Η «Ροναλντομανία» στο Ριάντ, οι καταγγελίες για «ξέπλυμα» του καθεστώτος και η «κρυφή ρήτρα» που τον στέλνει στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ [βίντεο]

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ποζάρει κρατώντας τη φανέλα της Αλ Νασρ. Photo via Twitter AlNassr FC @AlNassrFC




Η Σαουδική Αραβία, μια χώρα 35 εκατομμυρίων κατοίκων, συγκλονίζεται από τη «Ροναλντομανία», από την στιγμή της ανακοίνωση της απόκτησής του από την Αλ Νασρ έως τον Ιούνιο 2025 με συνολικές αποδοχές που φτάνουν, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, τα 500 εκατομμύρια ευρώ (!).

Ενώ ο σύλλογος της Σαουδικής Αραβίας θα παρουσιάσει σήμερα στους φιλάθλους του τη μεγαλύτερη μεταγραφή στην ιστορία της, και την πιο ακριβή στον κόσμο, οι κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας Ριάντ, έχουν γεμίσει με ταμπέλες που γράφουν «Hala Ronaldo» ((καλώς ήρθες Ρονάλντο)).

Οι οπαδοί σχηματίζουν ουρά στο δρόμο για να αγοράσουν τη φανέλα της Αλ-Νασρ με το όνομα του Πορτογάλου σταρ και το εμβληματικό του Nο 7.

Ο λογαριασμός του γαλαζοκίτρινου συλλόγου στο Instagram απέκτησε εκατομμύρια followers μέσα σε λίγες ώρες.

«Η Ασία δεν έχει δει ποτέ κάτι τέτοιο», αναφέρει η αγγλόφωνη εφημερίδα Gulf News του Ντουμπάι.

«Όπου κι αν πάει, θα τραβήξει την προσοχή και αν μόνο το 10% των ακολούθων του στα social media δείξει ενδιαφέρον για τη νέα του ομάδα, το Σαουδικό πρωτάθλημα θα γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή στον κόσμο».

Ο 37χρονος σταρ, ο οποίος έφτασε στο Ριάντ το απόγευμα της Δευτέρας (2/1), θα παρουσιαστεί επίσημα στο στάδιο Mrsool Park του Ριάντ, χωρητικότητας 25.000 θέσεων, σήμερα Τρίτη στις 18:00 ώρα Ελλάδας.

Απόδειξη του ακραίου ενθουσιασμού γύρω από τον Πορτογάλο επιθετικό, ο σύλλογος έλαβε περίπου 130.000 αιτήματα από οπαδούς που ήθελαν να αντέξουν οικονομικά ένα από τα εισιτήρια που πωλούνται με λίγο λιγότερο από τέσσερα ευρώ, ένα ποσό που δόθηκε σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, προκειμένου να είναι στην παρουσίαση.

Ο «CR7», οι πέντε Χρυσές Μπάλες του και τα πέντε τρόπαιά του στο Champions League, μια διοργάνωση στην οποία είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών, λειτουργεί ως κεφαλή για ένα έργο που θέλει να είναι μεγαλύτερο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Αλ Νασρ, μία ομάδα που ιδρύθηκε το 1995.

Ο πρώην συμπαίκτης του στη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Κροάτης μέσος Λούκα Μόντριτς, βρίσκεται στο στόχαστρο των γαλαζοκίτρινων, όπως ο Γάλλος μέσος της Τσέλσι, Ν’Γκόλο Καντέ, σύμφωνα με αξιωματούχο του συλλόγου που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Θα γιορτάσουμε με την παρουσίαση του Ρονάλντο και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για άλλες προσλήψεις υψηλού επιπέδου», είπε, λέγοντας ότι η Αλ Νασρ θέλει να δημιουργήσει τους «νέους Galacticos», μια αναφορά στη Ρεάλ Μαδρίτης της δεκαετίας του 2000 και τη στοίβα της αστέρια, από τον Πορτογάλο Λουίς Φίγκο μέχρι τον Άγγλο Ντέιβιντ Μπέκαμ, το Βραζιλιάνο Ρονάλντο και το Γάλλο Ζινεντίν Ζιντάν.

Ο Ρονάλντο φτάνει στο Ριάντ λίγες εβδομάδες μετά τον αποκλεισμό του από την Πορτογαλία στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, την πρώτη χώρα του Κόλπου που φιλοξένησε την κορυφαία διοργάνωση.

Η Σαουδική Αραβία ονειρεύεται να μιμηθεί τον πλούσιο γείτονά της, με πιθανή υποψηφιότητα για την έκδοση του 2030 με την Αίγυπτο και την Ελλάδα.

Πάντως κάποιοι καταγγέλλουν μια στρατηγική «ξεπλύματος μέσω του αθλητισμού», μια προσπάθεια του συντηρητικού καθεστώτος υπό τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να παραμερίσει την κριτική για το ιστορικό του στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Για τον Ρονάλντο, αυτή η αποχώρηση στον Ριάντ μοιάζει με «χρυσή εξορία», όπως έκαναν πριν από αυτόν στην Ντόχα ο Πεπ Γκουαρδιόλα (Αλ Αχλί) και ο Τσάβι (Αλ Σάαντ), κάτι περισσότερο από μια πραγματική αθλητική πρόκληση.

Eπιστροφή μέσω Νιούκαστλ

Την ώρα που η Σαουδική Αραβία κινείται στους ρυθμούς του Κριστιάνο μία ρήτρα που φαίνεται να έχει συμπεριληφθεί στο συμβόλαιο το οποίο υπέγραψε ο Πορτογάλος σταρ με την Αλ Νασρ, θα του επιτρέψει σύμφωνα με την Marca, να αγωνιστεί του χρόνου στα γήπεδα της Ευρώπης, αν τυχόν η αγγλική Νιουκάστλ πάρει το εισιτήριο για τους ομίλους του UEFA Champions League (αυτή την στιγμή βρίσκεται τρίτη, θέση που της δίνει την «έξοδο» στην Ευρώπη).

Αν γίνει αυτό, ο Ρονάλντο θα δοθεί δανεικός στην Νιουκάστλ, για την σεζόν 2023-24.

Πώς θα γίνει αυτό; Η Αλ Νασρ, η ομάδα από την Σαουδική Αραβία στην οποία υπέγραψε ο Πορτογάλος σούπερ-σταρ ανήκει στον ίδιο όμιλο στον οποίο ανήκει και η Νιουκάστλ, τον Saudi Arabian Public Investment Fund.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι φέτος ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα αγωνιστεί με την φανέλα της Αλ Νασρ, ενώ οι απολαβές του θα φτάσουν τα 200.000.000 τον χρόνο.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr
 

Σε ουρανοξύστη – νεκρόπολη με «θέα» το γήπεδο της Σάντος η ταφή του Πελέ: Χιλιάδες Βραζιλιάνοι στον ύστατο αντίο [videos, live]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: