H διαρροή των θεμάτων των εξετάσεων έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό: Στη συσπείρωση επενδύουν τα επιτελεία των υποψηφίων

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από το πρώτο debate ανάμεσα στους υποψηφίους για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Photo screenshot via Alpha Κύπρου.




Δεκαοκτώ μέρες πριν το άνοιγμα των καλπών, το προεκλογικό σκηνικό παίρνει φωτιά.

Η διαρροή των θεμάτωντης επικαιρότητας έδωσε, σύμφωνα με όσα αναφέρει ρεπορτάζ του Φριξου Δαλίτη στον Φιλελεύθερο, τη λαβή που ήθελαν επιτελεία και υποψήφιοι για να ανεβάσουν τους τόνους προκαλώντας συγκρούσεις και ανοίγοντας διάφορα μέτωπα.

Η περίοδος αυτή είναι το χρονικό σημείο που το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης αυξάνεται και η πρόθεση ψήφου εδραιώνεται, με τα στρατηγεία των υποψηφίων να επιλέγουν την τακτική της μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ όλων.

Η διαρροή του εξεταστικού δοκιμίου τη Δευτέρα στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, έβαλε ακόμα πιο έντονα στο τραπέζι της προεκλογικής αντιπαράθεσης το θέμα των εξετάσεων των τετραμήνων.

Το επιτελείο Μαυρογιάννη επιμένει στη θέση για κατάργηση του συστήματος, κάνοντας λόγο για μετατροπή του σχολείου σε εξετασιοκεντρικό φορέα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο υποψήφιος τη Δευτέρα με δήλωσή του, δεσμεύτηκε σε κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνου.

Διαφορετική είναι η προσέγγιση της Κυβέρνησης και του υποψηφίου Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος σε δηλώσεις του χθες, σημειώνει πως δεν πρέπει να συνδέεται το θέμα της διαρροής με το σύστημα των εξετάσεων.

«Πρέπει να επικρατεί η λογική. Η σύνδεση των τετραμήνων με μια απαράδεκτη διαρροή, δεν κολλά», ανέφερε, προσθέτοντας ότι έγινε μια διαρροή θεμάτων, καταδικαστέα και πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά αυτοί που έκαναν τη διαρροή.

«Διαρροή μπορούσε να γίνει και όταν είχαμε προεισαγωγικές εξετάσεις. Όσον αφορά τα τετράμηνα που είναι ένα άλλο θέμα.

Στη ζωή μου δεν υπήρξα ποτέ δογματικός, εξάλλου γνωρίζετε τις θέσεις μου για την παιδεία και το ολοήμερο σχολείο, που θα είναι στηριγμένο πλέον στις δεξιότητες.

Επικέντρωση στις δεξιότητες παρά την επικέντρωση στην πληροφόρηση», σημείωσε.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου απάντησε και στην αναφορά Μαυρογιάννη ότι αν εκλεγεί θα καταργήσει τα τετράμηνα.

«Πρόεδρο της χώρας θα εκλέξουμε και όχι αυτοκράτορα ή δικτάτορα. Είναι καλό να γνωρίζει ο κ. Μαυρογιάννης ότι τα τετράμηνα είναι εκεί με νομοθεσία άρα για να αλλάξει δεν είναι με διατάγματα του εκλελεγμένου Προέδρου, αλλά μέσα από τον διάλογο πρέπει η Κυβέρνηση και η Βουλή να αποφασίσουν αν ενδείκνυται για το καλό των μαθητών, με τροπολογία της υφιστάμενης νομοθεσίας», κατέληξε.

Το επιτελείο Μαυρογιάννη εξαπέλυσε χθες νέα επίθεση κατά της Κυβέρνησης, σημειώνοντας πως το σχολείο πρέπει να είναι χώρος ποιοτικής μάθησης και καλλιέργειας της κριτικής σκέψης, όχι ένα εξεταστικό κέντρο.

«Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αναληφθούν οι πολιτικές ευθύνες για όσους απέτυχαν να διασφαλίσουν το αδιάβλητο των εξετάσεων, σημείωσε εκπρόσωπος του επιτελείου, επισημαίνοντας πως η εξέλιξη αυτή βέβαια συντελέστηκε μέσα στο πλαίσιο του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων που εισήγαγε η απερχόμενη κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.

Καταλήγοντας επανέλαβε τη θέση ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει διαφορετικό όραμα για την Παιδεία του τόπου.

«Το σχολείο πρέπει να είναι χώρος ποιοτικής μάθησης και καλλιέργειας της κριτικής σκέψης, όχι ένα εξεταστικό κέντρο διαρκείας.

Για αυτό στο Πρόγραμμά μας περιλαμβάνεται η ρητή και σαφής θέση ότι η κυβέρνηση του Ανδρέα Μαυρογιάννη θα καταργήσει τις εξετάσεις τετραμήνων από τη σχολική χρονιά 2023-2024».

Βολές κατά του υπουργού Παιδείας από το ΑΚΕΛ

«Την πλήρη ευθύνη φέρει ο Υπουργός Παιδείας, η ηγεσία του Συναγερμού και οι ηγεσίες των κομμάτων που τους στήριζαν για να δημιουργήσουν πλειοψηφία στη Βουλή, για τον πλήρως αποτυχημένο θεσμό των εξετάσεων τετραμήνων», σημειώνει και προσθέτει ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε δύο προτάσεις νόμου για κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων, οι οποίες δεν συγκέντρωσαν την πλειοψηφία στη Βουλή, αφού οι ηγεσίες ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ κ.ά. υποστήριζαν αυτόν τον αποτυχημένο θεσμό.

Κολοκασίδης: Σοβαρές οι παθογένειες της Παιδείας

Η διαρροή θεμάτων στις εξετάσεις τετραμήνων και η έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας, ανέδειξαν μια σειρά από σοβαρές παθογένειες της δημόσιας Παιδείας, σημειώνει ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Κολοκασίδης.

«Τα προβλήματα της Παιδείας μας είναι πολλά και δυστυχώς, χρόνια. Δεν είναι όμως προβλήματα τα οποία είναι αδύνατο να λυθούν.

Η Πολιτεία έχει ευθύνη και υποχρέωση να επενδύσει στην ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας μας ώστε να δώσουμε στο κάθε παιδί τα εφόδια για να ανταπεξέλθει στο εγχώριο, εθνικό αλλά και διεθνές περιβάλλον.

Παράλληλα, να ενισχύσει ένα κοινό κορμό αντιλήψεων και μια κοινή οπτική γωνία τα οποία εδράζονται στην εθνική και κρατική μας ταυτότητα», σημειώνει, δίδοντας στη δημοσιότητα και τις προτάσεις του για αναβάθμιση της Παιδείας.

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Κολοκασίδης προτείνει τη δημιουργία Εθνικού Εκπαιδευτικού Συμβουλίου και προώθηση δράσεων για διατήρηση της ταυτότητας.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Πολύ άσχημα τα νέα για τον Αβέρωφ: Αυξάνουν τα ποσοστά τους Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννης, τρίτος και καταϊδρωμένος ο κ. Νεοφύτου

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: