Η Ευρώπη ανοίγει το «σεντούκι» για τη βιομηχανία της: Στα σκαριά «Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας» για να αντιμετωπίσουν ΗΠΑ και Κίνα [videos]

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες. EUROPEAN COMMISSION). Copyright: European Union




Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ θα χαλαρώσει τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις και θα προτείνει ένα νέο «Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας» αργότερα αυτό το έτος, ως απάντηση στον αμφιλεγόμενο νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ και τις «άδικες» πράσινες επιδοτήσεις της Κίνας.

Ένα σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διέρρευσε υπογραμμίζει ότι ο παγκόσμιος αγώνας πράσινων επιδοτήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη, αν και τα κράτη μέλη της ΕΕ παραμένουν διχασμένα ως προς τον τρόπο αντίδρασης.

Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την απάντηση στο νόμο του Τζο Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού 369 δισ. δολαρίων ο οποίος στοχεύει να επιδοτήσει μια τεράστια επέκταση της πράσινης τεχνολογίας, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες λένε ότι ο IRA κάνει διακρίσεις σε βάρος εταιρειών που εξάγουν στις ΗΠΑ και φοβούνται ότι θα παρασύρει τις εταιρείες τους πέρα ​​από τον Ατλαντικό, κοστίζοντας θέσεις εργασίας και κλείσιμο εργοστασίων στον κρίσιμο τομέα της πράσινης τεχνολογίας.

Ενώ η ευρωπαϊκή οργή ήταν πιο ορατή κατά των ΗΠΑ, το σχέδιο της ΕΕ είναι επίσης μια απάντηση στην Κίνα, την οποία η Επιτροπή κατηγορεί ότι χρησιμοποιεί «άδικες» επιδοτήσεις και «στρέβλωση της αγοράς» για να προχωρήσει στον αγώνα παραγωγής καθαρών τεχνολογιών.

Οι κινεζικές επιδοτήσεις «είναι εδώ και πολύ καιρό διπλάσιες από εκείνες στην ΕΕ, σε σχέση με το ΑΕΠ», αναφέρει ένα αντίγραφο του «βιομηχανικού σχεδίου πράσινης συμφωνίας» της Επιτροπής που διέρρευσε, το οποίο είδε ο Guardian. «Η Ευρώπη και οι εταίροι της πρέπει να κάνουν περισσότερα για να καταπολεμήσουν τις επιπτώσεις αυτών των άδικων επιδοτήσεων και της παρατεταμένης στρέβλωσης της αγοράς».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δήλωσε ότι η ΕΕ συνεργάζεται με την Ουάσιγκτον για να μειώσει τις «αρνητικές παρενέργειες» του IRA στην Ευρώπη, αλλά πρόσθεσε: «Ακόμα πιο σημαντικά αντιμετωπίζουμε αθέμιτο ανταγωνισμό στον καθαρό τομέα τεχνολογίας από την Κίνα».

Το έγγραφο που διέρρευσε, το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους Financial Times, παρέχει νέες λεπτομέρειες για τα σχέδια της Επιτροπής να χαλαρώσει το καθεστώς κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, αυστηρούς κανόνες που περιορίζουν τις κρατικές επιδοτήσεις για τη βιομηχανία.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Επιτροπή έχει χαλαρώσει δύο φορές τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις που αγωνίζονται να προστατεύσουν τις εταιρείες από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και την αποδυνάμωση της οικονομίας. Η Επιτροπή θέλει να επεκτείνει αυτές τις ευελιξίες για να βοηθήσει την ΕΕ να διαχειριστεί την πράσινη μετάβαση.

Οι απλοποιημένοι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις που εφαρμόζονται ήδη σε ορισμένες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα επεκταθούν στην αποθήκευση υδρογόνου και βιοκαυσίμων από ανανεώσιμες πηγές. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούν να προσφέρουν βοήθεια σε εταιρείες της ΕΕ που λαμβάνουν ισοδύναμη οικονομική βοήθεια από ξένες κυβερνήσεις. Αυτή είναι μια άμεση απάντηση στους φόβους ότι η Ουάσιγκτον δελεάζει ενεργά τις ευρωπαϊκές εταιρείες να εγκαταλείψουν την Ευρώπη και να κατασκευάσουν τα προϊόντα καθαρής τεχνολογίας τους στις ΗΠΑ.

Αλλά η προοπτική ενός χαλαρού καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων –χωρίς άλλη υποστήριξη– έχει ανησυχήσει τις νότιες και μικρότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δεν διαθέτουν τη δημοσιονομική δύναμη πυρός των μεγαλύτερων κρατών μελών της ΕΕ. Αυτοί οι φόβοι επιδεινώθηκαν από τα πρόσφατα στοιχεία της Επιτροπής που αποκαλύπτουν ότι η Γαλλία και η Γερμανία μαζί αντιπροσώπευαν το 77% όλων των κρατικών ενισχύσεων που δόθηκαν σε εταιρείες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωναϊού.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας έχει προειδοποιήσει ότι οι χαλαροί κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις δεν πρέπει «να είναι δωρεάν για όλους» και ζήτησε ένα κοινό ταμείο της ΕΕ για να βοηθήσει την πράσινη τεχνολογία σε όλα τα κράτη μέλη.

Εν τω μεταξύ, δημοσιονομικά γεράκια, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, υποστηρίζουν ότι η ΕΕ έχει αδιάθετα δισεκατομμύρια για την πράσινη μετάβαση στα σχέδιά της για την ανάκαμψη του Covid, ένα ταμείο 800 δισ. ευρώ που χρηματοδοτείται από κοινό δανεισμό. Με πολλά αδιάθετα χρήματα, υποστηρίζουν ότι είναι πρόωρο να μιλήσουμε για περαιτέρω κοινά κεφάλαια.

Το έγγραφο που διέρρευσε αποκαλύπτει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει ένα “Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας” μέχρι το καλοκαίρι, αλλά οι λεπτομέρειες παραμένουν ελάχιστες. Το “Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας” προορίζεται να διατηρήσει «ένα ευρωπαϊκό πλεονέκτημα σε κρίσιμες και αναδυόμενες τεχνολογίες», όπως ο κβαντικός υπολογισμός, η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία και η καθαρή τεχνολογία, αναφέρει το έγγραφο. Ωστόσο, δεν δίνει λεπτομέρειες σχετικά με τον προϋπολογισμό ή πώς ακριβώς θα πληρωθεί το ταμείο.

Σε άλλο σημείο, η εφημερίδα σημειώνει ότι τα υπάρχοντα σχέδια ανάκαμψης του Covid της ΕΕ έχουν διαθέσει 250 δισεκατομμύρια ευρώ για πράσινα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές της βιομηχανίας.

Ωστόσο, διευκρινίζει την κλίμακα του έργου για την απομάκρυνση των ορυκτών καυσίμων από την οικονομία της ΕΕ, σημειώνοντας ότι κάθε χρόνο έως το 2030 θα απαιτούνται επιπλέον επενδύσεις 477 δισ. ευρώ στην ενέργεια και τις μεταφορές πέρα ​​από την μέση δαπάνη.

Σε δήλωσή της η ένωση εργοδοτών της ΕΕ, Business Europe, ανέφερε ότι η Επιτροπή «αναγνώρισε επιτέλους» την επείγουσα ανάγκη δράσης για την «επιδεινούμενη» ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Προειδοποιώντας ενάντια σε έναν αγώνα επιδοτήσεων, ο όμιλος πρόσθεσε: «Η απάντηση πρέπει να αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τους παράγοντες ώθησης που προκύπτουν από το υψηλότερο ενεργειακό και ρυθμιστικό κόστος καθώς και από τις χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης και να αντισταθμίζει τον παράγοντα οικονομικής έλξης που δημιουργεί ο IRA. Εάν η ΕΕ αποτύχει να ανταποκριθεί σε όλες αυτές τις πτυχές, θα χάσουμε ακόμη περισσότερο έδαφος όσον αφορά την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα».

Mε πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Υψηλότερη η παγκόσμια ανάπτυξη το 2023 παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις: Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς το καλύτερο την πρόβλεψή του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: