Έγκλημα πολέμου και οι κυβερνοεπιθέσεις της Ρωσίας στις ουκρανικές υποδομές: Συγκέντρωση στοιχείων για τη Χάγη

epa10395907 Ukrainians sing Christmas carols as they carry decorated stars of Bethlehem during a parade in downtown Lviv, Western Ukraine, 08 January 2023 as a part of Christmas celebrations amid the Russian invasion. Ukrainian believers celebrate Orthodox Christmas Day according to the old Julian calendar on 07 January. EPA/MYKOLA TYS




Το Κίεβο υποστηρίζει ότι οι ρωσικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο θα μπορούσαν να είναι εγκλήματα πολέμου. Ουκρανοί αξιωματούχοι στον κυβερνοχώρο συγκεντρώνουν ψηφιακά στοιχεία για να ασκήσει δίωξη στη Χάγη, λέει ο ανώτατος επικεφαλής τους.

Όπως καταγράφεται σε ρεπορτάζ του Shannon Van Sant στο Politico

Ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους στον κυβερνοχώρο της Ουκρανίας είπε ότι ορισμένες κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες και μη στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.

Ο Victor Zhora, επικεφαλής ψηφιακού μετασχηματισμού στην Κρατική Υπηρεσία Ειδικής Επικοινωνίας και Προστασίας Πληροφοριών (SSSCIP) της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει κυβερνοεπιθέσεις σε πλήρη συντονισμό με στρατιωτικές επιθέσεις ως μέρος της εισβολής της στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι ο ψηφιακός πόλεμος είναι μέρος αυτού. Το Κίεβο θεωρεί εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά των πολιτών του.

«Όταν παρατηρούμε την κατάσταση στον κυβερνοχώρο, παρατηρούμε κάποιο συντονισμό μεταξύ στρατιωτικών επιθέσεων και κυβερνοεπιθέσεων, και δεδομένου ότι η πλειονότητα των στρατιωτικών επιθέσεων οργανώνονται εναντίον αμάχων -ως άμεση πράξη εγκλήματος πολέμου- οι υποστηρικτικές ενέργειες στον κυβερνοχώρο μπορούν να θεωρηθούν εγκλήματα πολέμου». είπε ο Zhora σε συνέντευξή του στο POLITICO.

Ουκρανοί αξιωματούχοι συγκεντρώνουν στοιχεία για κυβερνοεπιθέσεις που συνδέονται με στρατιωτικές επιθέσεις και μοιράζονται τις πληροφορίες με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) στη Χάγη, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξουν πιθανές διώξεις για τις ενέργειες της Ρωσίας, είπε ο Zhora.

Η κατάταξη των ψηφιακών επιθέσεων της Ρωσίας στην ουκρανική υποδομή ως μέρος των εγκλημάτων πολέμου θα ήταν η πρώτη. Ακαδημαϊκοί και ερευνητές το υποστηρίζουν από τις αρχές του έτους, ζητώντας από το Γραφείο του Εισαγγελέα στο ΔΠΔ να προσθέσει κυβερνοεπιθέσεις στις έρευνές τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Zhora, ο οποίος ηγείται επιχειρήσεων κυβερνοασφάλειας στην αρχή ασφάλειας επικοινωνιών της Ουκρανίας SSSCIP, έφερε ως παράδειγμα τις επιθέσεις της Ρωσίας στην DTEK τον μεγαλύτερο ιδιωτικό επενδυτή ενέργειας της Ουκρανίας, τον περασμένο Ιούλιο: «Ο θερμοηλεκτρικός τους σταθμός βομβαρδίστηκε και ταυτόχρονα, το εταιρικό τους δίκτυο δέχθηκε επίθεση. Είναι κατευθυνόμενη και προγραμματισμένη δραστηριότητα από Ρώσους, την οποία έκαναν τόσο στον συμβατικό τομέα όσο και στον κυβερνοχώρο».

Ο Zhora έχει δει παρόμοια συντονισμένη δραστηριότητα στην Οδησσό, το Lviv και το Mykolaiv, όπου ο βομβαρδισμός «υποστηρίζεται με [κυβερνο] επιθέσεις σε τοπικές αρχές, ιστότοπους ή σε τοπικούς παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου», είπε. Αυτές οι επιθέσεις έχουν «άμεσο αντίκτυπο» διακόπτοντας τις υπηρεσίες δεδομένων, τις υποδομές πληροφορικής, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τις τηλεπικοινωνίες και τις κρίσιμες υποδομές, είπε, προσθέτοντας ότι οι Ουκρανοί πολίτες «εξαρτώνται από τη διαθεσιμότητα αυτών των πόρων».

Ομάδες που υποστηρίζονται από το ρωσικό κράτος έχουν βάλει στο στόχαστρο τις ουκρανικές υποδομές και προσπάθησαν να διακόψουν τις προσπάθειες των συμμάχων στην Ευρώπη και τη Δύση να υποστηρίξουν το Κίεβο στον πόλεμο.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν επίσης επισημάνει ότι οι κυβερνοεπιθέσεις θα μπορούσαν να «εξαπλωθούν» σε χώρες του ΝΑΤΟ, κλιμακώνοντας πιθανώς τη σύγκρουση.

Η Μόσχα δεν εμμένει μόνο στις κυβερνοεπιθέσεις, είπε ο Zhora για τον πόλεμο στον ψηφιακό χώρο. Η Ρωσία έχει ξεκινήσει προσπάθειες να σπείρει τον πανικό μέσω της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης, καθώς και προσπάθειες να διεισδύσει σε δίκτυα και να εξάγει δεδομένα που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να εντοπίσει και να στοχεύσει άτομα που ενδέχεται να αποτελούν απειλή για τη στρατιωτική τους επίθεση.

«Τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούν συχνά διαδικασίες φιλτραρίσματος σε κατεχόμενα εδάφη για να εντοπίσουν άτομα που υποστηρίζουν την Ουκρανία, που είχαν δημόσιες υπηρεσίες ή στρατιωτικές υπηρεσίες, έτσι τους αιχμαλωτίζουν, μετά βασανίζουν, σκοτώνουν», είπε ο Zhora.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να συζητήσει τον αντίκτυπο αυτών των επιθέσεων -κυβερνοχώρου, παραπληροφόρησης και ψηφιακής στόχευσης- και πώς να ανταποκριθεί σε αυτές. «Συζητάμε εντελώς νέους όρους και ιδέες για το πώς να ταξινομήσουμε αυτές τις επιθέσεις, που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, που δεν έχουν συμβεί ποτέ πριν».

Πηγή Politico

Ρώσοι και Wagner σφυροκοπούν τους Ουκρανούς στη Σολεντάρ: Θα αντέξουμε λέει ο Ζελένσκι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: