Επαναστατική μέθοδος με έξυπνο χειρουργικό μαχαίρι διαγιγνώσκει σε δευτερόλεπτα τον καρκίνο της μήτρας

Photo Vidal Balielo Jr. via Pexels




Ένα επαναστατικό χειρουργικό μαχαίρι που είναι ικανό να «μυρίζει κακοήθεις όγκους» μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο της μήτρας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Η συγκεκριμένη νόσος είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες και προσβάλλει περίπου 9.000 ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά μόνο το 10% περίπου όσων έχουν ύποπτα συμπτώματα που υποβάλλονται σε βιοψία βρέθηκε να τον έχουν.

Τώρα ειδικοί στο Imperial College του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι το iKnife, μια συσκευή που χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και του εγκεφάλου, μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια την παρουσία καρκίνου του ενδομητρίου.

«Το iKnife διέγνωσε αξιόπιστα τον καρκίνο του ενδομητρίου μέσα σε δευτερόλεπτα, με διαγνωστική ακρίβεια 89%, ελαχιστοποιώντας τις τρέχουσες καθυστερήσεις για τις γυναίκες εν αναμονή της ιστοπαθολογικής διάγνωσης», έγραψε η ομάδα των ερευνητών στο περιοδικό Cancers . «Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε αυτή τη μελέτη μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για νέες διαγνωστικές οδούς».

 

Το iKnife χρησιμοποιεί ηλεκτρικά ρεύματα για να διαφοροποιήσει τον καρκινικό από τον υγιή ιστό αναλύοντας τον καπνό που εκπέμπεται όταν ο ιστός της βιοψίας εξατμίζεται, αφού αφαιρεθεί από τη μήτρα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η αποτελεσματικότητά του αποδείχθηκε χρησιμοποιώντας δείγματα ιστού βιοψίας από 150 γυναίκες με ύποπτο καρκίνο της μήτρας και τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν αφότου εφαρμόστηκαν οι τρέχουσες μεθόδους διάγνωσης. Η ομάδα σχεδιάζει να ξεκινήσει μια σημαντική κλινική δοκιμή, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάδοση της χρήσης της.

Η Αθηνά Λαμνισό, διευθύνουσα σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης για τον καρκίνο Eve Appeal, η οποία χρηματοδότησε την έρευνα, είπε: «Η αναμονή των αποτελεσμάτων των εξετάσεων είναι αγχωτική – ειδικά αν πρόκειται για η εξέταση από την οποία αναμένεται να μάθουμε αν υπάρχει ή όχι καρκίνος.

«Ο καρκίνος της μήτρας έχει ένα σύμπτωμα «κόκκινης σημαίας» της μετεμμηνοπαυσιακής αιμορραγίας που πρέπει πάντα να ελέγχεται μετά από παραπομπή δύο εβδομάδων από τον γιατρό σας. Το να περιμένετε άλλες δύο εβδομάδες για τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για τους ασθενείς.

Ο καθηγητής Sadaf Ghaem-Maghami, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας στο Imperial College του Λονδίνου, είπε ότι η διάγνωση μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα μπορούσε να επιτρέψει στις γυναίκες που έχουν επιβεβαιωθεί ότι έχουν καρκίνο να ξεκινήσουν τη θεραπεία νωρίτερα, ενώ όσες κρίνονται υγιείς θα αποφεύγουν εβδομάδες άγχους.

«Με την υψηλή διαγνωστική του ακρίβεια 89% και τη θετική προγνωστική του αξία 94%, θα μπορούσε κανείς να καθησυχάσει αμέσως το άτομο για την πολύ χαμηλή πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου εάν το αποτέλεσμα του iKnife είναι αρνητικό και να επισπεύσει περαιτέρω εξετάσεις και σαρώσεις και θεραπεία για άτομα των οποίων οι βιοψίες δείχνουν παρουσία καρκίνου. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εν αναμονή επιβεβαίωσης από την τυπική παθολογία, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες».

Με πληροφορίες από Guardian

Τεταρτίδες: Η πρώτη «βροχή αστεριών» του νέου έτους στον σημερινό νυχτερινό ουρανό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: