοβουλευτικούς χώρους. Αυτό θα ήταν μια σημαντική αλλαγή — αυτή τη στιγμή μόνο οι εισηγητές ή οι πρόεδροι επιτροπών καλούνται να προβούν σε τέτοιες αποκαλύψεις. Κάθε φορά που σε ένα ευρωβουλευτή ανατίθεται να συντάξει μια έκθεση, θα πρέπει να δηλώσει ποιες συγκρούσεις συμφερόντων περιλαμβάνει το συγκεκριμένο θέμα.

Στο πλαίσιο του προτεινόμενου συστήματος, οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα διενεργούν τυχαίους ελέγχους σε ομάδες που έχουν εγγραφεί —όπως απαιτείται— στο μητρώο διαφάνειας. Οποιοσδήποτε εκπροσωπεί χώρες εκτός ΕΕ θα πρέπει επίσης τώρα να συμπεριληφθεί στο μητρώο διαφάνειας για να ασκήσει πίεση.

Διδάγματα από την περίπτωση Παντσέρι

Διδάγματα έχουν αντληθεί επίσης από τις δραστηριότητες του Pier Antonio Panzeri, ενός πρώην βουλευτή των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά εν μέσω του σκανδάλου Qatargate και ο οποίος είχε απεριόριστη πρόσβαση στο Κοινοβούλιο μετά την αποχώρησή του το 2019 και την ίδρυση μιας ΜΚΟ που ονομάζεται Fight Impunity. Τώρα, πέρα ​​από μια νέα περίοδο υπαναχώρησης για τους πρώην ευρωβουλευτές, η Μέτσολα πρότεινε οι πρώην ευρωβουλευτές να μην λαμβάνουν πλέον  δικαίωμα μόνιμης πρόσβασης στο Κοινοβούλιο και αντ’ αυτού πρέπει να εγγράφονται κάθε μέρα για ένα μονοήμερο πάσο σε ειδικό γραφείο.

Οι βίδες δεν θα σφίξουν μόνο στους ευρωβουλευτές αλλά και στους βοηθούς τους και στους δημόσιους υπαλλήλους του Κοινοβουλίου. Θα τους απαγορεύεται να κατέχουν ταυτόχρονα διευθυντικές θέσεις σε ΜΚΟ. Σημειωτέον, ωστόσο, ότι οι ίδιοι οι ευρωβουλευτές δεν θα απαγορευθεί να έχουν δεύτερες θέσεις εργασίας.

Όταν κυκλοφόρησε η είδηση ​​τον περασμένο μήνα, η Μέτσολα χαρακτήρισε το σκάνδαλο ως επίθεση στη δημοκρατία της ΕΕ από ξένες δυνάμεις.

Αλλά στην πραγματικότητα, το Κοινοβούλιο έχει μια κακή πορεία όσον αφορά την επίβλεψη των μελών του και την επιβολή των δικών του εσωτερικών κανόνων και κανονισμών. Το μόνο όργανό για την αστυνόμευση των παραπτωμάτων των μελών είναι ένα όργανο που ονομάζεται Συμβουλευτική Επιτροπή για τη συμπεριφορά των μελών. Οι προτάσεις της Μετσόλα είναι ασαφείς όσον αφορά το πώς θα ενισχύσουν τις εξουσίες αυτής της επιτροπής, που αποτελείται από ευρωβουλευτές.

Με πληροφορίες από politico.eu
Ελλάδα Αθήνα 

Αναστάτωση στο αεροδρόμιο Χίθροου για δέμα με ουράνιο: Τι ψάχνει η βρετανική αστυνομία

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: