Η περίφημη εκπομπή “60 Minutes” του CBS ρεζιλεύει μία χώρα για τη διαφθορά αλλά οι πολιτικοί της δεν είδαν, δεν άκουσαν: Μεγάλη η ντροπή… (video)

Φωτογραφία από βίντεο της τηλεοπτικής εκπομπής 60 Minutes του τηλεοπτικού δικτύου CBS. Θέμα της εκπομπής ήταν η διαφθορά στην Κύπρο και η κάλυψη των Ρώσων ολιγαρχών. Φωτογραφία CBS News video




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Το αμερικανικό τηλεοπτικο δίκτυο CBS, στην πιο δημοφιλή ειδησεογραφική εκπομπή της τηλεόρασης στις ΗΠΑ (60 Minutes), ασχολήθηκε χθες το βράδυ με την Κυπριακή Δημοκρατία, και τον τρόπο με τον οποίο οι Ρώσοι ολιγάρχες κρύβουν τα χρήματα τους -τα κλεμμένα και ύποπτα λεφτά τους- για να το θέσουμε πιο ορθά.

Η δημοσιογράφος ξεκίνησε με ερώτημα: Πώς κρύβονται τόσα χρήματα από μια διεθνή κοινότητα που λέει ότι είναι αποφασισμένη να τα βρει; Το ερώτημα, συνεχίζει, μας οδήγησε στην Κύπρο – ένα μικροσκοπικό νησί της Μεσογείου στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, με την Ασία και την Μέση Ανατολή. Σήμερα, το άλλοτε πολυσύχναστο μέρος διακοπών βρίσκεται στη μέση ενός διεθνούς παιχνιδιού κρυφτού, τονίζει και προσθέτει:

Κάποτε ένας ποιητής περιέγραψε την Κύπρο ως «χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στη θάλασσα». Το νησί, μήκους μόλις 140 μιλίων, είναι τυλιγμένο σε αμμώδεις παραλίες και μια πλούσια ιστορία.

Αυτά τα τιρκουάζ νερά, σύμφωνα με το μύθο, ήταν η γενέτειρα της Αφροδίτης. Αλλά σήμερα, η «παιδική χαρά των θεών» έχει γίνει παιδότοπος για τους πλούσιους Ρώσους.

Εκατομμύρια Αμερικανοί είδαν το ντροπιαστικό ρεπορτάζ. Με ένα υπουργό Οικονομικών να δικαιολογείται και να γίνεται ρεζίλι και μία φιλόδοξη βουλευτή των Οικολόγων, να λέει βασικά ασυναρτησίες. Το γεγονός είναι αυτό: ότι όλη η Αμερική, και όχι μόνο, ότι αν θέλει κανείς αν κρύψει τα κλεμμένα, τα παράνομα βρώμικα χρήματα, πηγαίνει στην Κύπρο. Τεράστια η ντροπή και το πολιτικό και το οικονομικό σύστημα της Κύπρου.

Τι να θυμηθώ εγώ τώρα;…

Ενώ έγινε ο απόλυτος χαμός μετά την αρχική καταγγελία του προεδρικού υποψήφιου, Ανδρέα Μαυρογιάννη, για τη διαφθορά που σύμφωνα με την καταγγελία υποτίθεται ότι αγγίζει και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ξαφνικά οι πάντες σιώπησαν. Σιγή νεκροταφείου.

Χρησιμοποίησα τη λέξη υποτίθεται για την προεδρική διαφθορά, μόνο και μόνο, επειδή δεν διαθέτουμε ακόμα όλα τα στοιχεία που οι κατήγοροι του λένε ότι έχουν στα χέρια τους. Θα πρέπει κάποια στιγμή να τα παρουσιάσουν, διότι αν ο κ. Νίκος Αναστασιάδης είναι αυτός που ισχυρίζονται ότι είναι, δηλαδή ένας διεφθαρμένος πολιτικός, πρέπει να αναλάβει το θέμα η Δικαιοσύνη.

Μετά τον χαμό, λοιπόν, από την καταγγελία του κ. Μαυρογιάννη, ακολούθησε σιγή νεκροταφείου, διότι στο τέλος επικρατεί πάντα το πολιτικό και κομματικό συμφέρον. Να μην χαλάει η …σούπα, διότι η διαφθορά στο νησί, ως γνωστό, είναι πολυκομματική. Όπως τα βρίσκουν στο Κυπριακό, σε όλες τις φιλοτουρκικές λύσεις, έτσι τα βρίσκουν και στα θέματα που αφορούν τις κομματικές τσέπες.

Το θέμα της διαφθοράς είναι ένα τεράστιο ζήτημα και έπρεπε να είναι το πρώτο στην ατζέντα των προεδρικών υποψηφίων, μαζί με το Κυπριακό. Δυστυχώς δεν είναι και αυτό πρέπει να απασχολήσει τους ψηφοφόρους, οι οποίοι -σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις- αποφάσισαν να σταματήσουν να είναι κομματικά «αρνιά». Αρκετοί «δραπετεύουν» από τα κομματικά δεσμά, και αυτό είναι θετικό.

Τα κομματικά συστήματα εξευτελίζουν τους ψηφοφόρους. Τους δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις, που δεν υλοποιούνται ποτέ, για να αποσπούν τις ψήφους τους. Θα πει κάποιος ότι είναι παγκόσμιο το φαινόμενο. Όχι ακριβώς. Στην Κύπρο, και στην Ελλάδα απ’ όπου ξεκίνησε, ανέδειξαν σε επιστήμη την εξαπάτηση των ψηφοφόρων.

  • Έχουμε μία ελπίδα ότι σε τούτες τις προεδρικές εκλογές θα σπάσει το κομματικό σύστημα. Αλλά για να σπάσει πρέπει να κτυπηθούν οι δυνάμεις που εμπλέκονται στη διαφθορά. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) και το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ παραδέχθηκαν ότι έλαβαν χρήματα από τον Ανδρέα Βγενόπουλο, αλλά το σκάνδαλο αποσιωπήθηκε.

Γι’ αυτό, πρέπει να αναδειχθεί το θέμα της διαφθοράς, που έχει αποσιωπηθεί ως να υπάρχει συμφωνία: Βρισκόμαστε μπροστά στην «ομερτά» της μαφίας… Για τους μη γνωρίζοντες είναι ο νόμος σιωπής των μαφιόζων που τιμωρούσαν τους “προδότες” με θάνατο…

Είναι ακατανόητο. Ο κ. Μαυρογιάννης προκαλεί πολιτικό «σεισμό» με την καταγγελία του για τη διαφθορά, που αφορά τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κύπρου. Αυτός, ευρισκόμενος στο εξωτερικό, αντιδρά με «βίαιη» ανακοίνωση εναντίον του πρώην συνεργάτη του.

Όλοι καλούν για έρευνα, αλλά στέλνουν την ίδια στιγμή το θέμα στις καλένδες. Γιατί; Διότι αν πραγματικά ενδιαφέρει τον οποιοδήποτε η πραγματική έρευνα, πρέπει να καλέσει τους εισαγγελείς και τους δικαστές. Όχι μία Επιτροπή, ξέρω εγώ, για τη διαφάνεια, η οποία στην πραγματικότητα δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Δεν έχει καν την απαιτούμενη «εξουσία» (authority) για να ερευνήσει τη διαφθορά. Οπότε, ο κ. Μαυρογιάννης έκανε την καταγγελία του, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε με αντι-καταγγελία και απ’ εκεί και πέρα, ενώ έπρεπε να πάρει …φωτιά η Κύπρος, ήρθαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, οι πολιτικοί μας αντάλλαξαν ευχές, φιλιά και αγκαλιές, και το θέμα της διαφθοράς πήγε περίπατο.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ως πολιτικός συνέταιρος του κ. Αναστασιάδη, δεν ασχολείται με τη διαφθορά. Καίει το θέμα στον ύψιστο βαθμό. Άλλωστε στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Όπως είπαμε ο κ. Μαυρογιάννης άφησε το θέμα και πρέπει να επανέλθει, όχι όμως στηριζόμενος σε ένα βιβλίο, ενός πρώην συνεργάτη του κ. Αναστασιάδη. Ο τελευταίος κατήγγειλε δημόσια τον πρώην συνεργάτη του για ένα σωρό «ανομήματα».

  • Ο Νίκος Χριστοδουλίδης απαντά με γενικότητες για το θέμα, από σεβασμό προφανώς προς τον πολιτικό του «πατέρα», ο οποίος τον διόρισε κυβερνητικό εκπρόσωπο και υπουργό Εξωτερικών. Αλλά, αν εκλεγεί πρόεδρος πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με τη διαφθορά, εάν θέλει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού.

Έχω σημειώσει πολλές φορές κάτι που πιστεύω ακράδαντα: ότι οι εκβιαζόμενοι πολιτικοί προκαλούν τεράστια ζημιά στην Πατρίδα, ιδιαίτερα σε μία χώρα όπως η ημικατεχόμενη Κύπρος. Οι Βρετανοί, που για όλους έχουν φακέλους, είναι γνωστοί εκβιαστές. Χαντάκωσαν το Κυπριακό εξυπηρετώντας 100% τους Τούρκους, και σίγουρα ένα από τα «όπλα» που χρησιμοποίησαν είναι η διαφθορά. Δεν πρέπει να έχουμε αμφιβολία.

Όποιος εκλεγεί εκ των κ. Μαυρογιάννη και Χριστοδουλίδη, έχει δουλειά να κάνει για το διεφθαρμένο πολιτικό οικονομικό σύστημα του νησιού. Αν εκλεγεί ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ, δεν θα αλλάξει, δυστυχώς, τίποτα…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον του Νίκου Χριστοδουλίδη, του πολιτικού του «παιδιού», όπως συνήθιζε να λέει. Όμως, γιατί άλλαξε άραγε και τον κτυπά ύπουλα; Γνωστός ο λόγος και πρέπει να αναζητηθεί σε εκείνη τη συνάντηση του, στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ηγεσία του ΔΗΣΥ. Εικασίες μπορούμε να κάνουμε διότι στην πρώτη συνάντηση ήταν μόνος του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος γνωρίζει τον Κύπριο πρόεδρο όπως την κάλπικη δεκάρα. Η δική μου εικασία είναι ότι ο εκβιασμός πάει …σύννεφο και «όπλο» είναι η διαφθορά. Και ας κάνει τον μάγκα ο κ. Αναστασιάδης, ότι δήθεν δεν ανέχεται μύγα στο σπαθί του. Διότι το περίεργο είναι το εξής: ο Κύπριος ηγέτης, λέει σε όσους έχει εμπιστοσύνη, ότι δεν μπορεί να «μυρίσει» τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, και ότι επιθυμία του είναι να χάσει σε αυτές τις εκλογές.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Έκανε αίσθηση ο λόγος του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κατά την τελετή ενθρόνισης του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. «Για την Κύπρο και τον Αρχιεπίσκοπό της», είπε στον ενθρονιστήριο λόγο του, «ο σταυρός παραμένει σταυρός μαρτυρίου, η χλαμύδα μετατρέπεται σε ράκη με τα οποία καλύπτει τις πληγές του λαού, ο ακάνθινος στέφανος καθίσταται ορατό σημείον της επαχθούς δουλείας της πατρίδας μας, κι ο κάλαμος το μέσον απ’ όπου διαβιβάζεται το όξος της πικρής δουλείας στον λαό μας».

Ήταν σημαντικό και το μήνυμα του στους πολιτικούς της Κύπρου για τα θέματα της Παιδείας και του Κυπριακού:

«Δεν ζητούμε, ούτε επιχειρούμε εκβιαστικά, ποδηγέτηση της Κυβέρνησης του τόπου στα θέματα παιδείας, ούτε και σε άλλα θέματα. Δεν απεμπολούμε, όμως, το δικαίωμα να έχουμε άποψη επί των καιριοτέρων ζητημάτων του τόπου και να την εκθέτουμε ελεύθερα, όπως τέτοιο δικαίωμα έχει σήμερα και ο τελευταίος πολίτης».

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙΙ: Τι άλλο να πούμε για τον Επίτροπο της Ελλάδας και αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος 24 ημέρες πριν από τις εκλογές δεν μας έχει αποκαλύψει το όνομα του υποψηφίου για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος -εάν εκλεγεί-, υποτίθεται ότι θα υπηρετεί τον Βλαδίμηρο Πούτιν. Πελλάρες (σ.σ.: βλακείες), που λέμε και στην Κύπρο. Ως γνωστό, οι φανατικοί υποστηρικτές του αυταρχικού ηγέτη της Ρωσίας, στην Κύπρο, είναι οι δεξιοί και οι κομμουνιστές, οι οποίοι τα βρίσκουν και στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας την φιλοτουρκική λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ: Στο γραφείο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει ως γνωστό και Γραφείο Τύπου. Το ανέλαβε ο πρώην ανταποκριτής του ελληνικού Σταρ στις Βρυξέλλες, κ. Athanasios Athanasiou, που είναι Press Officer και Political Reporter (της Κομισιόν)… Διαβάζει κάθε εβδομάδα τις κατηγορίες εναντίον του Σχοινά και ΔΕΝ τον προστατεύει. Αν και ο ίδιος βρήκε τη δουλειά με το «χρυσό» συμβόλαιο λόγω της φιλίας του με τον κ. Σχοινά.

Αναμένουμε από τον κ. Athanasiou -σε συνεννόηση με τον Έλληνα Επίτροπο, να δημοσιοποιήσει το όνομα του …«ρωσόφιλου» προεδρικού υποψήφιου. Και επίσης τον κατάλογο με τα ονόματα των «τουριστών» δημοσιογράφων… Η δικαιολογία για προσωπικά δεδομένα, δεν στέκει. Αυτά…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: