Η Ελλάδα είναι παρούσα στην παγκόσμια οικονομική σκηνή: “Ο ελληνικός λαός θα στηρίξει την πορεία προς την πρόοδο, διαψεύδοντας κάθε ανεδαφική προσδοκία”

FILE PHOTO: Ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Του ΚΩΣΤΑ ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗ*

Το 2023, ως έτος εκλογών, παρουσιάζει αναπόφευκτα έντονο πολιτικό ενδιαφέρον. Οι αναλύσεις πολλές και ποικίλες, οι προβλέψεις ευφάνταστες, τα σενάρια δημιουργικά, οι προσδοκίες για άλλους ρεαλιστικές και για άλλους ανεδαφικές.

Τα δεδομένα, ωστόσο, είναι αδιαμφισβήτητα και αποτυπώνουν την εξής πραγματικότητα: ότι εν μέσω μιας ζοφερής παγκόσμιας συγκυρίας, η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά προόδου και ανάπτυξης.

Το επιβεβαιώνουν άλλωστε – πέραν των οικονομικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ:

α) η πρόσφατη έρευνα του «Economist», που ανέδειξε την Ελλάδα οικονομική πρωταθλήτρια του 2022, ανάμεσα σε 34 ανεπτυγμένες οικονομίες και

β) η έκθεση του ΟΟΣΑ, που είδαμε μόλις πριν λίγες ημέρες, η οποία αποφαίνεται ότι η ελληνική οικονομία ξεπέρασε τις προσδοκίες και τις προβλέψεις και αποδείχθηκε η «θετική έκπληξη της Ευρώπης».

Είναι προφανές ότι τίποτε δεν έγινε τυχαία. Αντιθέτως, είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς που καταβάλλει η παρούσα κυβέρνηση, τα τελευταία 3,5 χρόνια, με αποφασιστικότητα, υψηλό αίσθημα ευθύνης και όραμα για το μέλλον της Ελλάδας και τη θέση της χώρας στον κόσμο.

  • Με το ίδιο όραμα και την ίδια αποφασιστικότητα συνεχίζουμε το έργο μας στην Οικονομική Διπλωματία, και το 2023. Στόχοι μας η ενδυνάμωση της οικονομικής και εμπορικής θέσης της χώρας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, η αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, η ενίσχυση των εξαγωγών.

Πιστοί στο συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό της πολυδιάστατης διπλωματίας που ασκούμε τα τελευταία χρόνια, μεταβαίνουμε με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη στο Κουβέιτ, αύριο Κυριακή, 15 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των σχέσεών μας με όλες τις χώρες του Κόλπου.

Στο Κουβέιτ θα έχουμε συναντήσεις με ομολόγους μας κρατικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους επενδυτικών ταμείων και θα συζητήσουμε προοπτικές οικονομικής συνεργασίας και ενίσχυσης του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας και των ΑΠΕ.

Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθεί και η προοπτική απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας – Κουβέιτ, κίνηση που θα συμβάλει στην ενίσχυση των τουριστικών ρευμάτων αλλά και στη διευκόλυνση κάθε είδους οικονομικών σχέσεων.

Τέλη Ιανουαρίου, ακολουθεί η σημαντική επιχειρηματική αποστολή στην Ιαπωνία, της οποίας θα ηγηθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με επικεφαλής λοιπόν τον Πρωθυπουργό και με την πολύτιμη συνδρομή του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρας Σδούκου, της νέας Γενικής Γραμματέως Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών Βίκυς Λοίζου, καθώς και ανώτερων στελεχών κορυφαίων ελληνικών επιχειρήσεων στους τομείς της ενέργειας/ανανεώσιμων πηγών, υψηλής τεχνολογίας και ναυτιλίας, θα ταξιδέψουμε στο Τόκυο, στις 29 Ιανουαρίου, από όπου θα εκπέμψουμε ένα ηχηρό μήνυμα.

Ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στην παγκόσμια οικονομική σκηνή, αναβαθμίζοντας συστηματικά τις διμερείς της σχέσεις με στρατηγικούς εταίρους όπως η Ιαπωνία, η 3η οικονομική δύναμη παγκοσμίως και μια χώρα προσηλωμένη στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας και του Διεθνούς Δικαίου.

  • Η επόμενη προγραμματισμένη δράση μας, αφορά επιχειρηματική αποστολή στη Φινλανδία, στις 16 και 17 Φεβρουαρίου, με βασικό στόχο το άνοιγμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας στην τεχνολογικά προηγμένη αγορά της σκανδιναβικής χώρας.

Πρόκειται για αποστολή, μικρή σε μέγεθος αλλά μεγάλη σε προστιθέμενη αξία, καθώς υπηρετεί τον ευρύτερο στόχο μας να τοποθετήσουμε την Ελλάδα μεταξύ των πρωτοπόρων της τεχνολογίας και καινοτομίας.

Είμαι πεπεισμένος ότι το έργο μας προς τη συστηματική διεθνή αναβάθμιση της χώρας και της οικονομίας της, θα συνεχιστεί απρόσκοπτα καθ’ όλη τη διάρκεια του εκλογικού 2023. Κι αυτό γιατί έχω βαθιά εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό, ότι θα στηρίξει την πορεία προς την πρόοδο, διαψεύδοντας κάθε ανεδαφική προσδοκία.

*Άρθρο Υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη στην εφ. «Τα Νέα» (14.01.2023)

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Γιατί χρειαζόμαστε 300 βουλευτές (πολύ) χαμηλών επιδόσεων; Η απλή ερώτηση που παραλείπεται στις δημοσκοπήσεις…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: