Μετά από 11 μήνες πολέμου στην Ουκρανία, η Ευρώπη πληρώνει υψηλό τίμημα για τη σύγκρουση: Μία ήπειρος υπό πίεση…

From left to right: Charles MICHEL (President of the European Council), Emmanuel MACRON (President of France), Ursula VON DER LEYEN (President of the European Commission). Copyright: European Union




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική, Αθήνα

Το γεγονός ότι η Ευρώπη ως επιχειρηματική τοποθεσία χάνει σταδιακά την ανταγωνιστικότητά της δεν είναι κάτι καινούργιο. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία έχει αρχίσει να μεταναστεύει σταδιακά σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως η Αμερική.

Με τον νόμο Μπάιντεν για την καταπολέμηση του πληθωρισμού (IRA) στις ΗΠΑ, το δέλεαρ των δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επιδοτήσεις είναι μεγάλο για τη μετεγκατάσταση ευρωπαϊκών κολοσσών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν μάλιστα η Ε.Ε. καθυστερεί χαρακτηριστικά να ακολουθήσει το αμερικανικό παράδειγμα.

Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, τα μαύρα σύννεφα πυκνώνουν περισσότερο: Η Biontech ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει εντελώς την ανάπτυξη αντικαρκινικών φαρμάκων από τη Γερμανία και θα μεταφέρει τις εγκαταστάσεις της στη Μεγάλη Βρετανία.

Η αυτοκινητοβιομηχανία Ford ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα γίνεται αποκλειστικά στις ΗΠΑ στο μέλλον.

Η Bayer ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει ολόκληρη τη φαρμακευτική της επιχείρηση στις ΗΠΑ. Ο χημικός κολοσσός BASF δεν θα κάνει πλέον την επόμενη μεγάλη επένδυσή του (10 δισ. ευρώ) στην Ευρώπη, αλλά στην Κίνα.

  • Μετά από 11 μήνες πολέμου, η Ευρώπη πληρώνει υψηλό τίμημα για τη σύγκρουση. Η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει και το υψηλό κόστος ανησυχεί τον επιχειρηματικό κόσμο. Όσο κι αν προς το παρόν διαφαίνεται μια σχετική χαλάρωση της ενεργειακής πίεσης.

Το Ευρωπαϊκό ΑΕΠ έχει βυθιστεί εδώ και 15 χρόνια σε σύγκριση με το αμερικανικό και με πολύ άνισο τρόπο μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων. Το ευρώ εμφανίζεται βέβαια να ανακτά έδαφος έναντι του δολαρίου. Ανέκτησε 9% σε τρεις μήνες, αλλά παραμένει κάτω από την προπολεμική ισοτιμία και δεν φαίνεται να την κατακτά εκ νέου.

Οι τελευταίες απόπειρες του Γάλλου προέδρου Μακρόν για μια «ισχυρή Ευρώπη» είναι μεταξύ των θυμάτων του πολέμου στην Ουκρανία. Κανείς δεν πιστεύει πλέον στη στρατηγική αυτονομία των Ευρωπαίων.

Είτε στην άμυνα, είτε στην ενέργεια, είτε στις επενδύσεις. Στον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων που διεξάγεται στην Ουκρανία, οι Αμερικανοί απαλλάσσονται ταυτόχρονα από έναν στρατηγικό αντίπαλο (Ρωσία), αλλά αφήνουν πίσω στον εμπορικό ανταγωνισμό και την Ευρώπη.

E-mail: [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κρατικού επενδυτικού ταμείου η κατάσταση στην Ε.Ε. εμφανίζεται πιο χαοτική από ποτέ. Διαφορές + διαφωνίες = Αδυναμία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: