Η κυβέρνηση να μην κάνει πίσω στο Ουκρανικό και να εκθέσει περαιτέρω την Τουρκία.

epa10434324 Ukrainian servicemen grill sausages at a position in a forest in the Donetsk region, eastern Ukraine, 27 January 2023. EPA, OLEG PETRASYUK




Του ΜΑΝΩΛΗ ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΗ*

Ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος Ζελένσκι και το αμυντικό επιτελείο της ουκρανικής κυβέρνησης καλούν την Δύση για περισσότερη βοήθεια.

Μετά από ένα σκληρό πόκερ διαπραγματεύσεων και ένα καθοριστικό τηλεφώνημα του Προέδρου Μπάιντεν στον Όλαφ Σολτς, η Γερμανία έδωσε το πράσινο φως για την αποστολή Leopards, ενώ η συζήτηση πλέον για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 έχει ανοίξει για τα καλά.

Η Ελληνική Κυβέρνηση στις αμέσως επόμενες στιγμές της ρωσικής εισβολής, αποφάσισε να βγάλει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή. Για πρώτη φορά ύστερα από πολλές δεκαετίες, ενεργήσαμε ως μια κανονική νατοϊκή χώρα εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της συμμαχίας χωρίς αστερίσκους και δεύτερες σκέψεις. Στείλαμε και ανθρωπιστική, αλλά και στρατιωτική βοήθεια.

Τα κέρδη από αυτή την κίνηση δεν άργησαν να φανούν. Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ ήταν πράγματι σε πολύ καλό επίπεδο και πριν την ρωσική εισβολή. Να μην έχετε όμως καμία απολύτως αμφιβολία πως η ειλικρινής και ξεκάθαρη θέση που πήρε η Ελλάδα στο ουκρανικό από την αρχή, της πρόσφεραν πολλά τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

  • Και σε συνδυασμό με την αυτοκτονική στάση που κρατάει το καθεστώς Ερντογάν, μπορούμε να μιλήσουμε για μια τεράστια ευκαιρία αναβάθμισης του ρόλου της Ελλάδας σε περιφερειακό επίπεδο. Για μια ευκαιρία που εμφανίζεται μια φορά στα εκατό χρόνια.

Είναι ξεκάθαρο πως η αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία αποτέλεσε μια καθαρά πολιτική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και είναι επίσης σαφές, πως η απόφαση αυτή δεν βρήκε σύμφωνο ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Οι εκλογές είναι μπροστά. Αναλογιζόμενος το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι «πατάει φρένο» στο ουκρανικό.

Την στιγμή που οι ΗΠΑ χτυπούν το καμπανάκι στην Γηραιά Ήπειρο για περαιτέρω βοήθεια προς την Ουκρανία και πολλές χώρες βγαίνουν μπροστά και δηλώνουν καταφατικά την πρόθεση τους, η Ελλάδα κάνει πως δεν ακούει. Όμως, οι ευκαιρίες δεν θα είναι εδώ για πάντα να μας περιμένουν να τις αρπάξουμε.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πράξει με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και όχι την εκλογική απήχηση. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Να συνεχίσει να στέλνει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία (έστω και συμβολικό) και να κάνει σαφές πως αυτό θα ήταν δέκα φορές περισσότερο, αν δεν είχαμε δίπλα μας μια Τουρκία να μας απειλεί καθημερινά με πόλεμο.

Μια Τουρκία – Δούρειο Ίππο της Ρωσίας που ο μόνος της στόχος είναι πως να διασπάσει και να βάλει εμπόδια στα σχέδια του ΝΑΤΟ. Γιατί αν είχε πράξει ως κανονικός νατοϊκός σύμμαχος, αυτή την στιγμή οι Φινλανδία και Σουηδία θα ήταν ήδη στο ΝΑΤΟ και εμείς θα μπορούσαμε να στείλουμε πολλές δεκάδες αρμάτων μάχης τύπου Leopard στην Ουκρανία.

  • Οι ΗΠΑ πρέπει να καταλάβουν πως δεν μπορούν πλέον να υπολογίζουν στην Τουρκία. Το αντίθετο μάλιστα, η τελευταία κάθε άλλο παρά στρατηγικός σύμμαχος τους μπορεί να θεωρείται.

Οι φωνές εντός Αμερικής προς αυτή την κατεύθυνση αυξάνονται και πληθύνονται συνεχώς. Οφείλουν να πάρουν ξεκάθαρες θέσεις πλέον, μακριά από στρατηγικές ίσων αποστάσεων και νόρμες του προηγούμενου αιώνα.

Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να δείξει ότι είναι σε θέση να σηκώσει το γεωπολιτικό βάρος της ψυχροπολεμικής Τουρκίας. Να δείξει πως ουδείς αναντικατάστατος. Να δηλώσει πως είναι θετική στην αποστολή αρμάτων μάχης τύπου Leopard, αλλά σε μικρή ποσότητα, ακριβώς επειδή ο Δούρειος Ίππος της Ρωσίας την απειλεί επίσης με μια εισβολή.

Εξάλλου τα διαπιστευτήρια για αυτόν τον ισχυρισμό (Casus Belli), είναι γνωστά και ψηφισμένα από την τουρκική εθνοσυνέλευση δεκαετίες τώρα…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

“Φάκελος Έβρος, Εμπιστευτικό”: Θα άνοιγαν οι πύλες της κολάσεως, και μάλιστα, με την Ελλάδα στην θέση του εισβολέα, με ο,τι αυτό συνεπάγεται…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: