Οι Έλληνες εφοπλιστές συνεχίζουν να βοηθούν τον Πούτιν: Η Ευρώπη δεν σταμάτησε να χρηματοδοτεί τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία

Πλοίο της Capital Ship Management, η οποία ελέγχεται από τον Ευάγγελο Μαρινάκη. Φωτογραφία Capital Ship




Τα ευρωπαϊκά πλοία εξακολουθούν να εξάγουν εκατομμύρια τόνους ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία και παρέχουν κρίσιμα κεφάλαια για τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin) στην Ουκρανία, σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται σε εκτενές δημοσίευμα ερευνητικής δημοσιογραφίας, στο EUobserver από το Investigate Europe και των Reporters United.

Σημειώνεται ότι ένα μήνα μετά την επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου έρευνα της Investigate Europe και των Reporters United διαπιστώνει ότι η κίνηση έχει μικρό αντίκτυπο: η Μόσχα εξακολουθεί να κερδίζει πολύ από τις εξαγωγές και οι ευρωπαϊκές εταιρείες εξακολουθούν να διευκολύνουν μεγάλο μέρος του εμπορίου.

Δεξαμενόπλοια πετρελαίου, αερίου και άνθρακα από την Ευρώπη με χωρητικότητα σχεδόν 16 εκ. τόνων (DWT) πραγματοποίησαν εκατοντάδες ταξίδια μετά την έναρξη ισχύος των τελευταίων κυρώσεων. Αυτό αντιπροσωπεύει το 40% του συνολικού DWT όλων των πλοίων. Περισσότερες από 100 από αυτές τις αποστολές προορίζονταν για λιμάνια της Ευρώπης.

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες υψηλού προφίλ εξακολουθούν να κυριαρχούν στο εμπόριο, ενώ τα πλοία που δραστηριοποιούνταν στη Γερμανία, το Μονακό, την Κύπρο, τη Δανία, την Ιταλία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο έκαναν εξαγωγές όλα τον περασμένο μήνα. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η ρωσική κρατική εταιρεία Sovcomflot εξακολουθεί να διευκολύνει τις ευρωπαϊκές συναλλαγές μέσω των δεσμών της με μια οντότητα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι οι ελληνικές εταιρείες ήταν πίσω από 161 συναλλαγές σε δεξαμενόπλοια συνολικού ύψους 12 εκ. DWT — το ένα τρίτο της συνολικής χωρητικότητας όλων των εξαγωγών.

Η TMS Tankers, του δισεκατομμυριούχου συλλέκτη και δωρητή έργων τέχνης Γιώργου Οικονόμου, ο οποίος έχει γκαλερί με το όνομά του στην Tate Modern, πραγματοποίησε 11 ταξίδια μεταφέροντας περισσότερα 1 εκ. DWT. Η Minerva Marine του Ανδρέα Μαρτίνου, εν τω μεταξύ, έκανε 13 ταξίδια από τη Ρωσία με χωρητικότητα 1,2 εκ. DWT.

Οι άλλοι εφοπλιστές αποτελούν ένα τρίο που ελέγχει επίσης μεγάλα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα — όλα επικριτικά με την εισβολή.

Η Avin International, που ελέγχεται από τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο οποίος κατέχει δύο από τους έξι ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς της Ελλάδας, μετέφερε αργό πετρέλαιο 270.000 DWT μετά τις 5/12.

Πλοίο της εταιρείας του Ιωάννη Αλαφούζου, ιδιοκτήτη του δικτύου Σκάι, αναχώρησε από τη Ρωσία στις 3/1 με φορτίο αργού πετρελαίου με προορισμό την Τουρκία.

(Σημειώνεται ότι σε ετήσια έκθεση για μια άλλη εταιρεία του, ο Γιάννης Αλαφούζος δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένος από τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν κατά του αθώου λαού της Ουκρανίας» και καταδίκασε «την εισβολή του ρωσικού κράτους».

Ο Αλαφούζος μήνυσε επίσης έναν Έλληνα βουλευτή που είχε κατηγορήσει τον εφοπλιστή για «υποκρισία» επί του θέματος.)

Τέσσερις ημέρες νωρίτερα, [πλοίο της] Capital Ship Management, η οποία ελέγχεται από τον Ευάγγελο Μαρινάκη, ιδιοκτήτη ποδοσφαιρικών συλλόγων σε Αγγλία και Ελλάδα και του τηλεοπτικού σταθμού Mega, έφυγε από τη Ρωσία με χιλιάδες τόνους αργού πετρελαίου για αδήλωτο προορισμό. Καμία από τις εταιρείες δεν είχε ανταποκριθεί στα αιτήματα για σχολιασμό τη στιγμή της δημοσίευσης.

Μεταξύ της εισβολής στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου και στις 5 Ιανουαρίου, τα ευρωπαϊκά πλοία έχουν μεταφέρει το ήμισυ όλων των θαλάσσιων αποστολών ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία. Οι ελληνικές εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει περισσότερα από 1600 ταξίδια, με πλοία με 136 εκ. DWT — το 35% του συνόλου των 395 εκ. DWT παγκοσμίως.

Σημειώνεται επίσης ότι Ρωσία φέρεται να συγκεντρώνει τώρα «σκιώδη στόλο» δεξαμενόπλοιων που μπορούν να εμπορεύονται δίχως να επηρεάζονται από τις κυρώσεις. Η κρατική ναυτιλιακή της επιχείρηση Sovcomflot τελεί υπό διεθνείς κυρώσεις. Ωστόσο, για να συνεχίσει να εξάγει ορυκτά καύσιμα στην ΕΕ, η εταιρεία έχει μεταβιβάσει τη διαχείριση δεκάδων πλοίων της σε εταιρεία εγγεγραμμένη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Ρωσία βασίζεται πλέον κυρίως σε αγορές που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις για τις εξαγωγές ενέργειας, καθώς ο αριθμός των φορτίων που πήγαιναν στην Ευρώπη μειώθηκε το 2022. Ωστόσο, ο όγκος των παγκόσμιων εξαγωγών παρέμεινε σταθερός καθώς η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία εμφανίστηκαν ως αναπτυσσόμενες αγορές εισαγωγών. Ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τον τελικό προορισμό ορισμένων συναλλαγών στα δεδομένα λόγω της αδιαφάνειας, σημειώνεται μεταξύ άλλων.

ΠΗΓΗ: EUobserver – Investigate Europe και των Reporters United – Europe continues to finance Russia’s war in Ukraine with lucrative fossil fuel trades

Κρίμα… Η Πόπη διέγραψε τη δημοσιογραφική της καριέρα, προσπάθησε να ισοπεδώσει τους ερευνητές δημοσιογράφους… Στον ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά είδε το φως!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: