Καταρρέουν διάσημες ακτές της Αγγλίας παρασύροντας χιλιάδες σπίτια στη θάλασσα: Κινδυνεύει και κάστρο του βασιλιά Αρθούρου [χάρτης, βίντεο]

Στιγμιότυπο από ακτή που κινδυνεύει από τη διάβρωση Image via YouTube




Τουλάχιστον 2.200 σπίτια αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών και ορισμένα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς όπως το Κάστρο του Βασιλιά Αρθούρου ενδέχεται να καταρρεύσουν στη θάλασσα μέχρι το τέλος του αιώνα λόγω της διάβρωσης των ακτών, προειδοποιεί μια έκθεση.

Περισσότερα από 20 επικίνδυνα χωριά και οικισμοί αναλύθηκαν για να εκτιμηθεί πόση ακτογραμμή θα μπορούσε να χαθεί αν υποτεθεί ότι ακολουθούνται οι τρέχουσες πολιτικές για την άμυνα, την υποχώρηση ή την εγκατάλειψη τμημάτων της ακτής.

Η αξία των ζημιών σε σπίτια υπολογίστηκε σε 584 εκατομμύρια λίρες, χρησιμοποιώντας τιμές από τον ιστότοπο ακινήτων Rightmove, σύμφωνα με την έρευνα της ομάδας δράσης για το κλίμα One Home. Συνολικά, περισσότερα από 2.200 σπίτια προβλέπεται να χαθούν μέχρι το έτος 2100.

Οι παράκτιες κοινότητες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι στην Κορνουάλη, την Κάμπρια, το Ντόρσετ, το Ανατολικό Γιορκσάιρ, το Έσσεξ, το Isle of Wight, το Κεντ, το Northumberland, το Norfolk και το Sussex.

Η Angela Terry, διευθύνων σύμβουλος της One Home, δήλωσε: «Η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ανεβαίνουν στα ύψη και έτσι μεγαλύτερα κύματα χτυπούν τις ακτές μας κατά τη διάρκεια ισχυρών καταιγίδων.

«Αυτές οι μη αναστρέψιμες αλλαγές σημαίνουν ότι ορισμένες όψεις γκρεμών καταρρέουν γρήγορα.

«Δεν μπορούμε να ανατρέψουμε την παλίρροια ή να χτίσουμε ένα τείχος γύρω από ολόκληρη την ακτή, επομένως πρέπει επειγόντως να βοηθήσουμε τις παραθαλάσσιες κοινότητες να προετοιμαστούν για τη ζημιά που θα επέλθει».

Ο ειδικός για το κλίμα είπε επίσης ότι πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών δεν γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν οι ιδιότητές τους και ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις για το αν θα τα προστατεύσουν.

Είπε: «Προς το παρόν, για εκείνα τα σπίτια που κινδυνεύουν, δεν υπάρχει διαθέσιμο πρόγραμμα αποζημίωσης. Μπορεί να ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες να πληρώσουν για να κατεδαφίσουν τα σπίτια τους ενώ εξακολουθούν να πληρώνουν το στεγαστικό τους δάνειο».

Ο κίνδυνος διάβρωσης υπολογίστηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Εθνική Χαρτογράφηση Κινδύνων Παράκτιας Διάβρωσης της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.

Οι πολιτικές για την υπεράσπιση, την υποχώρηση ή την εγκατάλειψη τμημάτων της ακτής περιγράφονται λεπτομερώς στα σχέδια διαχείρισης της ακτογραμμής, που αναπτύσσονται από παράκτιες ομάδες με μέλη κυρίως από τοπικά συμβούλια και την Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Ο Ian Brennan, πρόεδρος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Save Hemsby Coastline στο Νόρφολκ, είπε ότι περισσότερα από 90 σπίτια στο Hemsby κινδυνεύουν να πάνε στη θάλασσα τα επόμενα 25 χρόνια, εάν δεν γίνει τίποτα.

Είπε επίσης ότι πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών δεν γνώριζαν ότι τα ακίνητά τους κινδύνευαν όταν τα αγόρασαν.

Και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ νευρικοί. Κάθε φορά που υπάρχει μια καταιγίδα όσοι ζουν με θέα και ήχο από τη θάλασσα φοβούνται ότι θα είναι αυτή που σημαίνει ότι θα χάσουν το σπίτι τους ».

Η Lucy Ansbro, 54 ετών, είπε ότι είχε ξοδέψει 500.000 λίρες για να προστατεύσει το σπίτι της από τη διάβρωση των ακτών στο Thorpeness του Suffolk.

Αλλά η έπαυλη της γειτόνισσας, κάποτε αξίας 2 εκατομμυρίων λιρών, κατεδαφίστηκε τον Οκτώβριο του 2022, καθώς οι βράχοι που υποχωρούσαν την έκαναν επισφαλή. Είπε: «Οι ιδιοκτήτες πρέπει να γνωρίζουν πόσο γρήγορα μπορεί να συμβεί η αλλαγή εάν ζείτε σε ευάλωτα μέρη της ακτής.

«Κανείς δεν το παίρνει στα σοβαρά ούτε αποδέχεται ότι οι κοινότητες διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο».

Η έκθεση έρχεται μετά από μια ρωγμή μήκους 230 ποδιών σε έναν βράχο στην ακτή Jurassic που άνοιξε την περασμένη εβδομάδα. Το τμήμα πλάτους 60 ποδιών του γκρεμού στο Seatown του Ντόρσετ, έχει βυθιστεί κατά 3 πόδια.

Μια αρχική ρωγμή έμεινε στον ψαμμίτη μετά από μια τεράστια κατάρρευση τον Απρίλιο του 2021, αλλά οι πρόσφατες κινήσεις τον έχουν αποσταθεροποιήσει περαιτέρω.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ολόκληρο το τμήμα μπορεί να υποχωρήσει ανά πάσα στιγμή και προέτρεψαν το κοινό να μείνει μακριά.

Με πληροφορίες από dailymail

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: