Η Ελλάδα ξεκινά την αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές εν μέσω εντάσεων με την Τουρκία, γράφει η Le Figaro: Δεν θα υπάρξει πόλεμος με την Τουρκία, διαβεβαιώνει ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση «European Youth Day – powered by ONNED», τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΟΝΝΕΔ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της εκτενές ρεπορτάζ με πληροφορίες και από το AFP επισημαίνοντας πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος πιστεύει ότι δεν θα επιτεθει η Τουρκία στην Ελλάδα.

Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια στην εξουσία, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την «αντίστροφη μέτρηση» για τις βουλευτικές εκλογές που προβλέπονται για την άνοιξη με δύο μεγάλες ανησυχίες: το αυξανόμενο κόστος ζωής και τις αυξημένες εντάσεις με τη μεγάλη γείτονα και αντίπαλη Τουρκία.

Οι δύο κομματικοί σχηματισμοί, αντίστοιχα η Νέα Δημοκρατία και ο Σύριζα, διασταυρώνουν τα ξίφη τους, με τον τελευταίο να κατηγορεί ήδη την κυβέρνηση ότι καλλιεργεί την «αβεβαιότητα» μη καθορίζοντας ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Στην εξουσία από το 2019, η ΝΔ προηγείται του βασικού της αντιπάλου με τουλάχιστον έξι μονάδες στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Από τις αρχές του χειμώνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε σαν σε εκλογική εκστρατεία. Έκανε πολλά ταξίδια για να συναντήσει ψηφοφόρους και επέμεινε χθες στον οικονομικό απολογισμό του, κάνοντας λόγο για ένα κλίμα “ευνοϊκό για τις επενδύσεις”.

Αναφορά γίνεται στο μέτρο “καλάθι του νοικοκυριού”. Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι η εκλογική μάχη ξεκίνησε ουσιαστικά το περασμένο καλοκαίρι με το σκάνδαλο των παράνομων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων που κηλιδώνει την κυβέρνηση.

«Αυτή η υπόθεση ανέβασε πολύ το πολιτικό θερμόμετρο και λειτούργησε ως πρόσχημα για να ανοίξει η αντιπολίτευση μια μακρά άτυπη προεκλογική περίοδο», αναλύει η Στέλλα Λάδη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Queen Mary University στο Λονδίνο.

Οι οξυμένες εντάσεις με τη γειτονική Τουρκία, έναν ιστορικό αντίπαλο αν και εταίρο στο ΝΑΤΟ, βρίσκονται επίσης στο κέντρο των προεκλογικών αναμετρήσεων. Για τη Στέλλα Λάδη, η Αθήνα θα λάβει υπόψη της «πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων την ημερομηνία των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών» στην Τουρκία, που έχουν οριστεί για τις 14 Μαΐου, για να αποφασίσει για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στην Ελλάδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan έχει προχωρήσει σε επιθετικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες, καθώς οι εκλογές στη χώρα του θα είναι κρίσιμες για το μέλλον του.

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ότι «δεν θα υπάρξει πόλεμος με την Τουρκία, ακόμη κι αν είμαστε μάρτυρες πολλών εντάσεων τα τελευταία τρία χρόνια».

Στην εθνική σκηνή, ο Έλληνας πρωθυπουργός ποντάρει σε «ένα ισχυρό αποτέλεσμα» για να αποφύγει να χρειαστεί να δημιουργήσει συνασπισμό με άλλα κόμματα. Προειδοποίησε για τον κίνδυνο πολιτικής «αστάθειας» σε περίπτωση κυβερνητικής συμμαχίας. Θα διεξαχθούν δύο διαδοχικές εκλογές «σε μεσοδιάστημα τεσσάρων έως πέντε εβδομάδων», προειδοποίησε.

Τελικά, «δεν είναι απίθανο η κυβέρνηση να είναι κυβέρνηση συνασπισμού», έγραψε σε πρόσφατη στήλη στην εφημερίδα Καθημερινή ο Νίκος Δεμερτζής, καθηγητής πολιτικής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών -καταλήγει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Le Figaro – La Grèce enclenche le compte à rebours des élections sur fond de tensions avec la Turquie

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη Hellas Journal για το τέλος των τουρκικών F-35: Δεν τίθεται θέμα επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: