Διακυβεύονται πολλά περισσότερα για τον Ερντογάν από τη διατήρηση της εξουσίας: Οι πιο κρίσιμες εκλογές στην τουρκική ιστορία

Ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ομιλεί στον όχλο. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Ανταπόκριση του Gerd Höhler από την Άγκυρα αναρτάται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Morgenpost, και αναφέρεται στην κρισιμότητα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης στην Τουρκία.

Επίσης κάνει αναφορά και την εξαιρετικά μεγάλη σημασία που έχει για τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan), για τον οποίο δεν διακυβεύεται μόνο η διατήρηση ή η απώλεια της εξουσίας αλλά και πολλά παραπάνω.

Ο Erdogan πρέπει να κάνει τα πάντα για να κερδίσει αυτές τις εκλογές, σημειώνει το δημοσίευμα, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι κατηγορίες εναντίον του για σκάνδαλα διαφθοράς θα μπορούσαν να επανέλθουν στην ημερήσια διάταξη. Ως εκ τούτου, ορισμένα μέλη της αντιπολίτευσης ανησυχούν για το αν ο Erdogan θα επιτρέψει καν μια εκλογική ήττα.

Αφού ο συντάκτης τονίσει με έμφαση ότι πρόκειται για τις κρισιμότερες εκλογές στην 100 ετών ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας, υποστηρίζει ότι στην περίπτωση που οι ψηφοφόροι επαναβεβαιώσουν την διατήρηση του 69 ετών Erdogan στην εξουσία για άλλα πέντε χρόνια, αυτό θα μπορούσε να του δώσει τη δυνατότητα να εδραιώσει την ολοένα και πιο αυταρχική διακυβέρνησή του και να επεκτείνει περαιτέρω την εξουσία του.

Η Τουρκία πιθανότατα θα απομακρυνόταν ακόμη περισσότερο από τη Δύση και θα μπορούσε να εκφυλιστεί σε δικτατορία. Στην περίπτωση ωστόσο που χάσει, τα σημερινά κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να καταργήσουν το προεδρικό σύστημα, να επιστρέψουν στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και να ενισχύσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τα αρνητικά για τον Erdogan αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Μετά από 20 χρόνια στην εξουσία πρώτα ως πρωθυπουργός και από το 2014 ως αρχηγός κράτους και έχοντας κερδίσει έξι γενικές εκλογές, τρία δημοψηφίσματα και δύο προεδρικές εκλογές αυτές τις δύο δεκαετίες, τώρα ο άνεμος μοιάζει να μην είναι ευνοϊκός.

Τα χαμηλά ποσοστά που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις  αντικατοπτρίζουν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση. Ο πληθωρισμός, ο οποίος έφτασε σε υψηλό 24 ετών στο 85,5% τον Οκτώβριο, διαβρώνει τα εισοδήματα και οδηγεί όλο και περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι η  οικονομία ήταν κάποτε το ισχυρό ατού του Erdogan. Την πρώτη δεκαετία της κυβέρνησής του, η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό περίπου 7%.  Μεταξύ 2002 και 2012, το στατιστικό κατά κεφαλήν εισόδημα τριπλασιάστηκε από 3.700 δολάρια σε 11.800 δολάρια και τότε ήταν που ο Τούρκος Πρόεδρος υποσχέθηκε αύξηση στα 25.000 δολάρια για το 2023.

Στην πραγματικότητα, το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι σήμερα λιγότερο από 10.000 δολάρια. Τη δεκαετία του 2000, ο Erdogan θεωρείτο  ο «πατέρας του τουρκικού οικονομικού θαύματος». Τώρα η οικονομία έχει γίνει η αχίλλειος πτέρνα του.

Σημειώνεται ότι έξι κόμματα της αντιπολίτευσης ένωσαν τις δυνάμεις τους κατά του  Erdogan, αλλά δυσκολεύονται να αξιοποιήσουν τις αδυναμίες τους, ενώ δεν μπορούν επίσης να συμφωνήσουν και στο όνομα του υποψηφίου της εκλογικής συμμαχίας τους, την οποία αποκαλούν χαρακτηριστικά ως το  «Τραπέζι των Έξι».

Την Πέμπτη οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα συζητήσουν εκ νέου  το θέμα των υποψηφίων, αλλά η σχετική απόφαση δεν αναμένεται πριν από τον Φεβρουάριο. Οι διαβουλεύσεις είναι δύσκολες γιατί είναι μια πολύ ετερογενής συμμαχία.

Το φάσμα κυμαίνεται από τα ισλαμικά φονταμενταλιστικά κόμματα Glücks μέχρι το αστικό κεμαλικό CHP και το δεξιό εθνικιστικό κόμμα IYI.

Αυτό που τους ενώνει είναι ο στόχος να εκθρονίσουν τον Erdogan και να καταργήσουν το προεδρικό σύστημα, όμως η αντιπολίτευση δυσκολεύεται επίσης να κάνει τη φωνή της να ακουστεί, καθώς πάνω από το 90% των ΜΜΕ της χώρας  βρίσκονται στα χέρια επιχειρηματιών που συνδέονται με την κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ: Morgenpost, Gerd Höhler – Präsidentenwahl in der Türkei: Für Ertdogan geht es um alles

Η Ελλάδα σταδιακά αποκτά πρωτοφανές πλεονέκτημα αεροπορικής ισχύος, λέει το Forbes: Η Τουρκία, αν δεν λάβει τα F-16, θα έχει σοβαρό πρόβλημα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: