Οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ στο ναδίρ και η χειρότερη εξίσωση: “Θα δώσει η Άγκυρα τους ρωσικούς S-400 στην Ουκρανία;”

FILE PHOTO:Το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 στη διάρκεια προετοιμασίας παρέλασης στη Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. EPA, YURI KOCHETKOV




‘Ενώ έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την εξομάλυνση με χώρες που κυμαίνονται από την Ευρώπη έως τα κράτη του Κόλπου, την Αρμενία έως το Ισραήλ, οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν βελτιωθεί.

Τα παραπάνω δημοσιεύονται σε άρθρο γνώμης του Hakan Celik στην φιλοκυβερνητική ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Posta. Τίτλος του άρθρου: «Θα δώσει η Τουρκία τους S-400 στην Ουκρανία;». Σε αυτό καταγράφονται, μεταξύ των άλλων, τα κάτωθι:

Μπορώ να συνοψίσω τα κύρια σημεία διαφωνίας ως εξής: S-400, F-35, F-16, YPG-PKK, στενή συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία, απόφαση της Άγκυρας να ανοίξει διαύλους διαλόγου με το συριακό καθεστώς, ελληνοτουρκικές διαφορές, FETO. Επιπλέον, η έκβαση της συνεχιζόμενης διαδικασίας Halkbank παραμένει αβέβαιη.

Κατανοώ ότι αυτά τα ζητήματα συζητήθηκαν εν μέρει στη συνάντηση του Στρατηγικού Μηχανισμού στην Ουάσιγκτον, υπό την προεδρία του ΥΠΕΞ Mevlüt Çavuşoğlu και του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Antony Blinken, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν μπορούν να εξεταστούν λεπτομερώς. Το μόνο θετικό θέμα μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον φαίνεται να είναι τα βήματα της Τουρκίας προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Πέραν αυτού, οι θέσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Οι επαφές στην Ουάσιγκτον κατέστησαν σαφή τη σύνδεση μεταξύ της έγκρισης του Κογκρέσου των μαχητικών αεροσκαφών F-16 που θέλει να αγοράσει η Τουρκία και της έγκρισης της Τ/Εθνοσυνέλευσης για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Η αμερικανική πλευρά τονίζει ότι η αποδοχή της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας από την Τουρκία θα έχει θετικό αντίκτυπο στην απόφαση του Κογκρέσου, παρόλο που δεν έχει διαπιστωθεί επίσημη σύνδεση.

Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, υπάρχουν μηνύματα ότι η αναβολή της διαδικασίας επικύρωσης από την Τ/Εθνοσυνέλευση θα ενισχύσει τα αισθήματα κατά της Τουρκίας. Από όσο κατάλαβα, αυτό ήταν και το μήνυμα που έδωσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Jeff Flake, στη συνάντησή του με ορισμένους δημοσιογράφους.

Οι ΗΠΑ είναι επίσης αντίθετες στις συνομιλίες που θέλει να ξεκινήσει η Τουρκία με τη Συρία. Υπάρχει επίσης μια σοβαρή διαφορά απόψεων σχετικά με αυτό που οι ΗΠΑ αποκαλούν Μονάδες Προστασίας του Λαού και η Τουρκία θεωρεί ως YPG-PKK. Ενώ η Ουάσιγκτον υποστηρίζει πλήρως αυτές τις ομάδες, η Τουρκία τονίζει ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχίσει να στοχεύει αυτές τις οργανώσεις.

Η κατάσταση των F-16 παραμένει περίπλοκη. Πρόσφατα, διάφορες φατρίες στο Κογκρέσο των ΗΠΑ θέλησαν να θέσουν όρους για την παράδοση αυτών των αεροσκαφών με το ότι η Τουρκία δεν απειλεί την Ελλάδα. Λόγω των «όχι και τόσο» αντιρρήσεων της κυβέρνησης Biden και των αντιδράσεων της Άγκυρας, οι όροι αυτοί αποσύρθηκαν, αλλά αυτή τη φορά τέθηκε στο τραπέζι η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ο νόμος CAATSA και ο νόμος περί εξουσιοδότησης για την εθνική άμυνα, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2021, απαιτούν από την Τουρκία να μην αποκτήσει τους S-400. Τις τελευταίες εβδομάδες, δημοσιεύματα και σχόλια στον αμερικανικό Τύπο ισχυρίστηκαν, αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν από τα μέρη, ότι η Ουάσιγκτον πρότεινε στην Άγκυρα να δώσει το σύστημα S-400 στην Ουκρανία. Δεν νομίζω ότι η Τουρκία θα έκανε ένα τέτοιο βήμα για να έρθει αντιμέτωπη με τη Ρωσία. Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στρατηγική του ΥΠΑΜ για τους S-400, αλλά παρουσιάζει μια πολύ περίπλοκη εικόνα σήμερα.

Από τη μία πλευρά, η Τουρκία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν έχει καμία πρόθεση να ενεργοποιήσει και να χρησιμοποιήσει τους S-400 μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από την άλλη, δεν μπορεί να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35 λόγω των κυρώσεων που ισχύουν. Επίσης, δεν φαίνεται τέλος στο θέμα των F-16, τα οποία είναι αεροσκάφη παλαιότερης γενιάς από τα F-35, παρόλο που έχουν εκσυγχρονιστεί. Το θέμα της άμυνας και της ασφάλειας με τις ΗΠΑ έχει κολλήσει στη χειρότερη δυνατή εξίσωση’.

ΠΗΓΗ: Posta, Ηakan Celik 

Γιατί πρέπει ακόμη να δυσπιστούμε έναντι του Ερντογάν, ερωτούν στο Παρίσι: Ο “Σουλτάνος” συνεχίζει να προστατεύει τον Πούτιν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: