Leopard 2: Εμμονή των Ουκρανών, φόβητρο των Ρώσων* Γιατί το Κίεβο ζητά τόσο επίμονα τα γερμανικά τεθωρακισμένα [videos]

FILE PHOTO: Τα βαριά τεθωρακισμένα Leopard 2 αποκαλούνται και γερμανική “χρυσή σταθερά”. Screenshot via YouTube




H αποστολή επιπλέον βαρέος οπλισμού και ειδικά τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης αποτέλεσε το μείζον θέμα συζήτησης κατά την σημερινή συνάντηση που πραγματοποιούν οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στην στρατιωτική βάση του Ραμστάιν στην Γερμανία.

Απόφαση που να ωθεί την Γερμανία να στείλει τα περίφημα Leopard 2 δεν ελήφθη – έγινε γνωστό αργά το απόγευμα –  παρότι εκφράστηκε αισιοδοξία για το άμεσο μέλλον.

Καθώς πολλές χώρες έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να παράσχουν αυτού του είδους βοήθεια, η Γερμανία είναι η χώρα η οποία βρίσκεται υπό συνεχή και έντονη πίεση τόσο από την Ουκρανία όσο και από τους δυτικούς συμμάχους να αποστείλει και αυτή τα δικά της τανκς Leopard 2.

 

Όμως γιατί τόσο εμμονή με τα γερμανικά άρματα μάχης;

Τι είναι το Leopard 2;

Το Leopard 2 είναι ένα βαρύ άρμα μάχης γερμανικής κατασκευής με βεληνεκές περίπου 500 km. Τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά το 1979 και έχει τελική ταχύτητα 68 km/h. Εξοπλισμένο με ένα όπλο λείας οπής 120 mm ως κύριο οπλισμό του, είναι επίσης οπλισμένο με δύο ομοαξονικά ελαφριά πολυβόλα.

Εκτός από το ότι χρησιμοποιείται από τον γερμανικό στρατό, το Leopard 2 “υπηρετεί” ευρέως στην Ευρώπη , με περισσότερες από δώδεκα χώρες να χρησιμοποιούν το τανκ Τα τανκς έχουν αναπτυχθεί στο Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία, το Αφγανιστάν και τη Συρία (από την Τουρκία), όπου πολλά χάθηκαν από αντιαρματικούς πυραύλους.

Γιατί τα θέλει η Ουκρανία;

Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι έχει επείγουσα ανάγκη για βαρύτερα τεθωρακισμένα.  Το Κίεβο από μόνο του έχει περιορισμένη διαθεσιμότητα τανκς, τα περισσότερα από τη σοβιετική ή μετα-σοβιετική εποχή.

Εκτός της πεποίθησης  ότι η Μόσχα σκοπεύει να ξεκινήσει μια σημαντική νέα επίθεση τους επόμενους μήνες, το Κίεβο και πολλοί από τους συμμάχους του πιστεύουν ότι ο πόλεμος θα τελειώσει πιο γρήγορα εάν η Ρωσία ηττηθεί στο πεδίο της μάχης στις αντεπιθέσεις της ίδιας της Ουκρανίας στα κατεχόμενα εδάφη.

Ενώ η Ουκρανία έχει κερδίσει σημαντικές νίκες – στη μάχη για το Κίεβο στην αρχή του πολέμου, καθώς και στην περιφέρεια του Χάρκοβο και γύρω από τη Χερσώνα στο νότο – παρεμποδίζεται από την έλλειψη τανκς για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις της και αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερο ρωσικές δυνάμεις με τα πιο σύγχρονα και ισχυρά Τ-90.

Η ευρεία διαθεσιμότητα των Leopards – συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Πολωνίας, η οποία θέλει να τα προμηθεύσει στην Ουκρανία – τα καθιστά κατάλληλα για το Κίεβο.

Η Ουκρανία έχει πει ότι χρειάζεται 300 άρματα μάχης, ενώ δυτικοί αναλυτές έχουν προτείνει ότι 100 θα μπορούσαν πιθανώς να αλλάξουν την ισορροπία του πολέμου.

 

 

Λοιπόν, ποιο είναι το πρόβλημα;

Επειδή τα τανκς παραδόθηκαν σε χώρες με άδειες εξαγωγής, η Γερμανία μπορεί να ασκήσει βέτο στην επανεξαγωγή, αν και η Πολωνία πρότεινε μόλις χθες  ότι θα μπορούσε απλώς να αγνοήσει τη Γερμανία και να εξάγει τα Leopard της ανεξάρτητα.

Η ίδια η θέση της Γερμανίας έχει αντικρουστεί. Προτιμά μια πολυμερή προσέγγιση για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία αντί να θεωρείται ότι κινείται μονομερώς.

Αν και η Γερμανία έχει προμηθεύσει μεγάλη ποσότητα εξοπλισμού στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων, παλεύει επίσης με την αντιμιλιταριστική παράδοσή της μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο – παράδοση που υπαγορεύει την απαγόρευση εξαγωγής βαρέος οπλισμού. Η προμήθεια των βαρέων αρμάτων μάχης είχε θεωρηθεί ως προβληματική λόγω των πολύ πιο επιθετικών δυνατοτήτων τους.

Η Γερμανία είχε προσπαθήσει να συνδέσει την προμήθεια των Leopards με έναν ευρύτερο συνασπισμό που θα προμήθευε άλλα άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού Abrams – ένα τανκ που θεωρείται από τους ειδικούς ως λιγότερο κατάλληλο για τον πόλεμο στην Ουκρανία λόγω της μεγάλης κατανάλωσης καυσίμων.

Ποιο είναι το επιχείρημα κατά της προμήθειας των Leopard;

Όσοι αντιτίθενται στην προμήθεια των Leopard στην Ουκρανία, πιστεύουν ότι η προμήθεια τανκς θα ήταν μια κλιμάκωση της εμπλοκής των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο, αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου.

Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι θα χρησιμοποιήσει τα τανκς μόνο εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, ενώ οι υποστηρικτές του αιτήματός της λένε ότι είναι η Μόσχα που συνέχισε να κλιμακώνει τη σύγκρουση, κινητοποιώντας όλο και περισσότερα στρατεύματα, στοχεύοντας μη στρατιωτικές υποδομές και κρυφές απειλές για πυρηνικά χτυπήματα.

 

 

 

 

Mε πληροφορίες από The Guardian

Αποδεκατισμός – ρεκόρ για τους Ρώσους εισβολείς: 1.000 νεκροί σε δύο εβδομάδες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: