Kυνηγούν την ψήφο πόρτα- πόρτα οι υποψήφιοι στην Κύπρο: Το άγχος των ποσοστών και η διαφορά που κρίνει την νίκη

FILE PHOTO: Οι τρεις κύριοι υποψήφιοι για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνέντευξή τους στο ΡΙΚ. Photo screenshot via YouTube ΡΙΚ




Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με φωτογραφίες ομάδων από τα επιτελεία των υποψηφίων στους δρόμους, με το προεκλογικό πρόγραμμα ανά χείρας, να χτυπούν πόρτες και να κυνηγούν ψήφους,αναφέρει ο συνάδελφος Φρίξος Δαλίτης στον Φιλελεύθερο.

Η ώρα της αποκάλυψης πλησιάζει και η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει.

Καλές οι εξαγγελίες, καλές και οι μεγάλες επαρχιακές συγκεντρώσεις και τα προεκλογικά μηνύματα.

Με βάση όμως την εμπειρία των εκλογών στην Κύπρο, τα καλύτερα αποτελέσματα στην κάλπη τα φέρνει η προσωπική επαφή με τον κόσμο.

Και σε αυτή τη φάση, οι «κομματικοί» στρατοί ξεχύθηκαν στις γειτονιές και άρχισαν τη μάχη της κάλπης.

Το κύριο ζητούμενο και για τους τρεις κύριους υποψηφίους είναι η μάχη του πρώτου γύρου, όχι μόνο για το ποιοι εκ των δύο θα είναι τελικά οι φιναλίστ της δεύτερης Κυριακής, αλλά και ως προς το ποσοστό που θα λάβει ο καθένας.

Όσο πιο κλειστή είναι η ψαλίδα μεταξύ πρώτου και δεύτερου υποψήφιου, τόσο πιο πολλές πιθανότητες μπορεί να υπάρχουν για ανατροπές.

Αντίθετα, εάν το ποσοστό του πρώτου από τον δεύτερο φτάσει σε διπλάσια ποσοστά, τόσο πιο δύσκολο είναι να αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα στον τελικό γύρο.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και το πόσο θα είναι τελικά το ποσοστό των συναγερμικών ψηφοφόρων που θα λάβει ο Νίκος Χριστοδουλίδης στον πρώτο γύρο, καθώς αυτό είναι άμεσα συνυφασμένο με το ποσοστό συσπείρωσης του ΔΗΣΥ γύρω από την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου.

Αντίστοιχα αλλά σε μικρότερο βαθμό, έχει τη δική του βαρύτητα το ποσοστό που ο Αχιλλέας Δημητριάδης θα αποσπάσει από τη δεξαμενή της Αριστεράς και πόσο αυτό θα λειτουργήσει εις βάρος των ποσοστών του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Οι μέχρι στιγμή δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα καθαρό προβάδισμα Νίκου Χριστοδουλίδη, το οποίο όμως δεν ξεπερνά τις 10 μονάδες και παράλληλα ένα εξαιρετικά αμφίρροπο ντέρμπι μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη για το ποιος θα είναι ο δεύτερος.

Αυτό βέβαια με τα δεδομένα των ημερών, καθώς μέχρι το άνοιγμα της κάλπης μπορούν να αλλάξουν πολλά.

Από Πινδάρου και Εζεκία Παπαϊωάννου διαρρέουν ότι οι εκτιμήσεις που έχουν τις τελευταίες μέρες δείχνουν αύξηση της δικής τους συσπείρωσης.

Κάτι το οποίο μπορεί και να ισχύει, μπορεί όμως να γίνεται και στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας περιρρέουσας ατμόσφαιρας που θα λειτουργήσει ψυχολογικά υπέρ τους.

Από την άλλη, από το επιτελείο Χριστοδουλίδη διαρρέουν ότι διαπιστώνουν ρεύμα συναγερμικών υποψηφίων τις τελευταίες μέρες προς τον υποψήφιο τους.

Ασφαλώς ούτε αυτό είναι κάτι που μπορεί να αποδειχθεί αλλά ούτε και να διαψευστεί. Βρισκόμαστε άλλωστε σε μία περίοδο που τα παιχνίδια εντυπώσεων ευδοκιμούν.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί σε περίπου δύο εβδομάδες από σήμερα, με τις τάσεις των δημοσκοπήσεων να δείχνουν προβάδισμα Χριστοδουλίδη και σκληρή μάχη Αβέρωφ – Μαυρογιάννη.

Οι υποψήφιοι συνεχίζουν την προεκλογική τους δραστηριότητα με επαφές και συναντήσεις.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου επανέλαβε χθες την πρόταση του για φορολογικές ελαφρύνσεις, μιλώντας για φορολογική επανάσταση που εισάγει το οικογενειακό εισόδημα και που θα ωφελήσει 126.000 νοικοκυριά από τα 340.000 που υπάρχουν στην Κύπρο.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος είχε επίσης χθες συνάντηση με τουριστικούς φορείς στη Λεμεσό, στα πλαίσια συζήτησης για το παρόν και το μέλλον της τουριστικής βιομηχανίας.

«Συναντήθηκα με την τουριστική βιομηχανία του τόπου μας, αυτοί που στα δύσκολα χρόνια ήταν ο πιο δυνατός πυλώνας και παραμένει ένας από τους πιο δυνατούς πυλώνες της οικονομικής ανάπτυξης. Και μ’ αυτούς μοιράστηκα το όραμά μου», ανέφερε.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε χθες το Κέντρο Κλήσεων Ασθενοφόρων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του επιτελείου του, ο υποψήφιος Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίηση του για το σημαντικό έργο που επιτελεί η Υπηρεσία Ασθενοφόρων και το επίπεδο της τεχνολογικής υποδομής και της κατάρτισης του προσωπικού ,στην αντιμετώπιση περιστατικών στα οποία καλείται να ανταποκριθεί, στο πλαίσιο του ρόλου της στην προνοσοκομειακή φροντίδα για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών.

Κολοκασίδης: Ερωτήματα προς ανθυποψηφίους

Ερωτήματα προς Αβέρωφ, Μαυρογιάννη και ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ για δηλώσεις Κιζίλγιουρεκ και Χριστοδουλίδη για τα παιδιά μεικτών γάμων θέτει ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Κολοκασίδης.

«Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ ζητεί από την Κυπριακή Δημοκρατία να παραχωρήσει κυπριακή υπηκοότητα σε περίπου 30.000 παιδιών μεικτών γάμων Τουρκοκυπρίων με εποίκους.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στην Γενί Ντουζέν ότι το θέμα των παιδιών αυτών είναι ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα», σημειώνει, και διερωτάται εάν οι υποψήφιοι Μαυρογιάννης και Νεοφύτου συμφωνούν με τη θέση Κιζίλγιουρεκ και Χριστοδουλίδη και τι λένε τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ που τους στηρίζουν.

Επίθεση Μαυρογιάννη κατά Χριστοδουλίδη

Επίθεση κατά του Νίκου Χριστοδουλίδη με αφορμή την τοποθέτηση του στο προχθεσινό ντιμπέιτ για το κατά πόσο στην κυβέρνηση ευρείας αποδοχής θα χωρέσει και το ΕΛΑΜ, εξαπέλυσε χθες το επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Εκ μέρους του υποψηφίου, ο Λεόντιος Φιλοθέου τόνισε πως οι ίδιοι δεν έχουν και δεν πρόκειται να έχουν καμία συναλλαγή με την ακροδεξιά.

«Ο κ. Χριστοδουλίδης ερωτώμενος στο ντιμπέιτ αν σε ενδεχόμενη κυβέρνηση του χωράει και το ΕΛΑΜ, απάντησε ότι δεν αποκλείει κανένα», ανέφερε, σημειώνοντας πως την επομένη, επιχείρησε να το ανασκευάσει.

«Άλλωστε, σε όλη την προεκλογική εκστρατεία μέχρι σήμερα, ο κ. Χριστοδουλίδης είτε δεν λέει τίποτα, είτε λέει και ξελέει», πρόσθεσε, για να συνεχίσει λέγοντας πως με αυτά τα θέματα δεν παίζουμε.

«Η γραμμή της Δημοκρατίας δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Το άνοιγμα της πόρτας και από τον κ. Χριστοδουλίδη για συμμετοχή της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση της πατρίδας μας, αποκαλύπτει πολλά για την πραγματική του ατζέντα και βέβαια, προκαλεί ανησυχία σε κάθε πολίτη που πιστεύει στη Δημοκρατία και γνωρίζει την Ιστορία της πατρίδας μας.

Ο δε κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ούτως ή άλλως έχει συνεργαστεί με το ΕΛΑΜ», δήλωσε, ενώ καταλήγοντας επεσήμανε πως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ήταν και είναι σαφής.

«Τον χωρίζει χάος με το ΕΛΑΜ και δεν μπορεί να υπάρξει καμιά συνδιαλλαγή, κανένα φλερτ με την ακροδεξιά.

Ο τόπος χρειάζεται έναν Πρόεδρο και μια κυβέρνηση πραγματικά προσηλωμένους στις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο κράτος δικαίου».

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης παρουσίασε χθες και τις προτάσεις του για το Περιβάλλον. Ανάμεσα στις σημαντικότερες προτάσεις που παρουσιάστηκαν και περιλαμβάνονται στους εννιά πυλώνες της Περιβαλλοντικής Πολιτικής του είναι:

► H δημιουργία υφυπουργείου Πράσινης Μετάβασης και Αειφορίας,

► Η εκπόνηση και υλοποίηση ενός καθολικού «Σχεδίου Νήσου» για τη δημιουργία ενός σωστού πολεοδομικού σχεδιασμού για ολόκληρο τον τόπο,

► Η αναθεώρηση του νομικού πλαισίου που διέπει τις εργασίες του Συμβουλίου Παρεκκλίσεων, του Πολεοδομικού Συμβουλίου και του Υπουργικού Συμβουλίου, όσον αφορά στην παραχώρηση πολεοδομικών αδειών κατά παρέκκλιση.

► Η εκπόνηση μελέτης και πίνακα ελέγχου για τη δημιουργία Κλιματικά Ουδέτερων Δήμων και Κοινότητων.

► Η κατάθεση νομοσχεδίου που θα κατοχυρώνει συνταγματικά το ανθρώπινο δικαίωμα της προστασίας του περιβάλλοντος.

► Η αναθεώρηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στις Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Κύπρο.

Αχ. Δημητριάδης: Φάρος της λύσης το Βαρώσι

«Η Τουρκία από τον Ιούνιο του 2020 ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει το Βαρώσι και βήμα με βήμα προχωρεί τα σχέδια της», δήλωσε χθες ο υποψήφιος Πρόεδρος Αχιλλέας Δημητριάδης, προσθέτοντας πως η εξέλιξη αυτή ήταν προβλεπτή.

«Τι έκαναν όσοι είχαν ευθύνη για τη διαχείριση του Κυπριακού τα τελευταία χρόνια; Σιωπούν», δήλωσε, υπενθυμίζοντας ότι «ο τότε ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης έλεγε στην αρχή ότι ήταν πυροτεχνήματα.

Κάποια στιγμή ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου μίλησε για «τσουνάμι», αλλά μετά σιώπησε και ο τέως διαπραγματευτής τώρα μας λέει, η UNFICYP να πάρει υπό τον έλεγχο της το Βαρώσι ως μέρος της νεκρής ζώνης.

Όταν άνοιξε το Βαρώσι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε μέτρα, όπως προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας και νέα Διακρατική Προσφυγή στο ΕΔΑΔ. Μπορούν να μας πουν σήμερα, τι τελικά έκαμαν;», υπέδειξε.

ΠΗΓΗ: philenews.com

O Aττίλας προκαλεί στην κατεχόμενη Δερύνεια: Xτίζουν κατοικίες σε περιοχή που ανήκει σε Ελληνοκυπρίους

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: