Καρατόμησε και τον στρατηγό “Αρμαγεδδώνα” ο Πούτιν: Μακελειό στον υπόγειο πόλεμο “γραφειοκρατών” και “πολεμαρχών” στο Κρεμλίνο [videos]

File photo: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού [A] και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, Βαλέρι Γκερασίμοφ που αναλαμβάνει πλέον και επικεφαλής της επιχείρησης εισβολής στην Ουκρανία. screenshot via YouTube




Σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται να βρίσκεται μια σαρωτική διαδικασία αντικαταστάσεων στα υψηλά αξιώματα των διοικητών των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, κάτι που αφήνει ερωτηματικά για το κατά πόσον ο πόλεμος μεταξύ των “γραφειοκρατών” διοικητών στη Μόσχα και των “μάχιμων” αιμοσταγών υπερεθνικιστών τύπου Wagner ή Καντίροφ, έχει ήδη νικητή…

Η φτώχεια φέρνει γκρίνια κι η αποτυχία καρατομήσεις. Εδώ και 11 μήνες ο Πούτιν αναζητεί αυτόν που δεν θα φέρνει μόνο ήττες στα μέτωπα της Ουκρανίας την οποία, υποτίθεται, θα είχε καταλάβει η Ρωσία σε εβδομάδες.

Σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε πως ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Βαλέρι Γκεράσιμοφ αναλαμβάνει επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων που συμμετέχουν στην εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Γκερασίμοφ αντικαθιστά τον επονομαζόμενο “στρατηγό Αρμαγεδδώνα”, Σεργκέι Σουροβίκιν, ο οποίος είχε αναλάβει μόλις τον περασμένο Οκτώβριο… Τότε που απεγνωσμένα ο Πούτιν αναζητούσε λύση μπροστά στην ουκρανική αντεπίθεση στα ανατολικά και νότια.

Ο διαβόητος Σουροβίκιν, αιμοσταγής και βίαιος στρατηγός που πήρε το παρατσούκλι Αρμαγεδδών λόγω της αιματοβαμμένης θητείας του στην Συρία το 2017 αλλά και επειδή έδωσε εντολή ν’ ανοίξει πυρ ο στρατός κατά των δημοκρατικών διαδηλωτών στη Ρωσία στην δεκαετία του ΄90,  υποβαθμίζεται βιαίως καθώς θα παραμείνει αναπληρωτής του Γκερασίμοφ.

Όταν το Κρεμλίνο στις 3 του περασμένου Οκτωβρίου διόριζε τον “Αρμαγεδδώνα” οι αναλυτές σημείωναν πως επρόκειτο για κίνηση του Πούτιν με την οποία οδηγούσε σε “άγριο μακελειό” τόσο στην Ουκρανία, όσο και εντός του κύκλου εξουσίας πέριξ του Κρεμλίνου.

  • Κι αυτό γιατί ο ακραίος Αρμαγεδδών, Σεργκέι Σουροβίκιν, έχαιρε της συμπάθειας του αρχηγού της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν αλλά και του ανισόρροπου ηγέτη της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ. Και οι δυο “πολέμαρχοι” δημοσίως είχαν περιλούσει με τους χειρότερους χαρακτηρισμούς τόσο τον υπουργό Άμυνας Σόιγκου όσο και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Γκερασίμοφ για τις αποτυχίες στα μέτωπα…

Το υπουργείο Άμυνας αναφέρει σε σχετικό δελτίο Τύπου πως ο διορισμός του στρατηγού Γκεράσιμοφ αποσκοπεί στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, περίπου δέκα μήνες αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε την ανεπιτυχή αλλά πολύνεκρη και καταστροφική εισβολή στην Ουκρανία.

Συνεχείς αντικαταστάσεις και ενίσχυση των “γραφειοκρατών” του υπ.Άμυνας

Θα πρέπει να επισημανθεί πως μόλις χθες το Κρεμλίνο άλλαξε και τον αρχηγό του στρατού ξηράς, διορίζοντας στο αξίωμα στρατηγό Αλεξάντερ Λαπίν , παρά τις επικρίσεις που έχει δεχθεί για τις οικτρές  επιδόσεις του στην Ουκρανία ακόμη και από πολύ στενούς συμμάχους του Πούτιν, όπως ο Τσετσένος Κανίροφ ή ο αρχηγός της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Ο Λαπίν, πρώην διοικητής της κεντρικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας, δέχθηκε σφοδρά πυρά από συμμάχους του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν αφού οι ρωσικές δυνάμεις ηττήθηκαν ολοσχερώς στο Χάρκοβο και εκδιώχθηκαν από την πόλη Λιμάν στην ανατολική Ουκρανία.

Και ο παράγοντας Γεβγκένι Πριγκόζιν της Wagner

O αρχηγός της μισθοφορικής Wagner, Πριγκόζιν, παρότι στενός σύμμαχος του Πούτιν και μέλος του “κλειστού κύκλου” – έστω μέχρι πρότινος, βάσει της ελάχιστης πληροφόρησης που διαρρέει από τη Ρωσία – παίζει και το προσωπικό του παιχνίδι. Εμφανίστηκε συστηματικά τους τελευταίους μήνες να “αντικαθιστά” ή να “βοηθά καθοριστικά” τις τακτικές στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας στα πιο καυτά σημεία του μετώπου στην Ουκρανία.

Μόλις χθες εμφανίστηκε να δηλώνει πως οι μισθοφόροι του – οι περισσότεροι φρεσκοεπιστρατευμένοι από τις φυλακές ποινικοί κατάδικοι – ήταν αυτοί που έφεραν τη νίκη στις ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνοντας την πόλη Σολεντάρ. Εντός ολίγων ωρών διαψεύστηκε και αδειάστηκε μεγαλοπρεπώς απ’ το Κρεμλίνο και, συγκεκριμένα, από τον εκπρόσωπο του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Είναι το πρώτο “άδειασμα” του επονομαζόμενου “σεφ του Πούτιν” από τον ίδιο τον εκπρόσωπο του Πούτιν.

Σίγουρα θα υπάρξουν εξελίξεις.

 

HJ με πληροφορίες από The Moscow Times/Novaya Gazeta/ Reuters/ The Guardian

 

Liberation – «Δυνάστες σε κίνδυνο»: Καλή χρονιά το 2023 αφού τύρρανοι όπως ο Ερντογάν και ο Πούτιν ίσως ανατραπούν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: