Καραμπινιέροι συνέλαβαν τον αρχιμαφιόζο, φυγόποινο ισοβίτη, Diabolic που κρυβόταν επί 30 χρόνια [videos]

epa10408474 A handout photo made available by Italy’s Carabinieri shows Mafia boss Matteo Messina Denaro, Italy’s most wanted man, being arrested in Palermo, Sicily, by the Carabinieri police’s ROS unit after 30 years on the run, 16 January 2023. EPA/CARABINIERI HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Οι ιταλοί Καραμπινιέροι συνέλαβαν το πρωί της Δευτέρας τον Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, τον περισσότερο καταζητούμενο στη χώρα «νονό» της μαφίας ο οποίος διέφευγε επί τρεις δεκαετίες.

«Σήμερα, 16 Ιανουαρίου, οι Καραμπινιέροι (…) συνέλαβαν τον φυγά Ματέο Μεσίνα Ντενάρο μέσα σε μια υγειονομική δομή του Παλέρμο, στην οποία είχε μεταβεί για κλινικές θεραπείες», ανακοίνωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AGI ο στρατηγός των Καραμπινιέρων (Χωροφυλακή) Πασκουάλε Αντζελοσάντο.

Ο Ντενάρο, με το παρατσούκλι «Diabolik», θεωρήθηκε κάποτε υποψήφιος για αφεντικό της σικελικής μαφίας, μετά το θάνατο του Μπερνάρντο Προβεντσάνο, το 2016, και του Σαλβατόρε Ρίινα, το 2017.

Ο Μεσίνα Ντενάρο φέρεται ότι είναι ένας αρχηγός της σικελικής μαφίας, της Κόζα Νόστρα. Έχει καταδικασθεί ερήμην σε ισόβια για το ρόλο του στους φόνους των εισαγγελέων κατά της μαφίας Τζοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο το 1992.

Έχει καταδικαστεί ερήμην σε ισόβια κάθειρξη για το ρόλο του στις δολοφονίες του 1992 των εισαγγελέων κατά της μαφίας Τζιοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο και διέφευγε της σύλληψης από το 1993.

Αντιμετωπίζει επίσης ποινή ισόβιας κάθειρξης για το ρόλο του σε βομβιστικές επιθέσεις στη Φλωρεντία, τη Ρώμη και το Μιλάνο που σκότωσαν 10 ανθρώπους τον επόμενο χρόνο.

Η αστυνομία ανακοίνωσε το Σεπτέμβριο 2022 ότι ο Μεσίνα Ντενάρο εξακολουθούσε να είναι σε θέση να εκδίδει διαταγές για τις επιχειρήσεις της μαφίας στην περιοχή γύρω από την πόλη Τραπάνι της δυτικής Σικελίας, το περιφερειακό οχυρό του, παρά το γεγονός ότι παρέμενε για χρόνια εξαφανισμένος.

Ο 60χρονος – που κάποτε είχε διαβόητα υποστηρίξει: «Γέμισα ένα νεκροταφείο, μόνος μου» – φαίνεται ότι συνέχισε τον πολυτελή τρόπο ζωής του για αρκετό καιρό μετά την φυγή του, με τη βοήθεια κάποιων τραπεζιτών που τον διευκόλυναν στις «δουλειές» του.

Τον Αύγουστο του 2021, ο ιταλικός δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός Rai κυκλοφόρησε μια ηχογράφηση που χρονολογείται από τον Μάρτιο του 1993, στην οποία η φωνή του Ντενάρο αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια μιας δίκης στην οποία κλήθηκε να καταθέσει. Μετά από μερικές εβδομάδες, το αφεντικό τράπηκε σε φυγή και έκτοτε αναζητούνταν.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μιλάνο, Ιταλία

«Πρώτα να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα από τη Συρία και μετά συζητάμε»: Oι όροι του Άσαντ για να μιλήσει με τον Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: